Nem is sejted, mitől tüsszögsz a lakásban? 5 pont odabent, ahol simán megbújhatnak a pollenek
A pollenek nemcsak odakint kínozhatnak, hanem a lakásban is: alig sejtett helyeken bújnak meg.

GettyImages-106489005
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki allergiás, az jól tudja, hogy a tavaszi - nyári - kora őszi időszakban sok kellemetlenségre számíthat, hiszen sorra nyílnak a pollenjeiket szóró növények.

Ezekben a napokban az ÁNTSZ polleninformációs táblázata szerint például a pázsitfűfélék, a fenyőfélék, a csalánfélék, az útifű, a lórom, a hárs, a kenderfélék, valamint a disznóparéj- és libatopfélék okoznak sokak számára szénanáthás tüneteket. Noha sokan nem gondolnák, hogy emiatt tüsszögnek otthonukban, de jó tudni, hogy ezek nem csupán a szabadban, hanem a lakásban észrevétlenül megbújva is kínozhatják az embert.

Hogy kerül a pollen a lakásba?

A pollenek többféleképpen is a beltérbe juthatnak. Egyfelől behurcoljuk őket a cipőtalpakon még akkor is, ha a bejáratnál levetettük a lábbelit. Hasonló módon a ruházatunkon, táskáinkon is bevisszük őket, különösen, ha azok textilből vannak. A hajunkon ugyancsak megtelepednek, a kint és bent is tartózkodó kisállatok pedig szőrükön viszik a lakásba a polleneket. Végül a szellőztetésről se feledkezzünk meg, mellyel ugyancsak nagy mennyiség juthat be: érdemes a hosszabb szellőztetést késő estétől hajnalig, valamint esetleges eső után megejteni. Ha szél van, akkor nem jó sokáig nyitva hagyni az ablakot ott, ahol allergiás él a háztartásban.

Csak néhány lehetőség, de máris jól látható, hogy az ember odabent sincs 100%-os biztonságban a pollenektől. Kis extra odafigyeléssel mégis lehet tenni azért, hogy legalább a négy fal közt ne szenvedjen annyira az ember az allergiás tünetektől. Érdemes gyakrabban takarítani és fokozott figyelmet fordítani azokra a pontokra, ahol észrevétlenül megbújhatnak a pollenek.

Az ágynemű - miután a hajon nagyon sok pollen megtapadhat, az allergiásoknak érdemes minél gyakrabban hajat mosniuk. Aki ezt nem teszi meg lefekvés előtt, annak egy idő után telis-tele lesz velük az ágyneműje, különösen a párnája. Allergiaszezonban hasznos néhány naponta lecserélni azt.

Egyéb textilek - ne feledkezzünk meg a lakás többi textiljéről sem, hiszen a szövetek begyűjtik és megtartják a polleneket. Az ágytakaró, a díszpárnák, plédek, függönyök és terítők mind-mind gyakori mosásra, cserére szorulnak. Ne feledkezz meg a szőnyegekről sem, valamint a kárpitozott bútorokról: a nappali ülőgarnitúráját és az étkezőszékeket is meg kell tisztítani! Heti 1-2 alkalommal hasznos ezeken végigmenni, hogy a lakás minél pollenmentesebb legyen.

Az elektromos berendezések - miután az elektromos berendezések mágnesként vonzzák a port, a polleneket ugyancsak megtarthatják. Jó, ha ezeket is heti 1-2 alkalommal áttöröljük egy elektrosztatikus törlőkendővel. A portalanítás alapvetően fontos, és kiváltképp az az allergiaszezonban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A padló - a porcicákat senkinek sem kell bemutatni: aki tiszta lakásban szeretne élni, annak néhány naponta porszívóznia kell. Allergiás időszakban különösen nem ajánlott hanyagolni a dolgot, hiszen ilyenkor pollenek is lehetnek a padlón. Tartsd észben, hogy a sarkokban, az ágy, a kanapé alatt vagy a szekrények mögött is megbújnak a pollenek: légy alapos!

Az előszoba - amikor hazaérünk, ide hozzuk be a legtöbb pollent. Takarításkor fokozott figyelmet kell fordítani a cipőtartó polc letakarítására, és hasznos áthengerezni a kabátokat is, hogy azok se ontsák magukból az allergéneket.

Hol bújnak meg a baktériumok a lakásban?

A láthatatlan kórokozók apropóján jó, ha ezt is tudod: a baktériumok ott is előfordulnak, ahol nem is gondolnád. Vajon otthonod mely pontjain nyüzsög a legtöbb?

Ezt is szeretjük