Nagyobb veszély leselkedik az allergiásokra az ünnepi időszakban: erre érdemes figyelni
Az allergiás reakciók akár az egész ünnepet tönkretehetik.

ünnepek-allergia2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ünnepi hangulat megteremtéséhez gyakran választunk különböző illatokat, mint a fahéj és a vanília. Ezeket ételek, sütemények ízesítéséhez is használjuk, de kedveltek az ilyen illatanyagokkal ellátott szezonális kozmetikumok, például kézkrémek, testápolók is ebben az időszakban.

Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa azonban arra figyelmeztet, hogy a népszerű aromák akár allergiás reakciót is kiválthatnak.

Illatok, ízek és krémek is okozhatnak allergiát

Akár a lakás illatosításához használjuk párologtatóban, akár a bőrünkre kenjünk, vagy a süteményekben fogyasztjuk, bizonyos fűszerek sajnos allergiás reakciót okozhatnak. Van, akit az illatosító miatt tüsszögő- és/vagy köhögőrohamok kínoznak, nehézlégzése jelentkezik, de akár asztmás roham is kialakulhat. A krémekben található illatanyagok bőrpírt, kiütést, viszketést okozhatnak. Az ételekben elfogyasztva pedig főként gyomor- és hasi panaszok jelentkezhetnek az arra érzékenyeknél, de súlyos esetben anafilaxia is kialakulhat.

ünnepek-allergia1
Fotó: Maria Fuchs / Getty Images Hungary

- Aki allergiára hajlamos, vagy ekcémás a bőre, különösen fontos, hogy figyeljen az esetleg megjelenő reakciókra - hangsúlyozza dr. Moric Krisztina. Ekcémás gyermekeknél megfigyelték, hogy a perubalzsam, természetes és mesterséges vanília fogyasztásának hatására a vizsgált 11 gyermekből 9-nél okozott ekcémás reakciót, egy esetben pedig Quincke-ödémát. Egy 2011-es cikk szerint a fűszerallergia 10 ezer felnőttből 4-13-at érint, azonban a kutatók azt is kiemelték, hogy az előfordulása minden bizonnyal jelentősen aluldiagnosztizált. A probléma felismerése sok esetben nehéz, a kivizsgálást könnyen tévútra viheti például a tünetek egyéb ételintoleranciához, allergiához való hasonlósága, de megbízható tesztekre is szükség van ahhoz, hogy a kiváltó okot pontosan meg lehessen állapítani. 

Ezek okozzák a legtöbb panaszt

A fűszerek és illatanyagok közül a legtöbb panaszt a fahéj és vanília mellett a fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika okozza. Allergia esetén a tünetek csak akkor szűnnek meg, ha a beteg kerüli az allergént. Nem fogyasztja, nem használ allergén tartalmú kozmetikumokat. A helyzetet nehezíti, hogy nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a fűszereket az összetevők közt, a termékek csomagolásán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az élelmiszerek, illatosítók és tusfürdő, testápoló készítmények mellett figyelni kell még fogkrémekre és gyógyhatású készítmények összetevőire is. Fűszerallergia esetén sok esetben épp a természetes, natúr összetevőket - például a gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt is gyakran használt fahéjat vagy szív- és érrendszer egészségét támogató fokhagymakivonatot - tartalmazó termékek okoznak panaszt.

A karácsonyfa is komoly allergiás rohamokat okozhat

A karácsonyfa-allergia egy létező probléma, amit a fenyőfa penészgombái okoznak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük