A sárga vagy a barna foltos banánt vedd meg? Az egyikben sokkal több a rákellenes anyag
Egészséges vagy káros, ha barna?
A banán tele van fontos ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és vitaminnal, és segíti az emésztést. Azonban sokan ódzkodnak attól, hogy sötét pöttyös vagy megbarnult banán kerüljön az asztalukra, mivel attól tartanak, hogy az romlott minőséget jelent.
Még mielőtt kiszanálnád a bevásárlókosaradból a barna foltos banánt, vedd számításba, hogy ezeknek a gyümölcsöknek jóval kedvezőbb az élettani hatásuk, mint hibátlan héjú sárga társaiké. A hasznos növényi vegyületek ugyanis még inkább jelen vannak a barnás héjú banánban, mint a hibátlanban.
A foltos banánt válaszd inkább
Ha túlérik egy banán, az nem azt jelenti, hogy megromlott. Noha esztétikailag csúnyább, az állaga puhább és grízesebb, de beltartalma ezzel együtt sokkal értékesebbé válik. A túlérett banánban megemelkedik az antioxidánsok szintje, amelyek fontos szerepet töltenek be a szabad gyökök megkötésében. A foltos banán tehát jóval hatékonyabban fejti ki a rákmegelőző hatást a benne felhalmozódó karotinoid miatt.
Az érettebb banán rákmegelőző hatású
A banán speciális, vízben oldódó pektin vegyületei nemcsak tisztítják a beleket, hanem méregtelenítik is, akadályozva ezzel a vastagbélrák kialakulását. A gyümölcsben olyan egyedi fehérje van, melynek neve tumor nekrózis faktor - TNF -, ami pedig akadályozza a vírus vagy daganatok által fertőzött sejtek szaporodását.
A benne található cinktartalom nagyban támogatja a szervezet immunrendszerét, amely elsődleges szerepet játszik a daganatos megbetegedések megelőzésében. A rendszeres banánfogyasztás 40%-kal csökkenti a veserák kockázatát is, írta az International Journal of Cancer című orvosi magazinban egy svéd tanulmány, amely a banán rákmegelőző hatásairól számol be.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Jót tesz az agynak is
A banánban található magas ásványianyag- és vitaminkoncentrátum kedvezően befolyásolja a fizikai és a szellemi működést is. A benne lévő magnézium és B-vitamin serkenti az agyműködést, és stresszoldó hatása is van. A banán tele van káliummal is, amely áldásos hatást gyakorol a szívre és a vérkeringésre, a benne fellelhető kalcium pedig a csontrendszert támogatja. A C-, E- és A-vitaminban gazdag gyümölcsnek sejtregeneráló hatása is van, a benne lévő frukto-oligoszacharid pedig segíti a jótékony baktériumflóra fenntartását az emésztőrendszerben.
Kiváló kiegészítője a fogyókúrának is
Ha diétázol, a banán tökéletes komponense lehet az étkezéseidnek. Vitalizáló jellege miatt a fogyókúra alatt is energiával tölt el, és csökkenti az éhségérzetet. Magas rosttartalma eltelíti a gyomrot, illetve redukálja az étkezések közti nassolást.
A banán kalóriadús, így fogyasztása csökkenti a hiányállapot kialakulásának veszélyét. A sárga gyümölcsben antacid is van, ami a gyomor belső falára fejt ki jótékony hatást, vagyis csökkenti a gyomorsavat, és véd a gyomorfekélytől. A banán 75%-ban vizet tartalmaz, így egyensúlyban tartja a szervezet vízháztartását is.