Káros is lehet a gluténmentes liszt: ha viszketsz, hagyd abba a fogyasztását

Nem meglepő, ha még nem hallottál róla, de a gluténmentes liszt is lehet veszélyes.

liszt
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaki gluténmentes diétát tart, akkor a sütés-főzés során helyettesítenie kell a sikért tartalmazó liszteket. Erre a célra több termék is kapható, ám ezek összetételükben különbözőek.

Némelyek összetevői között a lupin is megtalálható, mely gyakran okoz kellemetlen panaszokat, még szigorú gluténmentes diéta mellett is. Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa összefoglalta, mit kell tudni lupinallergia esetén a diétáról.

Mi a lupin?

A csillagfürt vagy farkasbab néven is ismert lupin a hüvelyesek családjába tartozik. A lupinliszt használata elsősorban a mediterrán országokban terjedt el, ám mivel jó lisztjavító, fehérjepótló anyag, a sütőiparban is gyakori a felhasználása.

Sokan nem is hallottak még róla, hiszen nem önmagában fogyasztják, hanem elsősorban gluténmentes lisztkeverékekhez adva vagy kész péksüteményekben lehet találkozni vele. Kedvező sütőipari tulajdonságai mellett azonban tudni kell azt is, hogy a lupin túlérzékenységi reakciót válthat ki.

A lupinallergia tünetei

Sokan először diétahibára gondolnak, hiszen a panaszok megegyeznek az ételallergiák ismert tüneteivel: csalánkiütés, szájüregi, viszkető érzés, ajakduzzanat, hasfájás, hányinger, hányás, orrfolyás, szemkönnyezés, nehézlégzés, köhögés, súlyos esetben életveszélyes anafilaxiás reakció is jelentkezhet lupinallergia esetén. Az arra érzékenyeknél a csillagfürt növény virágával való érintkezés helyén is jelentkezhetnek allergiás bőrtünetek.

Lupin- és egyéb allergiák

A csillagfürt-allergia vérvizsgálattal kimutatható, ilyenkor a lupin elleni IgE antitestek magasabb értéke jelzi az allergiát. Fontos megemlíteni, hogy az úgynevezett keresztreakció kialakulásának kockázata magas, tehát más hüvelyesekre való érzékenység - szója- vagy földimogyoró-allergia - esetén körültekintően kell a lupintartalmú élelmiszereket fogyasztani. Ha bebizonyosodik a csillagfürt-allergia, akkor a továbbiakban lupintartalmú élelmiszert, ételt nem szabad fogyasztani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mire kell ügyelni a lupinmentes diétában?

A csillagfürt a 14 jelölésköteles allergén között szerepel. 2014 decembere óta az előrecsomagolt élelmiszerek címkéjén, illetve a nem előrecsomagolt termékeknél és a közétkeztetésben, vendéglátásban is fel kell tüntetni a lupint. 

A termék csomagolásán vastagon szedett, aláhúzott vagy dőlt betűvel találhatóak az allergének. Vásárlás előtt fontos ellenőrizni a címkét, és, ha a lupin vagy csillagfürt az összetevők közt szerepel, akkor azt a terméket ne vegyék meg allergia esetén - magyarázza Szarka Dorottya.

Az allergéneket számozással is jelölhetik, például az 1-es a glutént, a 7-es a tejet, a lupint - a szójabab, zeller és mustár allergénekkel megegyezően - a 6-os szám jelöli. Ha tehát egy pékségben a termék mellett allergénként a 6-os szám van feltüntetve, akkor mást kell választani.

Miben található lupin?

Az élelmiszeripar sokrétűen használja fel a csillagfürtöt rost- és kötőanyagaként, lisztjavítóként, valamint az ételek fehérjetartalmának növelésére. A gluténmentes lisztkeverékek és péksütemények mellett jégkrémekben, tésztákban, kolbászfélékben, tofuban, zsírszegény és fehérjével dúsított termékekben, müzliszeletekben és étrend-kiegészítőkben is előfordulhat.

Mivel helyettesíthető?

A gluténmentes liszteknek több típusa is létezik, érdemes kísérletezni, kinek melyik válik be. Rosttartalmukat és kezelhetőségüket csillagfürt helyett sokszor útifűmaghéjjal, hajdinaliszttel vagy bambuszrosttal javítják.

Nem biztos, hogy minden esetben a lupin okozza a problémát! A csillagfürt mellett más összetevők is problémásak lehetnek, ez egyéni érzékenység függvénye. Ritkán, de előfordul, hogy valakinél például a kukorica vagy a burgonya okoz panaszokat.

Ha valakinél több összetevő is tiltólistás, érdemes dietetikus segítségét kérni a teljes értékű étrend összeállításához. A szakember bevált receptekkel, praktikus tanácsokkal is segíteni tud a korábban esetleg nem használt alapanyagokkal kapcsolatban, ami jelentős könnyebbséget jelent a diéta kezdetén.

Búzaliszt helyett: 10 gluténmentes változat, amivel sütni és főzni is lehet

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük