Nemcsak a hasad lesz lapos, de a bőröd is ragyogni fog: ezeket kell enni hozzá rendszeresen

Bőrszépítő ételek, melyek a fogyókúrádnak is jót tesznek.

Bőrszépítő ételek

Az étrendednek nemcsak a zsírpárnák eltüntetésében van fontos szerepe, hanem az életed minden területén. Attól függően, hogy milyen ételekkel töltöd meg a tányérodat, megelőzheted egyes krónikus betegség kialakulását, vagy éppen védekezhetsz a vírusok ellen.

Az ételek hatalma a szépségápolásra is kiterjed, azonban nemcsak külsőleg, aloe verás krémekkel és uborkás pakolásokkal támogathatod a bőröd egészségét, hanem belsőleg is.

Bőrszépítő ételek a fogyókúrában

Az ételek, amelyeket elfogyasztasz, hatással vannak a hormonháztartásodra, összefüggésben állnak a bőr öregedésével, és okozhatnak pattanásokat, vagy eltüntethetik őket. Az étrended valójában fontosabb, mint az, hogy milyen szérumot vagy éjszakai krémet használsz.

A legtöbb bőrszépítő étel azonban nemcsak a bőrödnek hasznos, hanem általában véve is kifejezetten egészséges, köszönhetően a gazdag vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmának, ezért közülük rengeteg könnyűszerrel beépíthető a fogyókúrádba. 

A mandulatej azért került fel a listára, mert nem tejtermék. A tejtermékek ugyanis hajlamosak irritálni a bőrt, pattanásokat, ráncokat, pírt okozhatnak. Ezzel szemben a mandula E-vitamin-tartalma miatt ragyogóvá teszi a bőrt. A mandulatejet könnyedén, pár perc alatt házilag is elkészítheted, és nemcsak finom, de egészséges is.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary
A dió jelentős omega-3-forrás, ezért nagyon fontos a vegánoknak. Egy bizonyos linolénsav nevű vegyületet tartalmaz, melynek hiánya ekcémát, száraz bőrt okozhat. A dió nagyon egészséges is. Magnéziumban, E- és B-vitaminokban gazdag, csak vigyázz, hogy egy-két maréknál többet ne egyél belőle naponta.
Fotó: Pixabay.com
A szardínia szintén gazdag esszenciális zsírsavakban, főleg DHA-ban, ami szabályozza a gyulladásos folyamatokat, melyek a pattanások kialakulásának gyökerei. Fontos a szerepe az immunrendszer megfelelő működésében is.
Fotó: Pixabay.com
Az International Journal of Epidemiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint négy vagy több fűszernövény rendszeres fogyasztása 60%-kal csökkenti a melanoma kialakulásának kockázatát. A rozmaringban rengeteg az antioxidáns, ami védi a bőrödet, és jótékony hatással van az emésztésedre is.
Fotó: Getty Images
A fodros kel elképesztően gazdag luteinben és zeaxantinban. Ezek a vegyületek segítenek semlegesíteni a nap káros sugarait. Ráadásul egy maréknyi elég belőle, hogy fedezze a napi A- és C-vitamin-szükségletedet. Ezek a vitaminok hozzájárulnak a bőr feszességéhez. Ráadásul a fodros kel rostban gazdag, ellenben kalóriában szegény.
Fotó: Getty Images
Egy koreai tanulmány szerint az alacsony glikémiás indexű diéta segít csökkenteni a gyulladt pattanások megjelenését. A csicseriborsó GI-je alacsony, emellett rengeteg rostot és fehérjét tartalmaz, ami jót tesz az anyagcserédnek.
Fotó: Pixabay.com
Már egyetlen kivi is fedezi a napi C-vitamin-szükségletedet, a C-vitamin pedig segíti a kollagénszintézist, amitől feszes és sima lesz a bőröd. Egy, az American Journal of Clinical Nutritionben megjelent tanulmány rámutat, hogy a C-vitaminban gazdag étrend összefüggésben áll a bőr hidratáltságával és a ráncok lassabb megjelenésével is. A kivi a fogyókúrádat is támogatja, mert alacsony a kalóriatartalma.
Fotó: Pixabay.com
A paradicsomban és más piros gyümölcsökben megtalálható likopin nevű antioxidáns fokozza a bőr természetes napvédelmét, ezáltal véd a nap bőrkárosító hatásaitól. Emellett a paradicsom kalóriatartalma alacsony, de a B- és C-vitamin-tartalma magas.
Fotó: Getty Images
Egy, a British Journal of Nutritionben megjelent tanulmány szerint az öregedéshez hozzájáruló szabad gyökök ellen fellépő antioxidánsoknak köszönhetően azoknál, akik több sárga zöldséget esznek, lassabban jelennek meg a szarkalábak. Ezért ajánlott többek közt a kaliforniai paprika fogyasztása, mely magas C-vitamin-, de alacsony kalóriatartalmával a fogyást is támogatja.
Fotó: Pixabay.com
A sárgarépában sok a béta-karotin, amit a szervezet A-vitaminná alakít. Az A-vitamin segít a sejtek növekedésében, ezáltal simává és feszessé teszi a bőrt. Egy 2011-es tanulmány azt is kimutatta, hogy a répa fogyasztása egészséges ragyogást kölcsönöz a bőrnek. Ha ez még nem lenne elég meggyőző, a répában ráadásul extra kevés a kalória, és serkenti az emésztést.
Fotó: Pixabay.com
Ezt is szeretjük