Hogy kezelhetők otthon a herpesz tünetei? A bőrgyógyász javaslatai

Bár ártalmatlannak tűnik a herpesz, nagyon kellemetlen lehet a mindennapok során, de jó hír, hogy otthon is lehet kezelni a tüneteket.

herpesz1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az arcon kialakuló bőrproblémák sok esetben nemcsak egészségügyi, hanem esztétikai kellemetlenséget is okoznak, hiszen ez az első dolog, amit valaki meglát egy találkozás esetén.

Ha olyan, kevésbé veszélyes, ám igen kellemetlen bőrproblémával találkozik valaki, mint az ajakherpesz, érdemes házilagos módszerekkel próbálkozni ellene. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a koronavírus-járvány esetén is alkalmazható módszerekre hívta fel a figyelmet.

Az ajakherpeszt vírus okozza

Az ajakherpesz olyan gyakori betegség, hogy a WHO szerint az ötvenévesnél idősebb felnőttek kétharmadában jelen van az ezt okozó HSV-1, vagyis a Herpes Simplex vírus. Ugyanakkor csak a vírushordozók 30%-ánál jelentkeznek tünetek, nagy részben az ajkakon, kisebb részben a nemi tájékon. Maga a herpesz az ajkakon és a szájon kívül bárhol megjelenhet a bőrön, még a nyelven is, és akinél egyszer jelentkezett, sajnos - a vírus kiirthatatlansága miatt - erre bármikor számíthat az élete során.

herpesz2
Fotó: kicsiicsi / Getty Images Hungary

A herpeszellenes kezelések lehetnek antivirális, antimikrobiális hatásúak, illetve immunerősítő jellegűek is. Céljuk lehet a vírus terjedésének megállítása, a további fertőzések elkerülése, a fájdalom és a diszkomfortérzet csökkentése. Ezen céloknak számos otthon is alkalmazható módszer megfelelhet.

Házilag is kezelhető a herpesz

Szerencsére nincs szükség szakértő segítségre a herpesz kezeléséhez, pár jól bevált módszerrel könnyen el lehet tüntetni a zavaró bőrproblémát:

  • Citromot tartalmazó ajakbalzsam, tea.
  • Aloe vera gél, ami úgy hidratál, hogy közben a gyulladást is csökkenti.
  • Echinacea bármilyen formában, kifejezetten immunerősítésre.
  • Hasznos vitaminok, mint az E-vitamin, ami segíti a sérült bőrsejtek regenerációját és a C-vitamin, ami támogatja a fertőzések ellen harcoló fehérvérsejtek működését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amikor még csak a bevezető tüneteknél tart a betegség, vény nélküli aciklovír vagy famciklovír tartalmú szereket érdemes beszerezni, a hólyagok felszakadása után a kenőcsök kevésbé ajánlottak, mert lassítják a beteg terület beszáradását. Helyette célszerűbb szárító- és fájdalomcsillapító paszták alkalmazása, amelyek elősegítik a gyógyulást, és eredményesen csökkentik a fájdalmat.

Ezt lehet tenni a fertőzés elkerüléséért

- Néhány esetben előfordulhat, hogy a tünetek nem enyhülnek, sőt erősödnek, esetleg hőemelkedés, láz, fej- és torokfájás, izomfájdalom, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók is megjelennek. Ettől sem kell nagyon megijedni, többnyire elég csak tüneti szereket, fájdalom- és lázcsillapítót alkalmazni - ismerteti dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász.

herpesz3
Fotó: V_Sot / Getty Images Hungary

Ugyanakkor nagyon fontos a továbbfertőződés megakadályozására és a későbbiekben a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetni az alábbi módokon:

  • Ne érjünk hozzá az ajakherpeszhez.
  • Minél gyakrabban mossunk kezet, különösen, mielőtt a herpeszt kezeljük.
  • A kenőcsök, egyéb szerek felviteléhez alkalmazzunk tiszta kozmetikai kendőt, vattát. A szereket ne dörzsöljük rá a bőrre, csak finoman vigyük fel.
  • A herpesz első jeleinél kezdjünk új fogkefét használni, és tegyünk ugyanígy, ha megszűntek a tünetek.
  • Kerüljük a savas, sós, érdes felületű ételeket, amelyek irritálhatják a herpeszt.
  • A tünetek fennállása alatt ne adjunk puszit, csókot.

Egyszerű pattanásnak hiszed, de a sebészeten végezheted - Jelentéktelennek tűnő bőrbajok

Ha ezt látod a bőrödön, ne hidd, hogy csak egy kis semmiségről van szó, hanem nézesd meg orvossal, mielőtt nagy baj lehetne belőle.

Egyszerű pattanásnak hiszed, de a sebészeten végezheted - Jelentéktelennek tűnő bőrbajok

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük