Alma vagy körte alkatod van? Az egyik sokkal jobban véd a szívbetegségektől
Egy nagyszabású amerikai kutatás szerint azok az idősebb, egészséges súlyú nők, akik bizonyos testtájukra híznak, védettebbek a szívbetegségekkel szemben.

alma vagy körte, szívbetegség kialakulása
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutatók szerint az alma alkatú nőknek ajánlott leadni a hasi feleslegből, és inkább körte alkatúvá válni, ezzel ugyanis elősegíthetik egészségük megőrzését. 

A European Heart Journal című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban 2600 egészséges testsúlyú, 18 éven felüli nőt vizsgáltak, akiknek testtömegindexe - BMI - 18-25 között volt. A résztvevők egy 1990-es évek közepétől folyó, nagy amerikai kutatás, a Women's Health Initiative keretében rendszeresen estek át olyan vizsgálaton, mely a testzsírt, az izmokat és a csontsűrűséget mérte fel. 

Melyik a jobb: az alma vagy a körte alkat?

A kutatás megállapította, hogy az alma alakú nőknél, akik a hasukra híznak, nagyobb volt a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata, mint azoknál a körte alakú nőknél, akiknél a zsírpárnák a combjukat és a csípőjüket erősítették.

A kép bal oldalán az alma alkat, jobb oldalán pedig a körte alkat látható.
A kép bal oldalán az alma alkat, jobb oldalán pedig a körte alkat látható.

A tudósok korábban is tisztában voltak azzal, hogy a hasi szervek körül felhalmozódó zsír, az úgynevezett zsigeri zsír megnöveli az anyagcsere-problémák, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - emlékeztetett a tanulmányt ismertető BBC News. 

A kutatók egyelőre nem tudják megmagyarázni, hogy a combon kialakuló zsír miért védhet a szív- és érrendszeri betegségektől, de az kiderült, hogy ez a zsír nem okoz problémát a test szerveiben.

A szívbetegség és a hasi zsír kapcsolata

Az egészségtelen életmód a középkorúaknál a hasi zsírt növeli. A tanulmányt jegyző Qibin Qi professzor, a New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem tudósa elmondta, hogy a korábbi kutatások azokkal foglalkoztak, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak.

- A mi tanulmányunk résztvevői olyan nők voltak, akiknek normális volt a testsúlyuk. Tehát ez az üzenet nagyon fontos: még az egészséges testsúlyú nőknél is számít, hogy a testük alma alakú vagy körte alakú.

A cikk az ajánló után folytatódik

Qi professzor hangsúlyozta, hogy meg kell próbálni a hasi zsírt csökkenteni, és elérni, hogy javuljon az arány, tehát a combon legyen inkább több zsír. Hozzáfűzte, kutatócsoportja most azon dolgozik, hogy megállapítsák, milyen különleges étrenddel vagy testedzéssel lehet ezt elérni.

- A jövőbeni kutatások annak feltárására, hogy a testzsír eloszlása hogyan járul hozzá ezekhez a betegségekhez, fontos, új módszereket nyújthatnak a szívinfarktus és a stroke megelőzésére és kezelésére - mondta el Sonya Babu-Narayan, a Brit Szív Alapítvány társigazgatója.

Rendbe teszi a vércukorszintet, csökkenti az étvágyat: nyolc étel, amiből egyél sokat

A króm egy fontos mikrotápanyag a fogyókúrában, mert az inzulinnal együtt részt vesz a szénhidrátok felhasználásában. Bevitele segít kiegyenlíteni a vércukorszintet, csökkenti az étvágyat, a fogyás miatti izomvesztést és az inzulinrezisztenciát. Mutatjuk, milyen ételek tartalmazzák!

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük