A viszkető torok leggyakoribb okai: nem szabad félvállról venni a tünetet

A gyakori kellemetlen tünet hátterében különböző okok állhatnak, épp ezért fontos a kivizsgálás.

viszkető-torok3
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Végtelenül bosszantó jelenség, sok allergiás beteg napjait teszi tönkre a torokviszketés. Rendszerint az apránként kortyolt üdítők és elszopogatott cukorkák sem oldják meg a helyzetet.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa arról beszélt, hogy mi alkalmazható a torokviszketés ellen.

Szénanáthára is utalhat a torokviszketés

A torokviszketés a szénanátha tünete is lehet. A légúti allergia egyik tünetét sem könnyű elviselni. Az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, orr- és szemviszketés, szemkönnyezés megnehezíti a nappali munkavégzést, koncentrációt és az éjszakai pihenést egyaránt. A torokviszketés azonban különösen frusztráló, hiszen a beteg nem tudja egyszerűen megvakarni, dörzsölni az érintett területet. Ilyen esetben megfelelő kezelésre van szükség.

viszkető-torok1
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Ha az eddig használt allergiakezelés a torokviszketés ellen nem vált be, akkor újat kell keresni, elképzelhető például, hogy az antihisztamin-tabletta vagy orrspray cseréjével megoldódik a probléma. Először is azonban kivizsgálásra van szükség, mert a torokviszketés hátterében esetleg fennálló egyéb betegségeket ki kell zárni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A fül-orr-gégészeti vizsgálat során kiderül, ha egy krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy annak következtében hátsó garatfali csorgás miatt jelentkezik a torokviszketés. Előfordulhat, hogy a viszkető torok, köhögés hátterében gégeproblémák húzódnak meg, de a beteg kikérdezése során azt is megtudhatjuk, hogy túl kevés folyadékot fogyaszt, ami szintén közrejátszhat a torokviszketés megjelenésében. Pollenallergiások esetében pedig vizsgálni kell a keresztallergia lehetőségét is, a viszkető torok ugyanis bizonyos ételek fogyasztása miatt is felléphet - mondja a doktornő.

Diétával a torokviszketés ellen?

Keresztallergia esetén a pollenallergiás személyeknél bizonyos ételek fogyasztása a szájüregben égő, bizsergő érzést, ajakduzzanatot, torokviszketést okozhat. Súlyos esetben az ödéma a gége területét is érintheti, légzési problémákat kiváltva. Keresztallergiára utal, ha a torokviszketés nem egész nap, hanem csak a problémát okozó étel fogyasztása közben és után lép fel.

dinnye
Fotó: Victoria Pearson / Getty Images Hungary

A legismertebb és leggyakoribb a parlagfű-görögdinnye, illetve a nyírfa-alma, de emellett még több zöldség és gyümölcs is problémákat okozhat, sőt számolni kell a ritkább keresztallergiák lehetőségével is, mint például a poratka-rákfélék esetében. A tünetek bármikor jelentkezhetnek, akkor is, ha az allergén pollen nincs jelen a levegőben, tehát akár télen is. Ha felmerül a keresztallergia gyanúja, allergiateszttel meg lehet határozni, hogy a továbbiakban milyen ételek fogyasztását kell kerülni ahhoz, hogy a torokviszketés ne jelentkezzen.

Torokviszketés ételallergia miatt

Gyógyszerallergia vagy ételallergia esetén diétahiba is okozhatja, ha hirtelen fellépő torokviszketés, ajakduzzanat jelentkezik. A tünetek súlyosabb formája az anafilaxia, ilyenkor azonnali orvosi segítségre van szükség.

mogyoróallergia
Fotó: dragana991 / Getty Images Hungary

- Ilyen esetben a torokviszketés egyértelműen az adott gyógyszer vagy étel fogyasztásához köthető, melynek összetevői közt megtalálható az allergén, amire a beteg allergiás. A diétahiba következtében fellépő tünetek súlyossága egyénenként eltérő lehet. Ha nincs ismert allergiája a betegnek, akkor a tünetek sürgősségi kezelését követően, néhány héten belül mindenképp fontos elvégeztetni a kivizsgálást, hogy a jövőben az ilyen esetet elkerülhesse.

A viszkető torok kezelése

A torokviszketés kivizsgálása és kezelése kapcsán fontos tudni, hogy a tünetek mikor, minek hatására léphetnek fel, és mennyi ideig tartanak. Ha időszakosan jelentkeznek, akkor valószínű, hogy valamilyen étel fogyasztásához köthető a panasz, keresztallergia vagy étel-, esetleg gyógyszerallergia állhat a háttérben.

viszkető-torok2
Fotó: AndreyPopov / Getty Images Hungary

Lényeges, hogy milyen egyéb tünet jelentkezik - például hányinger vagy bőrkiütés -, ez is segíti a pontos diagnózis megállapítását. Ha a torokviszketés végig kíséri a mindennapokat, és egyéb szénanáthás tünetek is vannak, akkor a gyógyszerek cseréje, esetleg más típusú kezelés - allergén immunterápia - jelentheti a megoldást.

Ha a torokviszketés mellett nincs szénanáthára utaló jel, akkor krónikus orrmelléküreg-gyulladás, hátsó garatfali csorgás lehet a háttérben, fül-orr-gégészeti vizsgálattal ennek az okát kell feltárni. A viszkető torok kapcsán felmerül egyéb betegségek - például reflux - vagy gyógyszermellékhatás gyanúja is.

10 szupererős gyógynövény torokfájás ellen: azonnal segítenek megszüntetni a gyulladást

A torokgyulladás ellen több erős gyógynövény hatékonyan bevethető.

10 szupererős gyógynövény torokfájás ellen: azonnal segítenek megszüntetni a gyulladást

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük