Komoly betegségeket okoz a testben, ha ez a szerv nincs rendben: aprócska, de nagyon fontos

Az agyalapi mirigy zavarai súlyos panaszokat okozhatnak.

GettyImages-1175063745 (1)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az agyalapi mirigy a legfontosabb endokrin szerv, nemhiába hívják a hormonrendszer karmesterének.

Éppen ezért zavarai igen szerteágazó gondokat okozhatnak, attól függően, mely másik belső elválasztású mirigy működésére vannak hatással. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa az agyalapi mirigy szerepét és problémáit foglalja össze.

Röviden az agyalapi mirigyről

A borsónyi méretű agyalapi mirigy bár igazán apró, ellenben az egész hormonrendszer mozgatórugója, hiszen olyan hormonokat szabadít fel, melyek szabályozzák a többi endokrin szerv működését. Érzékeli a szervezet szükségleteit, ezért jeleket küld a test különböző szerveinek, mirigyeinek. Ehhez hormonokat választ ki a véráramba, amelyek egyfajta hírvivőként működnek, információt továbbítanak. Az agyalapi mirigy két lebenyre osztható (elülső és hátsó lebeny), melyek más-más hormonokat termelnek. Magát az agyalapi mirigyet nagyrészt a felette fekvő hipotalamusz szabályozza.

Az agyalapi mirigy egyik fő feladata a menstruáció szabályozása, valamint komoly befolyást gyakorol a termékenységre, a teherbe esésre, főleg annak megtartására. Manapság a legnagyobb kihívások közé tartoznak a teherbe esési nehézségek, a párok nagy számának terméketlensége. Éppen emiatt nagyon fontos vizsgálni az agyalapi mirigy működését!

- A köztudatban az agyalapi mirigyről csupán annyi él, hogy ez egy szabályozó szerv - viszont ennél sokkal több, hiszen ez a kis mirigy a fő irányító, összefogja az egész szerv működését. Jelentősége, szerepe a mai felgyorsult világban óriási. A korábbi időszakokhoz képest sokkal leterheltebben, fokozott üzemmódban élünk, emiatt pedig állandó "készenlétben" áll szervezetünk. Ehhez próbál energiát, hormont, ritmust, tápanyagot biztosítani az agyalapi mirigy, ráadásul azonnal. Ez az a szerv, amire azt mondjuk, "hogy az agyban dőlnek el a dolgok". Valójában ennek a mirigynek szólunk, tőle kérjük, hogy biztosítsa a szükséges feltételeket. Itt van nagy szerepe a stressznek: ha ugyanis állandó feszültségben, idegességben, túlterheltségben élünk, ezt a "kérést" szolgálja ki a rendszer - magyarázza dr. Skurdenka Beatrix, aki hozzátette, hogy ebben az egyik legfontosabb hormon a prolaktin, mely bizonyítottan nemcsak a tejelválasztásért felel, hanem stressz esetén is megnő a mennyisége válaszreakcióként. 

Az agyalapi mirigy zavarainak oka, kezelésük

Látható tehát, hogy az agyalapi mirigy számos szervre komoly hatást gyakorol, így ha valamilyen zavar lép fel a működésében, annak tünetei, megnyilvánulási formái attól függenek, hogy mely célszervre hat az adott hormon. Ennek fényében befolyásolhatják a nemi ciklust, termékenységet, a pajzsmirigy működését, a növekedést, a bőr pigmentációját, valamint a mellékvese működését is. Mivel tünetei igen szerteágazók lehetnek, ezért diagnosztizálásuk nagy kihívást jelenthet.

Az agyalapi mirigy rendellenességei akkor fordulnak elő, amikor a mirigy egy hormonból túl sokat vagy túl keveset termel. Előfordulhat, hogy a zavart itt kialakuló daganat (általában jóindulatú) okozza. 

Viszont azzal is érdemes tisztában lenni, hogy ha probléma adódik a hormontermelésben, a kiváltó ok nem biztos, hogy magában az agyalapi mirigyben van, hanem például valamely más belső elválasztású mirigyben, de az is lehet, hogy az életmódban.

- Ahogy már korábban említettük, stressz esetén jelentősen megnő a prolaktin mennyisége. Míg korábban adenomának tulajdonítottuk a fokozott termelődését, ma már tudjuk, hogy a nagyobb leterheltség miatt nő meg a szintje. Az agyalapi mirigy ugyanis fókuszálja a hormontermelést, kis göböt alkot - akár a pajzsmirigy esetén -, mely nagyobb hormontermelést tesz lehetővé. Ezért stresszoldással, gyógyszeres kezeléssel ez el is tűnhet - mondja dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa.

Az agyalapi mirigy zavarainak további lehetséges okai: 

  •   trauma,
  •    sugárzás,
  •    gyulladások (például agyhártyagyulladás). 

Az agyalapi mirigy zavarainak kezelése leggyakrabban gyógyszeres, valamint bizonyos formáinál igen nagy szerepe van az életmódváltásnak, a megfelelő stresszkezelés elsajátításának. Ha más endokrin szerv hibás működése az oka annak, hogy az agyalapi mirigy valamely hormonjából túl sokat vagy túl keveset termel, akkor annak (vagyis az alapprobléma) kezelése indokolt.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy melyik terápiás módszer a megfelelő, azt szakorvos dönti el, hiszen figyelembe kell venni többek között a pontos diagnózist, a beteg életkorát, hogy mennyire reagál a konzervatív terápiákra, mi váltotta ki a zavart stb. 

A leggyakoribb agyalapimirigy-zavarok okozta problémák:

  •   diabetes insipidus,
  •   magas prolaktinszint, prolaktinoma,
  •    Cushing-kór,
  •    akromegália/gigantizmus,
  •    törpenövés.

Olvass tovább: 8 tünet, ami a hormonháztartás problémájára utal

Rendellenes működésük a legkülönfélébb tünetekkel jár, az is jellemző, hogy egy tünet több betegség kísérője is lehet.

(Képek: Getty Images Hungary.) 

Ezt is szeretjük