Kiderült, mi a kapcsolat BCG-oltás és a koronavírus-fertőzés között: magyar kutatók fedezték fel
A BCG-oltás immunrendszerre gyakorolt hatását vették górcső alá magyar kutatók a koronavírus kapcsán.

BCG vakcina
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Szegedi Tudományegyetem, röviden SZTE Általános Orvostudományi Karának kutatói 802 olyan közös fehérjerészletet találtak a BCG-oltás és SARS-CoV-2 vírus között, amelyek szerepet játszhatnak a vírussal szembeni immunválaszban - írta a felsőoktatási intézmény a honlapján.

A Virok Dezső és munkatársai által a rangos Clinical and Translational Immunology folyóiratban megjelent közlemény eredményei fontosak lehetnek a BCG-oltás és a koronavírus-fertőzés immunológiai kapcsolatának felderítésében.

A BCG-oltás és a koronavírus kapcsolata

A szakemberek 112 olyan hasonló fehérjerészletet találtak, amelyek szerepet játszhatnak a vírussal szembeni úgynevezett T-sejtes immunválasz működésében. Emellett azonosítottak 690 olyan hasonló fehérjeszakaszt, amelyek a vírussal szembeni ellenanyag-válaszért lehetnek felelősek. Az egyik ilyen közös fehérjerészlet a vírus tüskefehérjéjének azon részén helyezkedik el, amelyhez, ha ellenanyag kapcsolódik, akkor semlegesíti a kórokozót.

GettyImages-1213254574
Fotó: Grafissimo / Getty Images Hungary

Ahogyan korábbi cikkünkben már megírtuk, a kutatók továbbra is vizsgálják, hogy a koronavírus miatti megbetegedések súlyosságát csökkenti-e a BCG-oltás megléte, egyértelműen alátámasztott hivatalos álláspont egyelőre nincs, ezért ugyanúgy ügyelni kell a koronavírus-fertőzés elkerülésére. Az oltással kapcsolatos további laboratóriumi vizsgálataikat a magyarországi BACH, azaz BCG-vel a Covid-19 ellen hazánkban program támogatásával folytatják.

A kötelező védőoltás lehetséges hatása

Virok Dezső kifejtette, hogy a BCG-oltás egy legyengített kórokozót tartalmazó vakcina, amely az emberre nem veszélyes, de a tuberkulózis megelőzésére alkalmas immunválaszt alakít ki. Ezt a vakcinát 1954-től Magyarországon is kötelezően alkalmazzák.

- A szakirodalomban közismert, hogy a BCG-oltás más - például különböző légúti - fertőzések ellen is véd. Az oltás ezen védőszerepét a koronavírus-fertőzés esetében is felvetették. Különösen a járvány első hullámában figyelték meg, hogy azokban az országokban, ahol az oltási programot felfüggesztették, vagy be sem vezették - mint például Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban -, a járvány drámai mértékben követelt áldozatokat. Ahol viszont a népesség nagy része megkapta ezt a vakcinát, alacsonyabb volt a fertőzések előfordulása és súlyossága - utalt az előzményekre az SZTE Orvosi Mikrobiológiai Intézet docense.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- Ezt az is magyarázhatja, hogy a BCG-oltásban és a SARS-CoV-2 vírusban olyan hasonló fehérjerészletek találhatók, amelyeket az immunrendszer az oltás után megtanul és későbbi SARS-CoV-2 fertőzésnél felismeri és védekezik a vírus ellen. Ezt a jelenséget keresztimmunitásnak nevezik - magyarázta a kutató.

A Covid-19 hosszú távú szövődményei

A Covid-19, legyen enyhe vagy súlyos lefolyású, szövődményekkel járhat, amikre oda kell figyelni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük