Hány órát alszol? Befolyásolhatja, milyen korán halsz meg
A szakértő elmondja, miért
Dr. Szakács Zoltánt kérdeztük arról, hány órányi alvásra van szükség.

alvashiany almos asito no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A feladatokkal telezsúfolt hétköznapok során nem ritka, hogy az alvásra szánt időn próbálsz spórolni egy kicsit. A nem elegendő mennyiségű és minőségű alvásnak azonban súlyos következményei lehetnek, melyek ellen hétvégi szundival sem tehetsz.

Dr. Szakács Zoltán alvásszakértő elárulja, pontosan mik ezek, és mit tehetsz ellenük.

Az ideális alvásmennyiség

Az életkor előrehaladtával csökken a szervezet alvásigénye. Gondolj csak bele, hogy az újszülöttek 12-18 órát is képesek szundikálni egy nap, míg az idős embereknek akár hat óra alvás is elegendő lehet.

Egy átlagos felnőttnek a szakemberek hét-kilenc óra alvást javasolnak, ám az sem mindegy, hogy ez az alvás milyen minőségű.

Duplájára nő a korai halál kockázata

A kevés alvás már rövid távon is káros hatással lehet az egészségre, hosszú távon pedig igen súlyos következményekkel járhat.

Dr. Szakács Zoltán, az Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ vezető főorvosa, neurológus főorvos, az alvásmedicina szakértője szerint a rendszeres napi négy-öt óra alvás növeli a korai elhalálozás esélyét.

Ha valaki csupán négy órát alszik naponta, kétszeresen, öt óra alvás esetén pedig másfélszeresen nő meg a korai halál kockázata.

- Ennek magyarázata, hogy a rövidebb alvásidő rövidebb pihenési időt jelent, ami a mentális egészség gyengüléséhez, a fizikai kondíció romlásához, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség csökkenéséhez vezet.

A kutatások nem bizonyítják, hogy az alváshiány az egyetlen előidézője mindennek, azonban tény, hogy nagy szerepet játszik. A főorvos szerint az alvásmegvonáshoz hangulati, vegetatív és kognitív zavarok is járulhatnak.

A munkádat is elveszítheted

Ha rendszeresen hat óránál kevesebbet alszol, idővel hangulatromlást tapasztalhatsz, feszültté, motiválatlanná válhatsz. Végül akár szorongás vagy depresszió is hatalmába keríthet.

Az alváshiány összefüggésbe hozható a teljesítmény csökkenésével. Ilyenkor nehezebb koncentrálni, összpontosítani a figyelmet, a reakcióidő is megnövekszik. Kevés alvással nehéz átvészelni a munkanapot: úgy érezheted, hogy egyáltalán nincs energiád, szórakozottá, nyugtalanná, feledékennyé válhatsz, és a döntési képességed is megromlik. Egyszóval amellett, hogy az alváshiány káros hatással van az egészségre, a munkád minősége is romlik.

A legkönnyebb fogyókúrás módszer

A kevés alvás fokozza a stresszhormon termelésének ütemét, ezért nagyobb a kockázata az olyan egészségügyi problémák kialakulásának, mint a szívbetegség.

Ha mindez nem lenne elég, a Chicagói Egyetem kutatói szerint a részleges alváshiánnyal növekszik az elhízás és a cukorbetegség rizikója is. Már egyetlen alvás nélkül töltött éjszaka is károsítja a test vércukorszintet szabályozó rendszerét.

A cukorbetegség és az elhízás pedig szoros összefüggésben állnak. Dr. Szakács Zoltán alvásszakértő elmagyarázta, miként lehetséges az, hogy az alvásmegvonás következménye az elhízás:

- A szomatotróp - növekedési - hormon, amely erős zsírbontó enzim, a mély alvás alatt termelődik. Ennek hiányában - felszínes alvás során, több műszakos munkakörben, rendszeres alvásmegvonás következtében - a szervezet nem képes megfelelő módon elégetni a zsírt.

Ugyanakkor fontos szem előtt tartanod, hogy önmagában az alvás nem pótolja az egészséges életmódot, a helyes táplálkozást és a testmozgást. Ezért a fogyás érdekében a legjobb, ha a három módszert kombinálod.

Délután alszol?

Kattints az alábbi videóra, és kiderül, hogy mennyire egészséges a délutáni alvás.

Mennyi alvásra van szükséged?

Dr. Szakács Zoltán alvásspecialista szerint ideálisnak a napi hét óra alvás tekinthető. Ha valaki ennél jóval hosszabb ideig húzza a lóbőrt, nagyobb eséllyel éri korai halál. Tíz óra alvás esetén például meglepő módon a korai halál kockázata kétszeresére nő a hétórás alvással szemben.

A túlalvókkal foglalkozó kutatások szerint azoknál az embereknél, akik több mint kilenc órát alszanak naponta, nagyobb eséllyel alakul ki diabétesz és szívbetegség, valamint az elhízás rizikója is növekszik.

A lakosság 5%-ának elég az öt óra alvás

Ám egyéni jellemzők, genetikai adottságok, valamint az életmód is hatással vannak az alvásigényre, így előfordul, hogy valakinek elég, ha mindössze napi öt órát alszik. Alvásspecialisták szerint ugyanakkor ők csupán a népesség 5%-át teszik ki.

Derítsd ki, mennyi az alvásigényed!

Hogy kiderítsd, mennyi alvásra van szükséged, feküdj le időben, ne állíts be ébresztőórát, kelj fel akkor, amikor úgy érzed, kipihented magad. Ezt a módszert legalább egy hétig alkalmazd - így a szervezeted kipiheni magát annyira, hogy beáll a normális alvásritmus.

Munka mellett ezt természetesen elég nehézkes megoldani, ezért vagy szabadság alatt próbálkozz vele, vagy, ha erre nincs lehetőséged, hagyj magadnak 12 órányi alvásidőt, hogy biztosan felébredj indulás előtt.

Ha nehéz az elalvás

A főorvos szerint a pihentető alvás érdekében ajánlott betartani néhány alvással kapcsolatos általános szabályt. Először is fontos, hogy olyan helyen aludj, ahol csend és nyugalom van, megfelelő páratartalommal és hőmérséklettel.

Szoktasd hozzá a szervezeted a rendszerességhez: mindig ugyanabban az időben feküdj le, és ugyanakkor kelj fel. Elalvás előtt négy órával már ne egyél nehéz ételeket. Az alvás előtti relaxáció is segít kiszorítani a problémákat a hálószobából. Lefekvés előtt vegyél pihentető fürdőt, illetve olvasgass. A könnyed testmozgás is segíthet, de ne közvetlenül az elalvás előtt végezd, hogy az izmaid is pihenhessenek.

Ezt is szeretjük