Krémes, vaníliás mandulatej házilag - Meglepően könnyű elkészíteni, és finomabb a boltinál
Érdemes éjszakára beáztatni a mandulát, másnap pedig percek alatt összedobhatod az ízletes növényi tejet.

Krémes, vaníliás mandulatej házilag - Meglepően könnyű elkészíteni, és finomabb a boltinál
Ez is érdekelhet

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

beauty and style

Virágillatú parfüm házilag: egyszerűen elkészítheted a saját illatod »

Puha és meleg pulcsik karácsonyi mintával – Árakkal és lelőhelyekkel »

Ha válaszolsz erre a 3 kérdésre, tudni fogod, milyen legyen az esküvői sminked »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A mandulából készült tej egyike a legjobb alternatíváknak, ha szeretnéd kiváltani a tehéntejet. Ihatod magában vagy ízesítve, de feldobhatod vele a kávédat és a reggeli müzlidet is. Az ital ráadásul a mandula összes értékes tápanyagát tartalmazza: káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort, nem beszélve az E-vitaminról, valamint a B1-, B2- és B6-vitaminokról.

Mandulatej házilag

Hozzávalók 4 pohárhoz:

  • 250 g natúr mandula
  • 1 l víz
  • 2 db datolya vagy folyékony édesítő
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet Himalája-só
Recept idők

Sokan azt hiszik, mandulatejet készíteni házilag fárasztó és bonyolult művelet. Ehhez képest nagyon könnyű, a végeredmény pedig igazán finom. Csak be kell áztatnod a mandulát éjszakára, majd másnap összeturmixolni, végül leszűrni egy zsákban. Ilyen egyszerű, és sokkal finomabb, mint a bolti változat! Csinálhatod mandulaszűrő zsákkal, de ugyanolyan jó egy sűrű szita vagy sajtruha is.
 

Elkészítés:

Tedd a mandulát egy tálba, és önts rá annyi vizet, hogy egy-két centire ellepje. A mandulákat inkább éjszakára áztasd be, 8-12 órára, de egy-két órás áztatással is el lehet boldogulni. Jól öblítsd és szűrd le a mandulákat.

Tedd turmixgépbe a vízzel, a datolyával, a vaníliával, fahéjjal és sóval, és turmixold magas fokozaton nagyjából egy percig. Ha a datolya vagy a vanília száraz vagy kemény, használat előtt áztasd vízbe. Tegyél mandulaszűrő zsákot egy nagy tál tetejére, és öntsd rá a turmixot.

 

Óvatosan nyomkodd ki a zsák alját, hogy kipréseld a tejet. Beletelhet három-öt percbe is, mire az összes tej kifolyik, ezért légy türelmes. A tejet óvatosan öntsd egy üvegbe. A hűtőben három-négy napig marad jó.

 

Állás közben leülepszik, ezért használat előtt jól rázd össze. Ha pedig egy kis mókára vágysz, kókuszvízzel is elkészítheted a tejet.

Ezt is szeretjük