Ezeket az ételeket fogyaszd, ha C-vitaminra van szükséged - Több van bennük, mint a citromban

A C-vitamin elengedhetetlen tápanyag a szervezet számára, amit csak külső bevitellel lehet fedezni.

C-vitaminban gazdag ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A C-vitamin hiánybetegsége, a skorbut már a 16. században ismert volt, azt viszont nem tudták abban az időben, mi okozza a tüneteket. A változást az 1900-as évek eleje hozta, amikor felfedezték a C-vitamint, Szent-Györgyi Albert pedig 1937-ben orvosi Nobel-díjat kapott a kimutatásáért.

A jól ismert immunerősítő hatásai mellett a C-vitamin - vagy más néven aszkorbinsav - a kötőszöveti rostok, vagyis a kollagén előállításához fontos, de növeli a fehérvérsejtek számát. Emellett antioxidáns tulajdonságának köszönhetően a szabad gyökök megkötéséhez is hozzájárul.

A C-vitamin pótlása

A C-vitamin - mint minden valódi értelemben vett vitamin - olyan tápanyag, ami bár nélkülözhetetlen, a szervezet nem tudja előállítani, ezért külsőleg kell pótolni. Ehhez már számos vitaminkészítményt lehet kapni az üzletekben, de étkezés útján is hatékonyan bevihető a megfelelő mennyiség. Egy tanulmány szerint minden életkorban más mennyiségre van szüksége a szervezetnek, ezért érdemes úgy beállítani a napi mennyiséget, hogy az megfeleljen a test szükségleteinek. A hivatalosan ajánlott dózisok elegendők a vitaminhiány megelőzésre, ám a táplálkozástudósok sok esetben ezek többszörösét javasolják az erősítésre, különösen a téli vírusszezonokban.

 Életszakasz  Ajánlott napi mennyiség
 Születéstől 6 hónapos korig  40 mg
 Csecsemők (7-12 hónapos kor)  50 mg
 Gyerekek (1-3 éves kor)  15 mg
 Gyerekek (4-8 éves kor)  25 mg
 Gyerekek (9-13 éves kor)  45 mg
 Kamasz fiúk (14-18 éves kor)  75 mg
 Kamasz lányok (14-18 éves kor)  65 mg
 Felnőtt férfi  90 mg
 Felnőtt nő  75 mg
 Várandós kamasz nő  80 mg
 Várandós felnőtt nő  85 mg
 Szoptató kamasz  115 mg
Szoptató felnőtt  120 mg

Mivel a C-vitamin vízben oldódó tápanyag, ezért a zsírban oldódó társaival ellentétben ez nem tud felhalmozódni a szervezetben, hiszen a felesleges mennyiség a vizelettel együtt kiürül. Ennek okán túladagolásról sem lehet beszélni, viszont mivel oxalátokká alakul át a szervezetben, így a vesekövek kialakulásának kockázata miatt kerülni kell az ajánlottnál jóval nagyobb dózisú, hosszú ideig tartó bevitelét. Képes összeállításunkban bemutatjuk, milyen C-vitamin-tartalma van különböző alapanyagoknak, és hogy mennyire egyszerű felhasználni őket.

Aki szereti a kissé csípős ételeket, annak érdemes kipróbálnia a házi chiliszószt, hiszen a magas kapszaicintartalma mellett félbögrényi paprika 107,8 milligramm C-vitamint tartalmaz - szemben a citrommal, amiből egy darabban 45 milligramm van. Természetesen a nem csípős paprikák is tökéletes vitaminforrások.
Fotó: Getty Images Hungary
A színes brokkolisaláta több szempontból is remek választás a C-vitamin pótlására: a brokkoli 132, a kaliforniai paprika pedig 190 milligrammot tartalmaz, ráadásul nyersen, roppanósan is finomak.
Fotó: Getty Images Hungary
Jó hír az édes ízek kedvelőinek: a mangóban nagyon magas, 122,3 milligrammnyi a C-vitamin-tartalom, így tökéletesen fedezi a napi szükségleteket. Próbáld ki a gyümölccsel készített tápiókapudingot, hiszen ez még az emésztést is segíti.
Fotó: Getty Images Hungary
A fodros kel nem véletlenül az egészséges életmód egyik kedvelt alapanyaga: A- és K-vitamin-tartalma mellett C-vitaminban is gazdag, egy maréknyi zöldség 80,4 milligrammot tartalmaz. Ezt is érdemes nyersen fogyasztani, például egy isteni zöld turmix formájában.
Fotó: Getty Images Hungary
A karfiol nemcsak a diétázók egyik nagy kedvence, hanem azoké is, akik a vitaminpótlásukról szeretnének gondoskodni. Egy kisebb fejben 127,7 milligramm C-vitamin van, és akár fűszeres savanyúságnak is tökéletes.
Fotó: Zolotaosen / Getty Images Hungary
Sokan nem tudják, de az eper szuperételnek számít, és nem is véletlenül: egy bögrényi gyümölcsben 84,7 milligramm C-vitamin van, nem beszélve a magas folsavtartalmáról. Ha nemcsak magában, hanem más módon is szeretnéd felhasználni, az eperkrémleves jó választás lehet.
Fotó: Getty Images Hungary
A csipkebogyó az egyik legjobb C-vitamin-forrás, 100 grammjában 400 milligrammnyi található a tápanyagból. Sokan langyosan áztatott teaként fogyasztják, de találsz receptet arra az esetre is, ha esetleg lekvárként szeretnéd felhasználni - igaz, így a vitaminveszteséggel is számolni kell.
Fotó: ddsign_stock / Getty Images Hungary
Nem éppen a legnépszerűbb zöldség a kelbimbó, pedig amellett, hogy isteni fogások készülhetnek belőle, C-vitaminban is gazdag, egy adagban 74,8 milligramm van.
Fotó: Solnuha / Getty Images Hungary
A kivi sokoldalúan felhasználható, és magas C-vitamin-tartalmával a citromot is lenyomja: egy darabban 68,6 milligramm van. Eheted magában vagy gyümölcssalátaként, de akár zöld turmix formájában is fogyasztható.
Fotó: Getty Images Hungary
Az emésztéssegítő, gyulladáscsökkentő hatásai mellett az ananász C-vitamin-tartalmáról sem szabad elfeledkezni, ami 78,9 milligrammot jelent. Emellett istenien frissítő finomság, készíthetsz belőle joghurtos fagyit a lazítósabb napokra.
Fotó: Davizro / Getty Images Hungary

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük