A viszkető torok leggyakoribb okai: nem szabad félvállról venni a tünetet
A gyakori kellemetlen tünet hátterében különböző okok állhatnak, épp ezért fontos a kivizsgálás.

viszkető-torok3
beauty and style
Top olvasott cikkek

Végtelenül bosszantó jelenség, sok allergiás beteg napjait teszi tönkre a torokviszketés. Rendszerint az apránként kortyolt üdítők és elszopogatott cukorkák sem oldják meg a helyzetet.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa arról beszélt, hogy mi alkalmazható a torokviszketés ellen.

Szénanáthára is utalhat a torokviszketés

A torokviszketés a szénanátha tünete is lehet. A légúti allergia egyik tünetét sem könnyű elviselni. Az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, orr- és szemviszketés, szemkönnyezés megnehezíti a nappali munkavégzést, koncentrációt és az éjszakai pihenést egyaránt. A torokviszketés azonban különösen frusztráló, hiszen a beteg nem tudja egyszerűen megvakarni, dörzsölni az érintett területet. Ilyen esetben megfelelő kezelésre van szükség.

viszkető-torok1
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Ha az eddig használt allergiakezelés a torokviszketés ellen nem vált be, akkor újat kell keresni, elképzelhető például, hogy az antihisztamin-tabletta vagy orrspray cseréjével megoldódik a probléma. Először is azonban kivizsgálásra van szükség, mert a torokviszketés hátterében esetleg fennálló egyéb betegségeket ki kell zárni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- A fül-orr-gégészeti vizsgálat során kiderül, ha egy krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy annak következtében hátsó garatfali csorgás miatt jelentkezik a torokviszketés. Előfordulhat, hogy a viszkető torok, köhögés hátterében gégeproblémák húzódnak meg, de a beteg kikérdezése során azt is megtudhatjuk, hogy túl kevés folyadékot fogyaszt, ami szintén közrejátszhat a torokviszketés megjelenésében. Pollenallergiások esetében pedig vizsgálni kell a keresztallergia lehetőségét is, a viszkető torok ugyanis bizonyos ételek fogyasztása miatt is felléphet - mondja a doktornő.

Diétával a torokviszketés ellen?

Keresztallergia esetén a pollenallergiás személyeknél bizonyos ételek fogyasztása a szájüregben égő, bizsergő érzést, ajakduzzanatot, torokviszketést okozhat. Súlyos esetben az ödéma a gége területét is érintheti, légzési problémákat kiváltva. Keresztallergiára utal, ha a torokviszketés nem egész nap, hanem csak a problémát okozó étel fogyasztása közben és után lép fel.

dinnye
Fotó: Victoria Pearson / Getty Images Hungary

A legismertebb és leggyakoribb a parlagfű-görögdinnye, illetve a nyírfa-alma, de emellett még több zöldség és gyümölcs is problémákat okozhat, sőt számolni kell a ritkább keresztallergiák lehetőségével is, mint például a poratka-rákfélék esetében. A tünetek bármikor jelentkezhetnek, akkor is, ha az allergén pollen nincs jelen a levegőben, tehát akár télen is. Ha felmerül a keresztallergia gyanúja, allergiateszttel meg lehet határozni, hogy a továbbiakban milyen ételek fogyasztását kell kerülni ahhoz, hogy a torokviszketés ne jelentkezzen.

Torokviszketés ételallergia miatt

Gyógyszerallergia vagy ételallergia esetén diétahiba is okozhatja, ha hirtelen fellépő torokviszketés, ajakduzzanat jelentkezik. A tünetek súlyosabb formája az anafilaxia, ilyenkor azonnali orvosi segítségre van szükség.

mogyoróallergia
Fotó: dragana991 / Getty Images Hungary

- Ilyen esetben a torokviszketés egyértelműen az adott gyógyszer vagy étel fogyasztásához köthető, melynek összetevői közt megtalálható az allergén, amire a beteg allergiás. A diétahiba következtében fellépő tünetek súlyossága egyénenként eltérő lehet. Ha nincs ismert allergiája a betegnek, akkor a tünetek sürgősségi kezelését követően, néhány héten belül mindenképp fontos elvégeztetni a kivizsgálást, hogy a jövőben az ilyen esetet elkerülhesse.

A viszkető torok kezelése

A torokviszketés kivizsgálása és kezelése kapcsán fontos tudni, hogy a tünetek mikor, minek hatására léphetnek fel, és mennyi ideig tartanak. Ha időszakosan jelentkeznek, akkor valószínű, hogy valamilyen étel fogyasztásához köthető a panasz, keresztallergia vagy étel-, esetleg gyógyszerallergia állhat a háttérben.

viszkető-torok2
Fotó: AndreyPopov / Getty Images Hungary

Lényeges, hogy milyen egyéb tünet jelentkezik - például hányinger vagy bőrkiütés -, ez is segíti a pontos diagnózis megállapítását. Ha a torokviszketés végig kíséri a mindennapokat, és egyéb szénanáthás tünetek is vannak, akkor a gyógyszerek cseréje, esetleg más típusú kezelés - allergén immunterápia - jelentheti a megoldást.

Ha a torokviszketés mellett nincs szénanáthára utaló jel, akkor krónikus orrmelléküreg-gyulladás, hátsó garatfali csorgás lehet a háttérben, fül-orr-gégészeti vizsgálattal ennek az okát kell feltárni. A viszkető torok kapcsán felmerül egyéb betegségek - például reflux - vagy gyógyszermellékhatás gyanúja is.

10 szupererős gyógynövény torokfájás ellen: azonnal segítenek megszüntetni a gyulladást

A torokgyulladás ellen több erős gyógynövény hatékonyan bevethető.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük