Ezeket edd, ha fogyni akarsz! 8 alacsony glikémiás indexű táplálék

Az alacsony glikémiás indexű ételek segítik a súlyvesztést.

Dia

 	Teljes kiőrlésű kenyér 	A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a testben. Minél alacsonyabb egy táplálék glikémiás indexe, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet. A fehér kenyér helyett érdemes teljes kiőrlésűt vagy tönkölybúzát választanod, melyekből lassabban szívódnak fel a szénhidrátok, így kevésbé hizlalnak. Magas rosttartalmuk miatt pedig az anyagcserét is serkentik. 	Kapcsolódó cikk: 	Mi az a glikémiás index? Tudnod kell, ha fogyni akarsz! »

Teljes kiőrlésű kenyér

A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a testben. Minél alacsonyabb egy táplálék glikémiás indexe, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet. A fehér kenyér helyett érdemes teljes kiőrlésűt vagy tönkölybúzát választanod, melyekből lassabban szívódnak fel a szénhidrátok, így kevésbé hizlalnak. Magas rosttartalmuk miatt pedig az anyagcserét is serkentik.

Kapcsolódó cikk:
Mi az a glikémiás index? Tudnod kell, ha fogyni akarsz! »

Dia

 	Zöldségek 	Magas rosttartalmuk miatt a zöldségek szinte minden diétának alapját képezik. Elegendő mennyiségű folyadékkal együtt fogyasztva gyorsítják az anyagcserét, és támogatják a szervezet méregtelenítő folyamatait. Nyersen vagy párolva fogyasztva szinte minden zöldség glikémiés indexe alacsony - 40 alatti. A krumplival azonban jobb vigyáznod: olajban sütve vagy püré formájában már hizlaló táplálék.

Zöldségek

Magas rosttartalmuk miatt a zöldségek szinte minden diétának alapját képezik. Elegendő mennyiségű folyadékkal együtt fogyasztva gyorsítják az anyagcserét, és támogatják a szervezet méregtelenítő folyamatait. Nyersen vagy párolva fogyasztva szinte minden zöldség glikémiés indexe alacsony - 40 alatti. A krumplival azonban jobb vigyáznod: olajban sütve vagy püré formájában már hizlaló táplálék.

Dia

 	Fekete csokoládé 	Ha fogyózol, nem kell lemondanod az antioxidánsokban gazdag, minőségi csokoládéról. Sőt, ha nem bírsz parancsolni az édesség utáni vágyadnak, még ez a legjobb választás: a lényeg, hogy két-három kockánál többet ne egyél. Ekkora mennyiségben fogyasztva a töltetlen fekete csokoládé glikémiás indexe 25 körül mozog. 	Kapcsolódó cikk: 	Tartós súlycsökkenés orvosi módszerrel, 100 kiló felett »

Fekete csokoládé

Ha fogyózol, nem kell lemondanod az antioxidánsokban gazdag, minőségi csokoládéról. Sőt, ha nem bírsz parancsolni az édesség utáni vágyadnak, még ez a legjobb választás: a lényeg, hogy két-három kockánál többet ne egyél. Ekkora mennyiségben fogyasztva a töltetlen fekete csokoládé glikémiás indexe 25 körül mozog.

Kapcsolódó cikk:
Tartós súlycsökkenés orvosi módszerrel, 100 kiló felett »

Dia

 	Édesburgonya 	Az alacsony glikémiás indexű ételek nem terhelik meg a szervezet inzulintermelését, és a folyamatosan egyensúlyban tartott vércukorszint mellett nem törnek rád falásrohamok. Az édesburgonya glikémiás indexe alacsonyabb, mint a hétköznapi krumplié, így fogyasztása ajánlott, ha diétázol. 	Kapcsolódó cikk: 	Így adj le 10 kilót! - Zsírbontó, izomépítő diéta »

Édesburgonya

Az alacsony glikémiás indexű ételek nem terhelik meg a szervezet inzulintermelését, és a folyamatosan egyensúlyban tartott vércukorszint mellett nem törnek rád falásrohamok. Az édesburgonya glikémiás indexe alacsonyabb, mint a hétköznapi krumplié, így fogyasztása ajánlott, ha diétázol.

Kapcsolódó cikk:
Így adj le 10 kilót! - Zsírbontó, izomépítő diéta »

Dia


            	Csicseriborsó
            	A hüvelyes növények - lencse, bab, borsó, csicseriborsó, szója - glikémiás indexe alacsony, ennél azonban sokkal többet tudnak. Jó fehérjeforrást jelentenek, márpedig a fehérjék kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, és csökkentik a vérnyomást is. A koleszterinszintet csökkentő hatásuk pedig nagy rosttartalmukkal függ össze.
            	Kapcsolódó cikk:
            	Egyetlen ételcsoport, ami segít leszámolni a túlsúllyal »

Csicseriborsó

A hüvelyes növények - lencse, bab, borsó, csicseriborsó, szója - glikémiás indexe alacsony, ennél azonban sokkal többet tudnak. Jó fehérjeforrást jelentenek, márpedig a fehérjék kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, és csökkentik a vérnyomást is. A koleszterinszintet csökkentő hatásuk pedig nagy rosttartalmukkal függ össze.

Kapcsolódó cikk:
Egyetlen ételcsoport, ami segít leszámolni a túlsúllyal »

Dia

 	Tej 	A tej, joghurt, kefir glikémiás indexe alacsony - 30-35% közötti -, fogyasztásuk nem emeli meg nagyon a vércukorszinted. A savanyított tejtermékek fogyasztása kifejezetten ajánlott, ha fogyni szeretnél, hiszen a bennük lévő probiotikumoknak köszönhetően segítenek helyreállítani az anyagcserefolyamatokat. 	Kapcsolódó cikk: 	Egy diéta, amit nőknek fejlesztettek ki »

Tej

A tej, joghurt, kefir glikémiás indexe alacsony - 30-35% közötti -, fogyasztásuk nem emeli meg nagyon a vércukorszinted. A savanyított tejtermékek fogyasztása kifejezetten ajánlott, ha fogyni szeretnél, hiszen a bennük lévő probiotikumoknak köszönhetően segítenek helyreállítani az anyagcserefolyamatokat.

Kapcsolódó cikk:
Egy diéta, amit nőknek fejlesztettek ki »

Dia

	Mogyoró	A mogyoró és más olajos magvak glikémiés indexe alacsony - 30% alatti. Mivel a mogyoró kimondottan gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, ráadásul bőségesen tartalmaz E-vitamint, ami segíthet megőrizni bőröd szépségét a diéta alatt.

Mogyoró

A mogyoró és más olajos magvak glikémiés indexe alacsony - 30% alatti. Mivel a mogyoró kimondottan gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, ráadásul bőségesen tartalmaz E-vitamint, ami segíthet megőrizni bőröd szépségét a diéta alatt.

Dia

 	Nyírfacukor 	Bizonyára hallottál már a nyírfacukor pozitív egészségügyi hatásairól - nem hizlal, segíti az emésztést, antibakteriális. Nagyjából úgy néz ki, és úgy hasznosítható, mint a közönséges kristálycukor, ám 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, glikémiás indexe pedig bármilyen táplálékkal összevetve rendkívül alacsony.

Nyírfacukor

Bizonyára hallottál már a nyírfacukor pozitív egészségügyi hatásairól - nem hizlal, segíti az emésztést, antibakteriális. Nagyjából úgy néz ki, és úgy hasznosítható, mint a közönséges kristálycukor, ám 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, glikémiás indexe pedig bármilyen táplálékkal összevetve rendkívül alacsony.

Ezt is szeretjük
Szerző: Horváth Eszter
Fotó: