Serkenti a bélműködést, javítja az emésztést, és fáradtság ellen is jó

Hihetetlen módszert mutatunk

Érdemes megismerned.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az astanga jóga felfelé néző kutyatartás póza - hindiül az Úrdhva mukha svánászana állás - pozitív élettani hatásokat gyakorol az emésztőrendszerre, ráadásul vitalitást is ad.

Ha rendszeresen jógázol, érdemes tudnod, hogy hagyományosan a csaturanga dandászana után következik, és a pózok közötti vinyásza részeként általában az egész gyakorlás során sokszor megismétlik, az Úrdhva mukha svánászana ráadásul fejleszti a hátrahajlásokhoz szükséges technikát, erőt és testtartást is. Érdemes lehet azonban külön is kipróbálnod, ha szeretnéd megtapasztalni széles körű jótékony hatásait.

Az egyik legfontosabb póz

Kulcsfontosságú, hogy megértsd a póz szerepét, mert ez a látszólag egyszerű póz alapozza meg a gerinc munkáját a későbbi, mélyebb ászanákban. Mint minden hátrahajlásban, ebben az ászanában se a homorításra gondolj, inkább képzeld el, ahogy minden izmod és ízületed megnyúlik és megemelkedik, hogy minél könnyedebb legyen a hátrahajlás.

A kép illusztráció, az ászana kivitelezése során a fejet az ég felé kell emelni

Technikai tudnivalók

A vállad legyen a tenyereddel egy vonalban, és a lábfejed ne engedd csípőszélesnél nagyobb terpeszbe. Először told lefelé a nagylábujj alatti talppárnát. Képzeld el, ahogy a talpadon keresztül megnyújtózol, és az energia kifelé áramlása megnyújtja a derekad. Feszítsd meg a láb izmait, engedd mélyebbre a hátrahajlást, közben nyújtózz a lábfejeddel.

Amikor az izmok aktiválásával megindul az energiaáramlás a lábadban, a térdkalács magától megemelkedik, és kapcsolat jön létre a lábad és a medence alapja között. Ekkor a comb és a medence elemelkedik a talajtól. Vidd a figyelmed a medencére, óvatosan told előre, és finoman billentsd anélkül, hogy kiegyenesítenéd a derekad. Ez a mozgásteret hoz létre a keresztcsontban és az ágyéki gerincben. Ha a póz alapjait létrehoztad a lábadban, húzd be az alhasad, és aktiváld a medencealapi izmokat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Feszítsd meg a hátizmokat anélkül, hogy rövidülést éreznél a gerincedben. Inkább távolítsd a csigolyákat, emeld és nyújtsd a gerinced felfelé, a derekadtól távolítva. Stabilizáld a karod azzal, hogy lefelé húzod a lapockát a hátoldalon. Feszítsd meg a széles hátizmod és az elülső fűrészizmot, közben told a tenyered a talajba, az ujjhegyekkel kissé kapaszkodj, és szorítsd a tenyérpárnákat a talajba.

Így indul meg az energia áramlása

A szegycsont magától megemelkedik, ahogy a lapockát lefelé forgatod, a mellkast told előre és kissé felfelé, hogy kövesd az energia emelkedését. Engedd az energiát a fejtetőn át felfelé áramlani, mintha a gerinc és az egész test meghosszabbítása lenne.

Ne hozz létre torlódást a nyaki csigolyákban, miközben felfelé nézel. A nyak maradjon a gerinc folytatása, engedd, hogy a hátrahajlás okozta nyújtózás és emelés átjárja minden ízületed. Helyes gyakorlással az Úrdhva mukha svánászana az energiát a gerinc mentén felfelé húzza, innen pedig a test és lélek spirituális csúcsába vezeti, a fej középpontjában. A pózhoz szükséges neuromuszkuláris munka megalapozza az intenzívebb hátrahajlásokat is a gyakorlás későbbi részében.

Mi mindenre jó?

Amellett, hogy ez a póz javítja az emésztést, és serkenti a hasi szervek működését, erősíti a gerincet és a hátizmokat, javítja a testtartást, nyitja a mellkast, tágítja a tüdőt, nyújtja a vállat és a hasfalat, valamint enyhíti az asztma, az ülőideg-gyulladás és a fáradtság tüneteit is.

Cikkünk Kino MacGregor Astanga jóga című könyve alapján készült.

Az astanga jóga az egyik legősibb indiai jógairányzat. Nyugaton a '60-as évek után vált fokozatosan egyre ismertebbé, manapság pedig az egyik legnépszerűbb jógairányzat.

A szerző az irányzat egyik legismertebb tanítója, aki amellett, hogy az astanga jóga történetét, hagyományait ismerteti, rátér az első sorozat részletes bemutatására, amelyet szép fotókkal illusztrál.

Leírásai precízek, egyértelműek, azok számára is, akik még csak most ismerkednek az astangával. Anatómiai ismeretekkel kiegészített leírásai óriási segítséget jelenthetnek azoknak is, akik egy kicsit elmélyültebben szeretnének foglalkozni a jógával.

Kiadja a Kossuth Kiadó.
A könyv ára 3990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük