Agyi rendellenesség okozhatja az elhízást

Csak gyógyszerrel kezelhető

Hormonrezisztencia is állhat a túlsúly mögött egy új kutatás szerint.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elhízás, valamint a túlsúly és az egészség összefüggése már évek óta több orvosi kutatás középpontjában áll, és a tudósok egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy megtalálják a választ arra, miért híznak el egyes emberek, míg mások életük végéig karcsúak maradnak.

A Cell Metabolism nevű szaklapban a Monash Egyetem kutatói amerikai kollégáikkal együtt nemrég publikáltak egy cikket, amelyben arról értekeznek, hogyan lehetne a leptin nevű hormont az elhízás ellen felhasználni.

Nem reagálnak a karcsúságot szabályozó hormonra

A tanulmány főszerkesztője, Tony Tiganis, a Monash Egyetem Biokémiai és Mikrobiológia Karának professzora a Sciencedaily.com-nak elmagyarázta, az emberi test a leptin nevű hormon termelésével reagál az egyre növekvő zsírpárnák lerakódására.

- A leptin hormon az agy hipotalamusz nevű részére hat, és arra ösztönzi a testet, hogy növelje az energiafelhasználást és csökkentse az étvágyat, így az képes lesz visszanyerni egészséges súlyát.

A túlsúlyos emberek esetében azonban a szervezet kevésbé reagál a leptin által keltett ingerekre, ezáltal megnő a leptinrezisztencia kockázata. Ez egy olyan rendellenesség, amelynek hatására az emberi szervezet nem reagál többé a karcsúságot szabályozó hormonra - magyarázza a professzor.

Az orvosok már eddig is ismertek két olyan proteint, amely csökkenti a leptinek agyra kifejtett hatását, Tiganis csapata azonban most egy harmadikat is felfedezett.

Ezek a túlsúly leggyakoribb okai!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az egereken végzett vizsgálatok során ráadásul a kutatók azt figyelték meg, hogy ennek a fehérjének a mennyisége a testsúly gyarapodásával növekszik, ami tovább fokozza a leptinrezisztencia kialakulásának kockázatát, és egyenes úton vezet a drasztikus elhízáshoz.

Gyógyszerrel kiiktatható lenne a kedvezőtlen hatás

- Klinikai kísérletek során kettes típusú diabétesszel küzdő betegeknek már adtak olyan gyógyszereket, amely a három negatív tényező közül az egyiket képes kiiktatni - mondja Tiganis -, de a kutatásaink azt mutatják, hogy az elhízással egyenes arányban csökkenő leptinérzékenység kezelésére az egyetlen kedvezőtlen hatású protein kiiktatása sajnos nem lesz elegendő.

Ugyanakkor a tanulmány azt is kimutatta, hogy a magas zsírtartalmú étrend okozta elhízással szemben sokkal ellenállóbbak azok az egerek, amelyeknek az agyából két negatív regisztert is kitöröltek. A professzor szerint most már csak azt kell kideríteniük, mi történik, ha mind a három negatív tényezőt kikapcsolják - a kutató abban reménykedik, hogy akár a magas zsírtartalmú étrend okozta elhízásra is megtalálhatják az ellenszert, ami forradalmi áttörés lenne mind a szépségipar, mind az egészségügy szempontjából.

Ehhez azonban idő kell, hiszen a regiszterek kitörlése akár veszélyekkel is járhat - az egerek esetében is csak génmanipulációval volt elérhető -, így rengeteg tesztet, kutatást és megfigyelést kell elvégezni, mielőtt a kezelés embereken is alkalmazható lehet.

Ösztönünk van a túlevésre

- Az emberekben mélyen gyökerező vonzalom él a tápanyagban gazdag ételek és a túlevés iránt, amit még vadászó-halászó-gyűjtögető őseink hagytak ránk. Mostanra azonban ezeknek az élelmiszereknek a beszerzése sokkal egyszerűbbé vált, az életmódunk pedig kényelmesebb lett, de az étvágyunk nem változott. Az ösztönünk arra, hogy annyit együnk, amennyi csak belénk fér, mára súlyos problémákat okoz. - mondta Tiganis professzor a tudományos magazinnak.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kutatók szerint, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2020-ra a felnőttek 80%-a, illetve minden harmadik gyerek túlsúlyos vagy elhízott lesz. A professzor szerint a folyamat leállítása azért nehéz, mert a leptinrezisztenciával sújtott embereknél az egyél kevesebbet, mozogj többet elv egyszerűen nem válik be. Az ő esetükben csak az segíthet, ha a helyes étrendet és a rendszeres mozgást egy új, ma még nem kifejlesztett, de már kutatás alatt álló gyógyszerrel egészítik majd ki, ami képes legyőzni a betegséget, ezáltal pedig elérni, hogy a test önmaga állítsa helyre a számára megfelelő testsúlyt.

Ezt is szeretjük