10 év hagyományos cigaretta után szoktam át az e-cigire: ezeket a változásokat tapasztaltam

Két évvel ezelőtt szoktam le a hagyományos cigarettáról, és tértem át az e-cigire, az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat foglaltam össze.

GettyImages-92495030

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Emlékszem, amikor elszívtam az első szál cigit, arra gondoltam, hogy ezt még a naplómba sem érdemes feljegyezni, hiszen úgyis csak néha-néha cigizek, ez nem lesz tartós. A valóságban több mint tíz éven át képezte mindennapjaim részét a cigaretta, és ahányszor csak próbáltam letenni, mindig visszatért az életembe.

Nagyon nehéz leszokni, nem véletlenül mondják, hogy akik nem dohányoznak, azok ne is kezdjék el. A dohányban lévő nikotin függővé tesz, a szervezet a hiányakor szinte kiabál utána. Pedig a leszokás az egyetlen módja annak, hogy a cigarettában lévő káros anyagok szervezetre gyakorolt negatív hatásait végleg megszüntessük.

A cigarettáról való leszokás

Annak ellenére, hogy a dohányzás kockázataival szinte kivétel nélkül mindenki tisztában van, sokakat arcul csaphat a csalódás érzése, amikor nem sikerül letenniük a cigit. Néhány hónapra, fél évre, esetleg még egy egész évre is összejöhet, de a szomorú igazság az, hogy csupán 3-4%-ra tehető azok száma, akiknek sikerült egyedül véglegesen leszoknia, és 5-8%-ra azoknak az aránya, akik segítséggel mondtak le örökre a cigarettáról. Én sajnos egy vagyok a sok közül, akik újra és újra felveszik a harcot a dohányzással.

GettyImages-136986952 (1)

Nagyjából két évvel ezelőtt figyeltem fel az e-cigarettákra, amikről azt mondták, hogy más füstöt eregetnek, mint a hagyományos cigik. Utóbbiak füstjében több ezer vegyi anyag keletkezik, és köztük 93-ról megállapította az FDA, az Amerikai Egyesül Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala, hogy súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek.

Lépések az ártalomcsökkentés irányába

Mindez azzal párhuzamosan zajlik, hogy már egyre gyakrabban lehet elkeserítő híreket olvasni a klímaváltozásról és annak következményeiről is. Én úgy éreztem, ha már letenni nem tudom, legalább egy picivel próbálok kisebb ökológiai lábnyomot hagyni magam mögött a függőségem miatt, így alternatív megoldások felé fordultam.

GettyImages-638083182

Ezek közé az alternatívák közé tartozik az e-cigaretta, a hevítéssel működő technológiák, a nikotinpárna, a nikotintapasz, a nikotinrágó és a nikotinos cukorka. Édesapámat elnéztem, ahogy kipróbálta a tapaszt, a rágót és a cukorkát is, és ugyan enyhítette a nikotin iránti "éhséget", mégis minduntalan rá-rágyújtott hagyományos cigikre. Egyszerűen csak az érzés miatt: egyfajta rituálé is, ahogy megfogod a cigid, a szádba teszed, és meggyújtod a végét.

Én inkább a hevítéses e-cigiket próbáltam ki, úgy álltam magához a folyamathoz, hogy legalább a hagyományos cigarettától meg akartam szabadulni. Ezek a cigiszálak pont úgy néznek ki, mint a hagyományos fajta, szájba venni is megegyező érzés, így gyakorlatilag pár nap alatt át tudtam szokni rájuk.

Arra gondoltam, ezzel némileg az ártalomcsökkentés és a környezet védelmének útjára lépek - hiszen az egészségkárosító hatásait tekintve nem különbözik az e-cigiktől, és ugyanúgy függőséget is okoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A füstmentes technológiák 70-95%-kal alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak. Ezeknek a mindennapokban is érződik a hatása, nem válik a lakás hamutálszagúvá, ahogy a ruhák vagy a haj sem szívja magába a büdös füstöt. Nem beszélve arról, hogy a falak, bútorok sem színeződnek halványsárgára a ragacsos kátrányos füst miatt.

Tapasztalataim szerint éppen ezért még akár nemdohányzó háztartásokban is meg-megengedik, hogy az ember egy-két szál e-cigit elszívjon a szobában, így nem marad ki a beszélgetésekből azért, mert amúgy kirohanna cigizni. 

A hagyományos cigizés megszüntetésével ráadásul kiiktattam egy veszélyforrást is - nem ismerek olyan dohányos embert, akivel legalább egyszer az életében ne fordult volna elő, hogy egy óvatlan pillanatban kiesett a parázs, és terítőt, szőnyeget vagy ruhát tönkretett volna az ott éktelenkedő lyuk. Az e-cigivel nem kell arra figyelni, hogy ne égessünk meg senkit és semmit, hiszen ezek anélkül működnek, hogy meggyújtanád őket.

Jobb, ha nem szokunk rá

Nagyon megbántam már, hogy rászoktam a cigarettára annak ellenére, hogy a szüleim is folyamatosan arra figyelmeztettek, hogy károsítja az egészségemet, és függőséghez is vezet: "Nézd csak meg apádat!" A szomorú igazság az, hogy azzal teszünk a legtöbbet magunk és környezetünk egészségéért, ha egyáltalán nem fogyasztunk nikotin- és dohánytartalmú termékeket.

GettyImages-1283698759

Akik nem szoknak le, mint jómagam is, azoknak pedig nagyon fontos tájékozódni az ártalomcsökkentési lehetőségekről nemcsak a környezetünk, hanem az egészségünk védelme érdekében is

A cigarettafüst mindenkire veszélyes

Akár kis lépésekkel is sokat tehetünk azért, hogy alacsonyabb károsanyag-kibocsátással és fenntarthatóbban éljünk. Sokan nem tudják, de számos hétköznapi szokásunk mellett a dohányzás CO2-kibocsátása is csökkenthető.

Jelentősen növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát: a cigarettafüst mindenkire veszélyes

Akár kis lépésekkel is sokat tehetünk azért, hogy alacsonyabb károsanyag-kibocsátással és fenntarthatóbban éljünk.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük