Így marad sokáig friss a felvágott avokádó - 5 tippet mutatunk

Van néhány módszer, mellyel a felvágott avokádó gyors megbarnulása megelőzhető.

Avokádó frissen tartása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az avokádó kedvelt gyümölcs, amellett, hogy tele van értékes tápanyagokkal, sokféle ételnek tud remek összetevője lenni. Egy reggeli avokádós pirítós vagy a pikáns ízű guacamole könnyen elkészíthető finomságok. Amerikában még jégkrémet is készítenek belőle. 

Így tartsd frissen az avokádót

Az avokádót legtöbben csak frissen felvágva szeretik fogyasztani,  mivel a lágy húsa a levegővel érintkezve nagyon hamar megbarnul. Ez semmit nem vesz el a gyümölcs értékéből, viszont látványa annyira nem bizalomgerjesztő, senki sem szereti. A barnulás egyébként a polifenol-oxidáz nevű enzim miatt alakul ki, az enzim az oxigénnel találkozva elszínezi a gyümölcs húsát. Ez a folyamat nem állítható meg, viszont késleltetni lehet, méghozzá többféle módon.

A megbarnulás ellen az egyik legjobb módszer, ha citromlével, lime levével vagy esetleg ecettel locsoljuk meg a gyümölcs húsát. A citrusfélékben található aszkorbinsav leállítja az oxidációs folyamatot, és érdemes ezután légmentesen záródó edénybe tenni az avokádót. Ezzel a korai elszíneződést megelőzhetjük, viszont számolni kell azzal is, hogy az ízén érezni fogjuk a citrom vagy ecet ízét.

avokado-citrom-egeszseg
Fotó: Cavan Images / Getty Images Hungary

Az avokádómag

Minél tovább tartod az avokádó magját a gyümölcsben, annál lassabban fog megbarnulni. Ez a módszer úgy lesz igazán hatásos, ha a gyümölcsöt légmentesen záródó csomagolásba teszed. Ezután bármikor felhasználod, akár egy salátába vagy zöld turmixba keverve is.

Tiszta víz

A tiszta vízben való tárolást talán kevesebben ismerik, pedig ez is kiváló módja annak, hogy megelőzzük az elszíneződést. Nem kell aggódni amiatt, hogy a gyümölcs magába szívja a vizet, ugyanolyan állagú marad, mint a felvágás előtt, bátran kenheted a kenyérre, vagy készíthetsz belőle avokádókrémet a vizes tárolás után is.

avokado-egeszseg
Fotó: Kesu01 / Getty Images Hungary

Hűtőszekrény

Az érett avokádó hűtőben tárolása szintén segít a frissen tartásban, viszont érdemes a citromleves trükköt itt is bevetni. A hűtés önmagában lehet kevés ahhoz, hogy sokáig zöld maradjon a felvágott gyümölcs vagy a már elkészített guacamole.

avokado-hutozsekrény-egszseg
Fotó: Ake Ngiamsanguan / Getty Images Hungary

A vágott felével lefelé

A felvágott gyümölcsöt a vágott felével lefelé tárolva vagy a két felét összeillesztve szintén megakadályozható az oxigénnel való érintkezés, a barnulás. Még jobb, ha légmentesen becsomagoljuk.

Ha a gyümölcs húsán elindul a barnulási folyamat, és ez nagyon zavaró számodra, akkor sem kell kétségbeesni. Egy késsel lekaparhatod a megbarnult részt, és már készítheted is a kedvenc avokádós ételed.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ehető még az avokádó, ha barnás a belseje? Ezeket a szempontokat kell figyelembe venni

Ez történik akkor, ha barnássá válik az avokádó belseje - kiderül, hogy ehető-e, vagy inkább ki kellene dobni.

Elolvasom
Ezt is szeretjük