3 gyógyszer, amire tényleg tilos alkoholt innod
Halálos is lehet!
Ismerd meg azokat a gyógyszerhatóanyagokat, amik nem kompatibilisek az alkohollal!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos gyógyszer betegtájékoztatójában találkozhatsz a következő mondattal: a kezelés ideje alatt alkoholt fogyasztani nem szabad.

Míg bizonyos készítmények esetében azért nem javasolt az alkoholfogyasztás, mert csökkenti a gyógyszer hatását, addig vannak olyan tabletták, amelyeknél akár halálos is lehet a gyógyszer-alkohol kombináció.

Altatók, nyugtatók

Benzodiazepinek, zolpidem, zopiclon vagy zaleplon

Talán a legismertebb gyógyszerek az alkohol-tiltólistán az altatók és a nyugtatók. A készítmények hatóanyaga - benzodiazepinek, zolpidem, zopiclon vagy zaleplon - a központi idegrendszerre van befolyással. Mivel az alkohol ugyancsak a központi idegrendszeren keresztül fejti ki hangulatjavító, nyugtató tulajdonságát, a gyógyszer és az ital felerősítik egymás hatását.

Ha altató vagy nyugtató bevételét követően alkoholt iszol, hatására a test természetellenes mértékben ellazulhat, ilyenkor a légzésed, vérnyomásod túlságosan lelassul, nem jut elegendő oxigén a szervezetbe. Súlyos esetben akár légzésleállás is bekövetkezhet. Benzodiazepin, zopiclon illetve zaleplon hatóanyagú gyógyszer többek között a Rivotril, az Imovane vagy az Andante.

Fájdalom- és lázcsillapítók

Paracetamol

A paracetamol-tartalmú, recept nélkül is kapható fájdalom- és lázcsillapítók ugyancsak problémásak. Néhány napos éhezés, illetve alkoholfogyasztás mellett komoly májkárosító hatásuk lehet. A paracetamol bomlásterméke - N-acetyl-benzoquinoneimine - még a megengedett napi 4 grammos dózis mellett is veszélyes a májra. Ha többféle - vényköteles és recept nélkül kapható - paracetamol-tartalmú gyógyszert szedsz egyszerre, és mellé alkoholt fogyasztasz, súlyos esetben néhány nap elegendő lehet a végzetes májkárosodáshoz. Paracetamol hatóanyagú készítmény többek között a Coldrex, a Panadol, a Rubophen, a Panadol vagy a Neo Citran.

Ópiumszármazékok

Az ópiumszármazékokat tartalmazó fájdalom- és lázcsillapítók ugyancsak veszélyes párost alkothatnak az alkohollal. Jelentősebb alkoholfogyasztás mellett bénító hatást gyakorolhatnak a légzőközpontra. Ha kölcsönhatásba lépnek az alkohollal, súlyos esetben akár fulladásos halált is okozhatnak. Ópiumszármazékokat tartalmaz többek között az Adamon, a Contramal vagy a Depridol.

Köhögés elleni szerek

Kodein

Léteznek olyan kodeintartalmú köhögéscsillapítók, amelyekről eszedbe sem jutna, hogy gondot okozhat, ha a bevételük után rövid időn belül alkoholt fogyasztasz. Pedig a kodein csökkenti a köhögés- és a légzésközpont ingerlékenységét, és ugyanúgy működik, mint más ópiumszármazékok: nagyobb mennyiségű alkohollal párosítva ezek az ártalmatlannak hitt köhögéscsillapító szerek légzésleállást eredményezhetnek. Kodein hatóanyagú köptető például az Erigon szirup.

Ezt is szeretjük