Agyi rendellenesség okozhatja az elhízást

Csak gyógyszerrel kezelhető

Hormonrezisztencia is állhat a túlsúly mögött egy új kutatás szerint.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elhízás, valamint a túlsúly és az egészség összefüggése már évek óta több orvosi kutatás középpontjában áll, és a tudósok egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy megtalálják a választ arra, miért híznak el egyes emberek, míg mások életük végéig karcsúak maradnak.

A Cell Metabolism nevű szaklapban a Monash Egyetem kutatói amerikai kollégáikkal együtt nemrég publikáltak egy cikket, amelyben arról értekeznek, hogyan lehetne a leptin nevű hormont az elhízás ellen felhasználni.

Nem reagálnak a karcsúságot szabályozó hormonra

A tanulmány főszerkesztője, Tony Tiganis, a Monash Egyetem Biokémiai és Mikrobiológia Karának professzora a Sciencedaily.com-nak elmagyarázta, az emberi test a leptin nevű hormon termelésével reagál az egyre növekvő zsírpárnák lerakódására.

- A leptin hormon az agy hipotalamusz nevű részére hat, és arra ösztönzi a testet, hogy növelje az energiafelhasználást és csökkentse az étvágyat, így az képes lesz visszanyerni egészséges súlyát.

A túlsúlyos emberek esetében azonban a szervezet kevésbé reagál a leptin által keltett ingerekre, ezáltal megnő a leptinrezisztencia kockázata. Ez egy olyan rendellenesség, amelynek hatására az emberi szervezet nem reagál többé a karcsúságot szabályozó hormonra - magyarázza a professzor.

Az orvosok már eddig is ismertek két olyan proteint, amely csökkenti a leptinek agyra kifejtett hatását, Tiganis csapata azonban most egy harmadikat is felfedezett.

Ezek a túlsúly leggyakoribb okai!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az egereken végzett vizsgálatok során ráadásul a kutatók azt figyelték meg, hogy ennek a fehérjének a mennyisége a testsúly gyarapodásával növekszik, ami tovább fokozza a leptinrezisztencia kialakulásának kockázatát, és egyenes úton vezet a drasztikus elhízáshoz.

Gyógyszerrel kiiktatható lenne a kedvezőtlen hatás

- Klinikai kísérletek során kettes típusú diabétesszel küzdő betegeknek már adtak olyan gyógyszereket, amely a három negatív tényező közül az egyiket képes kiiktatni - mondja Tiganis -, de a kutatásaink azt mutatják, hogy az elhízással egyenes arányban csökkenő leptinérzékenység kezelésére az egyetlen kedvezőtlen hatású protein kiiktatása sajnos nem lesz elegendő.

Ugyanakkor a tanulmány azt is kimutatta, hogy a magas zsírtartalmú étrend okozta elhízással szemben sokkal ellenállóbbak azok az egerek, amelyeknek az agyából két negatív regisztert is kitöröltek. A professzor szerint most már csak azt kell kideríteniük, mi történik, ha mind a három negatív tényezőt kikapcsolják - a kutató abban reménykedik, hogy akár a magas zsírtartalmú étrend okozta elhízásra is megtalálhatják az ellenszert, ami forradalmi áttörés lenne mind a szépségipar, mind az egészségügy szempontjából.

Ehhez azonban idő kell, hiszen a regiszterek kitörlése akár veszélyekkel is járhat - az egerek esetében is csak génmanipulációval volt elérhető -, így rengeteg tesztet, kutatást és megfigyelést kell elvégezni, mielőtt a kezelés embereken is alkalmazható lehet.

Ösztönünk van a túlevésre

- Az emberekben mélyen gyökerező vonzalom él a tápanyagban gazdag ételek és a túlevés iránt, amit még vadászó-halászó-gyűjtögető őseink hagytak ránk. Mostanra azonban ezeknek az élelmiszereknek a beszerzése sokkal egyszerűbbé vált, az életmódunk pedig kényelmesebb lett, de az étvágyunk nem változott. Az ösztönünk arra, hogy annyit együnk, amennyi csak belénk fér, mára súlyos problémákat okoz. - mondta Tiganis professzor a tudományos magazinnak.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kutatók szerint, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2020-ra a felnőttek 80%-a, illetve minden harmadik gyerek túlsúlyos vagy elhízott lesz. A professzor szerint a folyamat leállítása azért nehéz, mert a leptinrezisztenciával sújtott embereknél az egyél kevesebbet, mozogj többet elv egyszerűen nem válik be. Az ő esetükben csak az segíthet, ha a helyes étrendet és a rendszeres mozgást egy új, ma még nem kifejlesztett, de már kutatás alatt álló gyógyszerrel egészítik majd ki, ami képes legyőzni a betegséget, ezáltal pedig elérni, hogy a test önmaga állítsa helyre a számára megfelelő testsúlyt.

Ezt is szeretjük