Hogy segíthet az akupunktúra a fogyásban? A szakértő válaszol

Az akupunktúrás fogyás lényege, hogy tompul az éhségérzet.

Akupunktúra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha megvan az elhatározás, mindenki látványosan, gyorsan akar megszabadulni a zavaró súlyfeleslegtől - gyakran megfeledkeznek arról, hogy a kilók is szépen, lassan, hónapok vagy évek alatt kúsztak fel. Az energiamegvonás miatt sokak feszültek lesznek a fogyókúra alatt, a sikert pedig emellett az állandó éhségérzet, az édességek és a szénhidrát iránti sóvárság is jócskán befolyásolja.

Ilyenkor nagy segítség lehet az akupunktúra, melynek jótékony hatásairól dr. Giller Myriam orvos, akupunktőr, fülakupunktúrás addiktológus mesél.

Csökkenti az éhségérzetet

Az akupunktúrás tűk segítségével olyan pontokat stimulál a szakember, melyek csökkentik az éhségérzetet, és szomjúságérzetet keltenek.

GettyImages-528090086
Fotó: Don Mason / Getty Images Hungary

- A diéta során csökkent kalóriabevitellel tudjuk elérni, hogy a testsúly csökkenjen, a zavaró felesleges eltűnjön. A pontok stimulálásán keresztül hatunk az emésztésre, fokozzuk az anyagcserét, vízhajtó pontot szúrunk, és az akupunktúra segítségével csökkentjük a stresszt. A kalóriabevitel megvonásával a páciensek gyakran feszültté válnak, mivel nem kapnak elég energiát, legfőképpen elég szénhidrátot - mondja dr. Giller Myriam.

Az akupunktúrás kezelésre érdemes a kezdeti szakaszban kétnaponta eljárni, majd fokozatosan csökkenteni az alkalmak számát.

- Az első héten a másnaponkénti kezelést javaslom. A kezelés fülakupunktúrával indul, és abban az esetben, ha nem megfelelő mértékű a fogyás, testakupunktúrával folytatjuk. Az egyszer használatos tűk minimum 20 percig vannak a fülben, de én a 30 percet javaslom, hiszen kell egy kis idő a ráhangolódásra is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Alacsonyan kell tartani az inzulinszintet

Mindenki úgy szeretne fogyni, hogy szinte pillanatok alatt látni szeretné az eredményt, de ez nem feltétlenül ilyen egyszerű - a doktornő elmondása szerint az ideális az, ha heti egy kilónál senki nem fogy többet.

- Hogy milyen tempóban fogy valaki, függ az életkortól, a nemtől, a súlyfelesleg mértékétől és a betegségektől is, így a kívánt, reális célt mindig együtt határozzuk meg. A kezelése mellett persze kiemelt szerepet kap a megfelelő diéta is. A táplálkozástudomány mai állása szerint, ha tartósan alacsony szinten tartjuk az inzulinszintünket, akkor az folyamatos zsírbontást eredményez - magyarázza.

- Közel egy éve ismerkedtem meg egy módszerrel, ami Németországban 2003 óta ismert, orvosok által kifejlesztett, és csak orvosi diplomával rendelkező szakemberek által végezhető. Ez szintén napi háromszori étkezést jelent az inzulinszint beállításával. A fehérjealapú pornak az a lényege, hogy a súlyvesztés időszakában két étkezést modellezünk a "tápszerrel". Ezt addig tartjuk, míg el nem érjük a kívánt súlyt - teszi hozzá.

Dr. Giller Myriam orvos, akupunktőr, fülakupunktúrás addiktológus.
Dr. Giller Myriam orvos, akupunktőr, fülakupunktúrás addiktológus.

Fontos a napi kalóriaszükséglet

A fogyókúrák alatt fontos szem előtt tartani, hogy a fogyás a megfelelő anyagból történjen, azaz ne csak a víz ürüljön ki a szervezetből, és ne legyen izomveszteség.

- Kiemelten fontos, hogy egy orvosi műszer segítségével a páciens testösszetételét meghatározzuk, ami az izom-, a szövetköztifolyadék- és a zsírtömeg értékeit mutatja. Az eredmények alapján kiszámoljuk a napi kalóriaszükségletet, amit a páciensnek aztán be kell tartania. A mérés nem egyszeri, hanem folyamatos a fogyás ideje alatt.

A túlsúly hátterében általában megemelkedett inzulinszint van, fokozott vágy a szénhidrátok, édességek után.

- Orvosi segítséggel a szervezet egyensúlyba hozható. A testünk hozzászokik ahhoz, hogy tartósan kiegyensúlyozott állapotban legyen. Ilyenkor nem lesznek inzulinszint-emelkedések, nem lesznek édesség utáni vágyak, állandó sóvárgás - mondja dr. Giller Myriam. 

10+1 hasznos pont a kézen

A következő képeken sorra veszünk néhány hasznos pontot a kézen, melyek bármikor jó segítséget jelenthetnek.

10+1 hasznos pont a kézen, amit érdemes ismerni: mi történik, ha megnyomod?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük