Az orrvérzés 3 leggyakoribb oka

Meg kell ijedned?

Az orrvérzés már önmagában is ijesztő, pláne akkor, ha más tünetekkel is társul.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az orrvérzés bizonyos esetekben természetes dolog. Ezt a fajta spontán orrvérzést bármi kiválthatja, egy tüsszentés vagy akár egy erősebb fújás is. Ha hajlamos vagy rá, gyakran visszatérhet anélkül, hogy meg lehetne határozni az okát.

Ugyanakkor, ha az orrvérzés más tünetekkel is együtt jár, akkor érdemes felkeresni kezelőorvosodat, mert elképzelhető, hogy a következő betegségek valamelyike áll a háttérben.

Magas vérnyomás

Elsősorban az idősebb emberek küzdenek a magas vérnyomással, ugyanakkor nálad is előfordulhat, hogy időnként megugrik a vérnyomásszinted, a hirtelen emelkedés pedig látványos tüneteket okozhat.

Bár jellemzően az örökölt hajlam játszik szerepet a betegség megjelenésében, vannak bizonyos tényezők, melyek szintén hozzájárulhatnak a kialakulásához. Ilyen a túlsúly, a mozgáshiány, de akár a stressz is. Nem beszélve a cukorbetegségről, a magas koleszterinszintről, amelyek szintén felmerülhetnek mint a probléma kiváltó okai.

Tünetei

 • Idegesség.
 • Nehézlégzés.
 • Mellkasi fájdalom.
 • Állandó kimerültség.
 • Szédüléssel járó fejfájás.
 • Egyénenként változó erősségű orrvérzés.

Kezelése

Ha ezeket a tüneteket észleled magadon, mindenképpen fordulj orvoshoz, a magas vérnyomás ugyanis nem játék, sőt, az sem árt, ha beszerzel otthonra egy saját vérnyomásmérő készüléket.

Az orvos általában gyógyszeres kezelést javasol, de te is segíthetsz magadon életmódváltással, a stresszhelyzetek elkerülésével, illetve jógával, meditációval. Egyél sok káliumban gazdag ételt, ilyen például a brokkoli, krumpli, narancs vagy a banán. Amennyiben nem kéred háziorvosod segítségét, sajnos az állapotod sokkal komolyabbra is fordulhat egy kis orrvérzésnél.

Allergiás orrgyulladás

Az allergiás orrgyulladás, ismertebb nevén szénanátha hazánk lakosságának elég nagy százalékát érinti, elsősorban a nyári szezonban, amikor a pollentermelés a tetőfokára hág. Ez azt jelenti, hogy a levegőben szálló gombaspórák és virágpollenek az orrba jutnak, és ott egészen erős irritációt okoznak, aminek következtében allergiás reakciók alakulnak ki. Súlyos esetben ez a fajta allergia a munkavégezést is szinte lehetetlenné teszi.

Tünetei

 • Fejfájás.
 • Nehézlégzés.
 • Mellkasi fájdalmak.
 • Kötőhártya-gyulladás.
 • A szem kivörösödése, viszketése.
 • Orrfolyás, orrdugulás és viszketés, mindez gyakran orrvérzéssel kísérve.

Kezelése

A betegség sajnos nem szüntethető meg, de a kellemetlen tünetek erőssége csökkenthető. Elsősorban a háziorvosod tud abban segíteni, hogy milyen orr- és szemcseppet érdemes alkalmazni, ugyanakkor súlyosabb esetben előfordulhat, hogy antihisztaminos gyógykezelést fog alkalmazni.

Te magad is tehetsz azonban azért, hogy elviselhetőbbé váljon az állapotod. Az alternatív és homeopátiás megoldások mellett érdemes az allergiás időszak előtt sok vizet innod, és fogyassz több vitamint.

Gyógyszerreakciók

A látszólag minden előzmény nélkül fellépő, váratlan orrvérzés mögött akár a gyógyszerekre adott allergiás reakció is állhat. Ez veszélyes dolog, de szerencsére, ha így jelez a szervezeted, könnyedén megtalálhatod a probléma okát.

Tünetei

 • Bőr- és orrvérzés.
 • Viszkető, égető érzés a bőrön.
 • A bőr kipirosodása, kiütésessé válása, rosszabb esetben kisebesedése.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mi a teendő?

A betegséget elsősorban az acenocumarol, a dicumarin és a citotoxikus gyógyszerek váltják ki, de ludas lehet az aszpirin is. Ám azzal, hogy ezeket kiiktatod, még semmit nem oldottál meg, mert a tünetek jelezhetnek véralvadással kapcsolatos problémákat, amelyet minél hamarabb érdemes kideríteni egy vérvétellel, utána pedig karbantartani gyógyszerekkel.

Neked szokott vérezni az orrod? Mit teszel ellene?

Ezt is szeretjük