Így marad sokáig friss a felvágott avokádó - 5 tippet mutatunk
Van néhány módszer, mellyel a felvágott avokádó gyors megbarnulása megelőzhető.
Az avokádó kedvelt gyümölcs, amellett, hogy tele van értékes tápanyagokkal, sokféle ételnek tud remek összetevője lenni. Egy reggeli avokádós pirítós vagy a pikáns ízű guacamole könnyen elkészíthető finomságok. Amerikában még jégkrémet is készítenek belőle.
Így tartsd frissen az avokádót
Az avokádót legtöbben csak frissen felvágva szeretik fogyasztani, mivel a lágy húsa a levegővel érintkezve nagyon hamar megbarnul. Ez semmit nem vesz el a gyümölcs értékéből, viszont látványa annyira nem bizalomgerjesztő, senki sem szereti. A barnulás egyébként a polifenol-oxidáz nevű enzim miatt alakul ki, az enzim az oxigénnel találkozva elszínezi a gyümölcs húsát. Ez a folyamat nem állítható meg, viszont késleltetni lehet, méghozzá többféle módon.
A megbarnulás ellen az egyik legjobb módszer, ha citromlével, lime levével vagy esetleg ecettel locsoljuk meg a gyümölcs húsát. A citrusfélékben található aszkorbinsav leállítja az oxidációs folyamatot, és érdemes ezután légmentesen záródó edénybe tenni az avokádót. Ezzel a korai elszíneződést megelőzhetjük, viszont számolni kell azzal is, hogy az ízén érezni fogjuk a citrom vagy ecet ízét.
Az avokádómag
Minél tovább tartod az avokádó magját a gyümölcsben, annál lassabban fog megbarnulni. Ez a módszer úgy lesz igazán hatásos, ha a gyümölcsöt légmentesen záródó csomagolásba teszed. Ezután bármikor felhasználod, akár egy salátába vagy zöld turmixba keverve is.
Tiszta víz
A tiszta vízben való tárolást talán kevesebben ismerik, pedig ez is kiváló módja annak, hogy megelőzzük az elszíneződést. Nem kell aggódni amiatt, hogy a gyümölcs magába szívja a vizet, ugyanolyan állagú marad, mint a felvágás előtt, bátran kenheted a kenyérre, vagy készíthetsz belőle avokádókrémet a vizes tárolás után is.
Hűtőszekrény
Az érett avokádó hűtőben tárolása szintén segít a frissen tartásban, viszont érdemes a citromleves trükköt itt is bevetni. A hűtés önmagában lehet kevés ahhoz, hogy sokáig zöld maradjon a felvágott gyümölcs vagy a már elkészített guacamole.
A vágott felével lefelé
A felvágott gyümölcsöt a vágott felével lefelé tárolva vagy a két felét összeillesztve szintén megakadályozható az oxigénnel való érintkezés, a barnulás. Még jobb, ha légmentesen becsomagoljuk.
Ha a gyümölcs húsán elindul a barnulási folyamat, és ez nagyon zavaró számodra, akkor sem kell kétségbeesni. Egy késsel lekaparhatod a megbarnult részt, és már készítheted is a kedvenc avokádós ételed.
(Képek: Getty Images Hungary)
Ehető még az avokádó, ha barnás a belseje? Ezeket a szempontokat kell figyelembe venni
Ez történik akkor, ha barnássá válik az avokádó belseje - kiderül, hogy ehető-e, vagy inkább ki kellene dobni.
Elolvasom