Ez a leggyakoribb nemi betegség 3 fő fertőzési útja - Nem kaphatod el uszodában

A genitális herpesz az egyik leggyakoribb nemi betegség, aminek minden szexuálisan aktív ember ki van téve.

Ajakherpesz genitális herpesz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ajakherpesz, vagyis orális herpesz igen gyakori jelenség, sokan tapasztalják meg életük során a vele járó égő fájdalmat. 

Ugyanakkor kevesen tudják, hogy ugyanazon vírus az oka a genitális  herpesznek is, amelynek terjedéséről, megelőzéséről  dr. Karászi Viktória , a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos beszélt.

Mi a kapcsolat a kettő között?

Az orális herpesz a herpes simplex vírus egyik típusának, a HSV-1-nek lehet a következménye. Sebek vagy hólyagok formájában jelenik meg az ajaknál, illetve a száj környékén. Sokaknál kellemetlenséget, égő érzést okoz, de gyakran akár fájdalom nélkül is jelen lehet. Gyermekkorban és fiatalkorban szexuális kapcsolat nélkül, csak nyállal érintkezve juthat be a szervezetbe ez a vírus, később azonban orális szex kapcsán a szájról átterjedhet a nemi szervekre is.

GettyImages-1391240075
Fotó: Photographer Basak Gurbuz Derma / Getty Images Hungary

Ez az oka annak is, hogy a genitális herpesz forrása a HVS-1 is lehet, bár a herpes simplex vírus másik típusa, a HSV-2 is okozhatja. A genitális herpesz pedig az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, azaz nemi betegség.

Így terjedhet a genitális herpesz

A nevéből is látszik, hogy a herpesz nemi úton terjed, bármilyen szexuális aktus során. Az alábbi módokon lehet megfertőződni:

  • Ajakherpesz jelenlétében csókolózás vagy orális szex során.
  • Genitális herpeszfertőzéssel rendelkező partnerrel való kapcsolatban, a nemi váladék által.
  • Ugyancsak átadható a fertőzés, ha a fertőzött partner bőrének az a része érintkezik a másik partnerrel, amelyen a herpesz található. A genitális herpesz akkor is átadható, ha nincs látható jele, vagy ha az érintett fél nincs is tisztában azzal, hogy herpesze van. 

Ugyanakkor el kell oszlatni a tévhiteket: a genitális herpesz nem kapható el a vécéhasználat során, az uszodában vagy a kádban. Ugyancsak nem terjed közös használatú tárgyakról, például szappanról, törölközőről, de szexjátékokkal, vibrátorral átadható - ismerteti Karászi doktornő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Hogyan lehet megelőzni és kezelni a genitális herpeszt?

Nemi betegségeket tökéletesen csak a szexuális élettől való teljes tartózkodással lehet megelőzni, a szexuálisan aktív személyeknek azonban más módokat kell választani, hogy csökkentsék a rizikót. A hosszú távú, monogám kapcsolat nyilvánvalóan jelentősen visszaszorítja a kockázatot, különösen, ha a partner nem fertőződött herpeszvírussal. Ezen túl bármilyen típusú kapcsolatban védelmet nyújthat az óvszerhasználat - nemcsak herpesz, hanem más szexuális úton terjedő betegségek és természetesen a nem kívánt terhesség ellen is. Ugyanakkor tudni kell, hogy az óvszer által nyújtott védelem nem feltétlenül 100%-os, ugyanis nem minden herpesz azon a területen helyezkedik el, amelyet az óvszer fed.

A jó hír, hogy akkor is lehet csökkenteni a fertőződés kockázatát, ha a partnernek genitális herpesze van, elsősorban azzal, hogy az érintett személy mindennap szedi az orvos által esetleg rendelt herpeszellenes gyógyszert. Emellett pedig, amíg a herpesznek látható jele van, és nem fakad még ki a hólyag, hólyagok, addig érdemes kerülni a vaginális, anális, orális szexet.

GettyImages-1307242676
Fotó: Boy_Anupong / Getty Images Hungary

A genitális herpesznek nincs oki kezelése, bár bizonyos gyógyszerekkel csökkenthető annak kockázata, hogy az érintett személy partnere is megfertőződjön - hangsúlyozza dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos. - Különösen fontos a megfelelő kezelés, ha az érintett személynek eleve legyengült az immunrendszere, illetve ha terhes nőről van szó.

Így kezelhetők a herpesz tünetei otthon - Olvass tovább!

Az arcon kialakuló bőrproblémák sok esetben nemcsak egészségügyi, hanem esztétikai kellemetlenséget is okoznak, hiszen ez az első dolog, amit valaki meglát egy találkozás esetén.

Hogy kezelhetők otthon a herpesz tünetei? A bőrgyógyász javaslatai

Bár ártalmatlannak tűnik a herpesz, nagyon kellemetlen lehet a mindennapok során, de jó hír, hogy otthon is lehet kezelni a tüneteket.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük