Égeti a zsigeri zsírt, csökkenti a hasi elhízást: magas zsírtartalmú finomság, ami mégis egészséges

Kiderült, hogy az avokádó fogyasztása csökkenti a veszélyes zsigerizsír-szintet.

GettyImages-1146653402

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor a szervek körül zsigeri zsír rakódik le, az gyakran hasi elhízással jár, és ismert egészségkárosító hatása is.

Egy 2021-ben publikált kutatás szerint a rendszeres avokádófogyasztás ezt a folyamatot meg tudja állítani vagy akár vissza is képes fordítani.

Az avokádó hatása

A kísérletet 105 túlsúlyos felnőtt körében végezték, 12 héten keresztül vizsgálták az étkezési szokásaikat. Akik naponta fogyasztottak avokádót, csökkent a mély, hastájékon lerakodó zsigeri zsírszövetük

GettyImages-1392617867

A tanulmány szerzői kifejezetten azt szerették volna kideríteni, hogy mit tesz a szervezettel akár egyetlen avokádó napi szintű elfogyasztása, hiszen kiemelkedő esszenciális zsírtartalommal bír: 77,3 %-ban omega-9 savat tartalmaz, 10,8%-ban linolsavat, azaz omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavat.

- A hasban kétféle zsír található, a közvetlenül a bőr alatt felhalmozódó zsír, a szubkután zsír és a mélyebb, főleg hastájékon felhalmozó fajta, amit zsigeri vagy viszcerális zsírnak hívnak, ez a belső szerveket veszi körül. Akiknél ennek a szintje magas, nagyobb a cukorbetegség kockázata. Arra voltunk kíváncsiak, hogy változott-e a bőr alatti és a zsigeri zsír aránya az avokádó fogyasztásával - mondta Naiman Khan, a kutatás vezetője az Illinois News Bureau oldalán.

Két csoportra osztották a résztvevőket, az egyik friss avokádót kapott, a másik étrendjét pedig olyan élelmiszerekből állították össze, amik közel azonos összevetőket és hasonló kalóriákat tartalmaztak, csak nem képezte részét az avokádó. A kísérlet elején és a végén is megmérték a hasi zsírt és a glükózintoleranciát, melyek az anyagcserezavarok és a cukorbetegség jelzői.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azoknál a nőknél, akik naponta fogyasztottak avokádót, csökkent a zsigeri zsír, sőt, a bőr alatti zsír és a viszcerális aránya is megváltozott. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy jótékonyan hat a testzsírraktározásra az avokádó, de ez elsősorban nőknél jelentkezik. A kutatók tovább vizsgálódnak a témában, hogy tisztább képet kaphassanak arról, hogy kiknek tesz jót igazán az avokádó. 

Mutatjuk, mikor melyik zsiradék a legjobb választás!

Átfogó körkép a legnépszerűbb étkezési olajakról, hogy könnyebb legyen közülük kiválasztani a legmegfelelőbbet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük