Asztma is kialakulhat kezeletlen allergia esetén - Kit fenyeget a súlyos szövődmény?

Poratka-allergiából is kialakulhat asztmás megbetegedés, az allergén immunterápia segíthet a megelőzésben és a tünetek csillapításában.

porallergia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Poratka-allergia esetén magasabb az asztma kialakulásának kockázata. Ez azonban csak bizonyos esetben igaz.

Dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogyan deríthetjük ki, hogy a rizikócsoportba tartozunk-e.

Allergia és asztma

A nem megfelelően kezelt légúti allergia szövődményeként újabb allergiák és asztma is kialakulhat. Poratka-allergia esetében azonban a kockázat tovább nő, ha a komponensalapú allergiavizsgálat során a poratka allergén Der p1, Der p2 és Der p23 komponensei mutatnak magasabb értéket.

Dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy a hagyományos allergiavizsgálattal szemben a komponensalapú allergiavizsgálat során az allergének összetevői, komponensei is kimutathatóak, ezekből pedig fontos információkhoz lehet jutni. Poratka-allergia esetén, ha valakinél magasabb például a Der p 10 komponens értéke, akkor a rákfélék fogyasztásakor keresztallergia miatt akár anafilaxia is felléphet. Emellett pedig azt is láthatjuk, kinél fokozott a kockázata, hogy a poratka-allergiája mellett idővel asztmás tünetek is megjelennek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért fontos ez az információ?

Ha valaki tudja, hogy a rizikócsoportba tartozik, akkor érdemes megfontolni a hagyományos tüneti allergiakezelés - orrspray, antihisztamin - mellett az allergén immunterápiát is.

Az allergén immunterápia nem csak a tüneteket képes kezelni, hanem az immunrendszer működését hangolja át. A minimum hároméves terápia alatt fokozatosan hozzászoktatják a szervezetet ahhoz az anyaghoz, amelyre allergiás, a tünetek így idővel nem jelentkeznek majd.

Az allergén immunterápia azonban nemcsak ezért ajánlott a rizikócsoportba tartozó poratkások számára, hanem azért is, mert a kezelés bizonyítottan képes csökkenteni az asztma kialakulásának kockázatát. A kezelés már kialakult asztma mellett is kezdhető a kezelőorvos javaslatára, az asztma súlyosságától is függően.

11 népszerű gyümölcs, ami keresztallergiát okozhat

Az orrdugulással, viszkető szemekkel, rengeteg tüsszögéssel járó pollenallergia elviselhetetlen méreteket ölthet. A betegek közül sokan tapasztalják azt is, hogy bizonyos ételeket fogyasztva viszketni kezd a torkuk, a szájpadlásuk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük