Amit szabad tenni és amit nem asztmás roham esetén: 4 dolog, amivel csökkenthető a kockázata

Fontos ismerni az asztmás roham előjeleit, és az ellenjavallatokat is.

GettyImages-1151219816
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az asztmás roham az esetek többségében nem minden előjel nélkül alakul ki. Figyelni kell, ha a terhelhetőség csökken, enyhe aktivitás is nehézlégzést okoz. Intő jel a gyakoribbá váló köhögés, légszomj, a nyomásérzés a mellkasban. Nem minden tünet jelentkezik a betegeknél, és ezek eltérő súlyosságúak is lehetnek. 

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen helyzetben.

Lépések asztmás roham esetén

Asztmás roham esetén a kilégzés nehezített, zihálás, fokozódó mellkasi nyomó érzés, köhögés jelentkezik. A kilégzéskor sípoló hang hallható, egyre nehezebb a levegővétel, légszomj alakul ki. A tünetek rövid idő alatt erősödhetnek, legsúlyosabb stádiumban oxigénhiány alakul ki.

GettyImages-1281111677 (1)

Asztmás roham esetén őrizzük meg nyugalmunkat - stressz hatására a tünetek csak rosszabbodnak -, egyenes háttal üljünk le, így könnyebb a lélegzetvétel. Orron át lélegezzünk be, és résnyire nyitott ajkakkal, szájon át, lassan fújjuk ki a levegőt. Ügyeljünk a hasi légzésre, a kilégzés tartson kétszer annyi ideig, mint a belégzés. Eközben alkalmazzuk a rohamoldó szert, a kezelőorvossal előzetesen megbeszélt dózisban. Ezt ismételjük meg szükség szerint 15, majd 20 perc múlva. Ha ennyi idő után sem érzünk javulást, hívjunk sürgősségi ellátást. Ha az orvos 30 percen belül nem érkezik meg, ismételjük még egyszer a rohamoldó használatát.

Amit nem szabad tenni

Egyéb házi praktikát ne alkalmazzunk, mert árthatunk is vele. A nátha esetén nem asztmásoknál légzéskönnyítő eukaliptusz-illóolaj belélegzése például asztmásoknál rohamot is provokálhat. A gőzölés, meleg olajos vagy gyógynövényes oldattal inhalálás pedig kifejezetten ellenjavallt.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Így lehet csökkentheti a roham kockázatát

  • Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy az asztma kezelésének célja a tünetmentesség elérése, a rohamok megelőzése. Ehhez jó orvos-beteg együttműködés szükséges, asztma ellen a felírt gyógyszereket szedni kell, panaszmentes állapotban is, ha pedig a kezelés mellett is tüneteink vannak, soron kívül is orvoshoz kell fordulni.
  • A figyelmeztető jelek észlelésekor soron kívül is konzultájunk a kezelőorvossal. 
GettyImages-469645464
  • Az asztma eredményes kezeléséhez - így a rohamok kockázatának csökkentéséhez - hozzájárul az egészséges testsúly megőrzése, a dohányzás elhagyása és az ajánlott védőoltások - például influenza elleni - beadatása.
  • Asztmás betegeknek javasolt otthoni légzésfunkciós készüléket is rendszeresen használni. Ezek az eszközök segíthetnek a rohamot kezdeti szakaszban felismerni, segítségükkel hatékonyabb kezelés állítható össze.

A 8 legjobb szobanövény, ami javítja a levegő minőségét

A szobanövények nem csak dekoratívak, a levegő minőségének javításában is segíthetnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük