Szívesen aludnál munkaidőben? Betegséget is jelezhet a nem ritka tünet
Nemcsak a tél és a napfény hiánya válthat ki aluszékonyságot.

álmos (3)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sötét, téli hónapok során sokan fáradékonyabbak a szokásosnál, hiszen a napfény hiánya erősen rányomja bélyegét a hangulatra és a teljesítményre.

Viszont ez legtöbbször csupán időszakosan és hullámokban tör rá az emberre, de, ha már jó ideje kínoz az ólmos fáradtság, úgy érdemes pajzsmirigyzavarra is gyanakodni. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája a pajzsmirigy alulműködésére figyelmeztet.

Folytonos fáradtság az egyik vezető tünet

A pajzsmirigy-alulműködés igen gyakori betegségnek számít, mégis sokáig nem kerül diagnosztizálásra, mivel a tüneteket sokszor másnak tulajdonítják. A fáradtság, álmosság és a rossz hangulat általában egy idő után elmúlik, viszont, ha nem, akkor érdemes utánajárni annak, mi is okozza a kellemetlen tünetet.

Ugyanis a krónikus fáradtság mind a családi életre, mind a munkahelyi teljesítményre kihat, hiszen az ember ilyenkor ingerültebb, türelmetlenebb, figyelmetlenebb, és többet hibázik. A pajzsmirigy-specialista szerint az említett panaszokat igen gyakran pajzsmirigy-alulműködés okozza, nemtől és kortól függetlenül.

Éppen ezért, ha nem múlik az állandó álmosság, úgy laborvizsgálattal érdemes megbizonyosodni a TSH, T3, T4 és ATPO szintjéről, melyekből megállapítható, hogy az illető pajzsmirigye elegendő hormont termel-e, vagy sem.

Miért okoz fáradtságot a pajzsmirigy-alulműködés?

A pajzsmirigy által termelt hormonok a szervezet üzemanyagaként is funkcionálnak, hiszen lényeges szerepet töltenek be az anyagcsere-folyamatokban. Segítenek többek között a növekedésben, a szénhidrátok, zsírok, fehérjék lebontásában, valamint hozzájárulnak a normál szívfrekvenciához és vérnyomáshoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben túl kevés hormont képes csak a pajzsmirigy előállítani, úgy ezen folyamatok zavart szenvednek, a szervezet működése lelassul. Csökken a pulzus, az emésztés, alacsonyabbá válik a vérnyomás, összességében minden folyamat csökkent üzemmódra kapcsol. Ez magyarázza az állandó fáradtságot és álmosságot.

A pajzsmirigy-alulműködés további tünetei:

  • menstruációs zavarok,
  • meddőség, vetélés,
  • hajhullás,
  • száraz bőr,
  • megritkult szemöldök,
  • sárga tenyerek,
  • székrekedés,
  • túlsúly.

Fontos a megfelelő kezelés

Amennyiben a laborvizsgálat igazolta a pajzsmirigy-alulműködést, úgy az orvos gyógyszeres terápiát rendel el, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok. Amennyiben normalizálódik a szintjük, úgy a tünetek fokozatosan csökkennek, majd elmúlnak.

Ha megfelelő mennyiség esetén is fennállnak a panaszok, úgy meglehet, más hormonális eltérés is fennáll a pajzsmirigyzavar mellett. Igen gyakori ugyanis, hogy inzulinrezisztencia, D-vitamin-hiány vagy mellékvesekéreg-elégtelenség is jelen van, melyeket szintén kezelni szükséges.

Ezt is szeretjük