Így szüntesd meg gombnyomásra a kínzó fejfájást!
Tudtad, hogy a fejfájás okától függően más-más akupresszúrás pont stimulálása hozhat enyhülést?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az akupresszúra alapelve, hogy kezeddel tested bizonyos pontjain keresztül harmonizálhatod az energiaáramlást, így könnyűszerrel megőrizheted jó közérzetedet és egészségedet. A módszer segítséget nyújthat többek között kínzó fejfájás esetén is.

Az akupresszúra hagyományai

A régészeti leletek alátámasztják, hogy Kínában több mint ötezer esztendeje végeznek akupresszúrás kezeléseket. A módszer alapja a kínai orvostudomány azon felismerése, miszerint a testben az életenergiák láthatatlan pályákon, a meridiánoknak nevezett energiavezetékekben keringenek.

A kínai gyógymasszázs legfontosabb célja, hogy biztosítsa az energia szabad áramlását, illetve - ha szükséges - helyreállítsa. Az egészség és a jó közérzet alapja ugyanis a kiegyensúlyozott energia-háztartás.

A fejfájás okai

A kínai orvostudomány felfogása szerint a fejfájás hátterében számos tényező rejlik. Ha azonban krónikus, visszatérő fájdalomról van szó, az akupresszúrás kezelés megkezdése előtt mindenképpen vizsgáltasd ki magad, hogy nincs-e valamilyen szervi betegséged.

A fájdalom hátterében meghúzódhatnak időjárási tényezők. Biztosan te is tapasztaltad már a fronthatás következtében kialakuló fejfájást. A szél, a hőség, a hideg vagy a hirtelen jövő nedves légáramlatok mind-mind megzavarhatják az életenergia - chi - és a vér - xue - áramlását.

Az indulatosság, a düh, valamit a túlzott alkoholfogyasztás szintén kiválthatja a kellemetlen tünetet. A kínai orvoslás szerint ezek hatására a jang a májból felfelé terjed, és ez okozza a fejfájást.

Az egészségtelen táplálkozás, a hosszas aggodalmaskodás hatására kialakuló testi-lelki gyengeség szintén felelős lehet a fájdalmakért. A hagyományos kínai tanok szerint mindez a gyomor és a lép területével áll összefüggésben.

Végezetül egy negyedik ok is meghúzódhat a háttérben. Kialvatlanság, tartós stressz, valamint a szervezet test-lelki túlterhelése is kiválthatja a fejfájást. A kínai orvosok szerint eben az esetben a kellemetlen tünet kialakulása a chi, a vér vagy a vese kiüresedésével hozható összefüggésbe.

A legfontosabb pontok

Front okozta fejfájás

Ha sokáig ültél huzatban, és emiatt gyötör a fájdalom, vagy érzékenyen reagálsz az időjárási frontokra, az úgynevezett Eh-20 pont hozhat enyhülést, mely a nyakizom kiinduló pontjánál, vagyis a nyakszirt alsó szegélyénél található. Stimulálása akkor is csillapíthatja a tünetet, ha azt indulat vagy düh váltotta ki.

Dühös fejfájás

A lábszárad belső oldalán, négyujjnyira a boka fölött, a sípcsont mögött helyezkedik el az LH-6-os pont. Különösen abban az esetben érdemes itt masszíroznod, ha a fejfájást indulatok, dühös lelkiállapot, esetleg túlzott alkoholfogyasztás váltotta ki.

Aggodalmak és egészségtelen táplálkozás

A hüvelykujjad és mutatóujjad között, a kéztőcsontok találkozási pontjánál található a Vastagbél-4 elnevezésű pont. Stimulálása segít az aggodalmak, valamint az egészségtelen táplálkozás kiváltotta fejfájáson.

Kialvatlanság, túlterhelés

Amennyiben nem aludtál eleget, vagy stresszes időszakon mész keresztül, és ezért kínoz a fájdalom, a H-10-es pontokat kell megtalálnod. Ezek a koponyaalap alatt kétujjnyira találhatók, jobbra, illetve balra attól a helytől, ahol a gerincoszlop a koponyához csatlakozik. Itt akkor is masszírozhatod, ha hátfájástól szenvedsz.
 

Cikkünk Marlene Weinmann Fájdalomcsillapítás
akupresszúrával
című könyve alapján készült.

Az egészség nem más, mint az egyensúly fenntartása, míg a betegség oka mindig abban rejlik, hogy az energetikai rendszer kibillen egyensúlyából. Az akupresszúra holisztikus gyógymód, a test és a lélek különválasztását nem ismeri. A könyv sok-sok fényképpel és számos gyakorlati tanáccsal nyújt segítséget az akupresszúra elsajátításához, a leggyakoribb betegségek és panaszok önálló kezeléséhez, a masszázspontok gyors és biztos megtalálásához, valamint az öngyógyító erők élénkítéséhez és immunrendszered megerősítéséhez.

Kiadja a Bioenergetic.
Ára 2295 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük