A 4 legfontosabb tennivaló égési sérülés esetén
Az égés a leggyakoribb otthoni baleset. Azonosítsd, mennyire komoly a baj, majd tedd meg az alapvető lépéseket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az égések okozhatnak apró panaszokat, de lehetnek életveszélyesek is - a kiterjedésüktől és a mélységüktől függően. Az égés súlyossága és általános hatása az égést okozó anyag hőmérsékletétől függ, illetve attól, hogy a sérültet mennyi ideig érte a hatás.

Az égés súlyossága azon is múlik, hogy a sérült a teste melyik részén szenvedett égést, a sérülés mekkora kiterjedésű. Ismerd meg az elsősegélynyújtás legfontosabb lépéseit!

Mi is az az égés?

Az égés szövetveszteséget jelent, amit a bőr és függelékeinek sérülése vált ki. Szélsőségesen súlyos esetben károsodhatnak az izmok és az inak is. Az égések többségét hő okozza, egyebek mellett tűz vagy napsugárzás, folyadék vagy forró tárgy, gőz, hideg, vegyi anyagok, elektromosság vagy sugárzás formájában. A leggyakoribb háztartási balesetek közé tartoznak a forró víz vagy folyadék által okozott égések, különösen gyermekek esetében.

Az égések osztályozása és az elsősegély

Elsőfokú égés

Az elsőfokú égés a bőr felületi rétegét - epidermis - érinti. A bőr ilyenkor kipirul, szárazzá és fájdalmassá válik, égő érzés és enyhe gyulladás jelentkezik. Ha az égés nem terjed ki a kéz, a bőrfelszín, az arc vagy a lágyék nagyobb területére, akkor nincs túlságosan nagy baj.

Másodfokú égés

A másodfokú égések érintik az epidermist, illetve az alatta lévő dermist is. A bőr piros és fájdalmas lesz, hólyagok alakulnak ki rajta, folyékony genny képződik, valamint a bőr hámlani kezd.

A négy legfontosabb teendő

Az elsősegély módja az égés súlyosságától, helyétől, a sérülés forrásától függ. Az apró égések nem jelentenek súlyos gondot, kockázatot. Mind az első-, mind a másodfokú égési sérülések esetében az alábbi lépéseket kell megtenned.

  • Borogasd az érintett területet hideg, nedves törülközővel, vagy merítsd tiszta, hideg vízbe, de ne túl sokáig.
  • Hasznos az is, ha hideg vizet folyatsz a sérült területre. Folytasd ezt a fájdalom megszűnéséig, illetve legalább öt-tíz percig.
  • Folyóvizes lemosás után fedd be az égett területet steril, nem ragadós kötéssel, törülközővel vagy tiszta textíliával. Ne kend be krémmel, és ne érintsd meg a hólyagokat, mert az fertőzést okozhat.
  • Ha az égett terület átmérője nagyobb 5 cm-nél, fordulj orvoshoz.

Harmadfokú égés

A harmadfokú égés a mélyebb szövetekbe terjed, a bőr színe megváltozik: lehet fehér, barna, sárga, de akár fekete is. Az érzékelés az idegvégződések károsodása miatt elvész. A bőr kiszárad, megbarnul, szöveti duzzanat is megfigyelhető.

A nagy területre kiterjedő harmadfokú égési sérülés esetén nem igazán tehetsz semmit. Mivel életveszélyes állapotról van szó, a sérültet azonnal orvoshoz kell vinni. A sürgősségi osztályon ellenőrzik majd, hogy a sérült képes-e megfelelően lélegezni, illetve nem következett-e be más életveszélyes sérülés. A kezelés során megpróbálják pótolni az elvesztett folyadékot, illetve megelőzik a fertőzést.

Cikkünk az Alexandra Kiadó Elsősegély című könyve alapján készült.

A kézikönyv az elsősegélynyújtás átfogó irányelveit tartalmazza. Ismerteti, mi a teendő a különböző balesetek és sürgősségi állapotok esetén. Biztosítja, hogy gyorsan hozzájuss a szükséges információkhoz számos speciális helyzetben. A kötetből megtudhatod, mi a teendő ételmérgezés, asztmás roham, ájulás és eszméletvesztés, szívmegállás, balesetek és egyéb sürgősségi helyzetek esetén. Emellett megismerheted az elsősegély alapszabályait és megtudhatod mi az, ami feltétlenül szükséges az otthoni elsősegély-felszereléshez.

Kiadja: Alexandra Kiadó.
Ára: 900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük