Csökkenti a máj elzsírosodását, lassítja a szellemi hanyatlást: a céklalé 6 áldásos egészségügyi hatása

A céklalé rendszeres fogyasztása sokféleképpen támogathatja a szervezetet.

Céklalé egészségügyi hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cékla az egyik legegészségesebb gyökérzöldség, ami azon túl, hogy színesíti a tányérodat, számos úton-módon támogatja a szervezeted. Sokoldalúan elkészíthető táplálék, fogyasztható sütve, főzve, savanyítva és még nyersen is.

A zöldség nyersen kerülhet salátába, de készülhet belőle céklalé is. Az ízletes ital a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás részeként segíthet az egészség megőrzésében, helyreállításában. 

A céklalé egészségügyi hatásai

A cékla megosztó étel, viszont ha valaki szereti, ősszel biztos gyakran kerül a tányérjára. A karakteres ízű gyökérzöldségre már ránézni is jó, élénk színével minden ételt feldob. Népszerű, melengető táplálék ilyenkor más zöldségekkel, illetve húsokkal együtt sütve, de valóságos vitaminbomba a salátákban és a smoothie-kban is. Gyümölcscentrifugával pillanatok alatt ízletes céklalé is készülhet belőle, az ital rendszeres fogyasztása a kutatások szerint számos pozitív egészségügyi hatással jár.

A céklalé egyik legismertebb tulajdonsága, hogy a megfigyelések szerint segíthet a vérnyomás normalizálásában. Egy 2015-ös kutatás résztvevőinél, akik napi 250 millilitert ittak belőle, a szisztolés és a diasztolés vérnyomásértékek csökkenését regisztrálták. Feltételezések szerint ez a zöldségben található, az ereket ellazító nitrátoknak köszönhető. Nem csak így támogatja azonban a szív- és érrendszer egészségét: a káros, LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét is mérsékelheti, ezáltal hozzájárulhat az érelmeszesedés elkerüléséhez is. Egy másik 2015-ös tanulmány szerint a céklalé a szívelégtelenségben szenvedők izomfunkciójának normalizálásához is hozzájárulhat. A vázizomzat ereje, teljesítőképessége jelentősen csökkenhet a szívelégtelenséggel élőknél, ez pedig az életminőségüket is ronthatja. 

A magas nitráttartalmú táplálkozás, amelynek részét képezheti a céklalé is, a feltételezések szerint időskorban lassíthatja a szellemi hanyatlást, a vizsgálatok azt mutatják, hogy fokozhatja az agy véráramlását. 

A céklalé fogyasztásából a máj is profitálhat: a céklában található antioxidáns hatású betain segít megelőzni, illetve csökkenteni a zsírlerakódást a májban, valamint megvédeni a szervet a toxikus anyagoktól. A máj alkoholos vagy nem alkoholos eredetű elzsírosodása napjainkban gyakori probléma, hátterében a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód is állhat.

A gyulladást is csökkentheti

A zöldség betanin nevű színanyaga a krónikus gyulladás csillapításában is segíthet. Egy magas vérnyomással élők körében végzett kutatás során napi 2,5 deciliter céklalé két héten át tartó fogyasztása jelentősen csökkentette az alanyok gyulladásos paramétereinek, köztük a C-reaktív proteinnek a szintjét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A cékla bővelkedik a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokban, jó forrása az idegrendszer és a szív működését támogató káliumnak és a folsavnak is. Mindemellett van benne C-vitamin, vas, magnézium, mangán, cink, réz és szelén is. 

A cékla csak mértékkel fogyasztandó azoknak, akik hajlamosak a kalcium-oxalát vesekőre, ugyanis a zöldség nagy oxaláttartalmú tápláléknak számít. Az ijedtség elkerülése érdekében érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a vizeletet vörösessé, rózsaszínné színezheti. 

8 gyógyító étel nem alkoholos zsírmáj esetén

A nem alkoholos zsírmáj kezelésének és a megelőzésének legfontosabb pillére az életmódváltás, a testsúly, a vérzsírértékek és a vércukorszint optimalizálása, mindebben pedig a rendszeres testmozgás mellett a helyesen összeállított étrend is döntő szerepet játszik. 

8 gyógyító étel nem alkoholos zsírmáj esetén: ezekből egyél minél többet

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük