Fél éjszaka fenn kakukkol a gyerek? - Így tanítsd meg aludni
Az alvást is meg lehet tanulni, ha nem megy magától. A szakértő elárulja, hogyan.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a gyerek nem alszik, nyűgös az egész család. Nem is beszélve arról a helyzetről, amikor hetek, rosszabb esetben hónapok óta sakkban tartja az éjszakai alvásra már gondolni sem merő szüleit. Pedig a gyermek nem beteg, csak nem tanult meg időben egyedül elaludni.

Nevelés kérdése

- A jó alvás nevelés kérdése - mondja dr. Gál Éva, a Róbert Károly Klinika csecsemőgyógyásza, aki 12 éve foglalkozik azzal a külföldön is mindössze néhány évtizede létező tudományággal, amelyet alvásmedicinának neveznek.

- Hiszen a gond az esetek többségében megoldható. Igaz, mire egy szülő ráébred, hogy a gyereke nem tud egyedül elaludni, illetve, hogy a hetek óta tartó, sokszor akár óránkénti éjszakai felébredés valószínűleg nem normális jelenség, gyakran kissé késő. Hiszen addigra már az édesanya is kimerült, az apa is ingerültebb, esetleg a nagyobb testvér is többet sír, ami csak fokozza az amúgy sem nyugodt hangulatot. Ebben a helyzetben rendszerint már csak a türelem és az idő az, ami eredményt hozhat.

Hogyan nevelj jó alvó gyereket?

- A legfontosabb a rendszeresség - hangsúlyozza Gál doktornő -, de igaz ez arra az esetre is, amikor már kialakult például az a rossz szokás, hogy órákig altatjuk a gyereket. Az elmúlt 12 év alatt több száz olyan család fordult meg nálam tanácsért, ahol az egy-másfél éves, esetleg nagyobb gyermek alvási szokásait kellett átalakítani. A tét nem volt kevesebb, mint hogy helyreáll-e a családi béke?

A rosszul kialakított szokásokat azonban sokkal nehezebb megváltoztatni. Határtalan türelem, következetesség és persze idő kell ahhoz, hogy végre éjszaka aludjon az egész család. Volt példa arra is, hogy a szülő nevelési elveivel nem egyezett az, hogy szép fokozatosan, nyitott ajtónál, ötpercenkénti simogatással, nyugtatgatással hagyjuk a gyereket szokni a tudathoz, hogy egyedül is el lehet aludni, hiszen természetes, hogy minden gyermek sír, sokszor igencsak erőteljesen, ha a megszokott babusgatás helyett hirtelen megváltoznak a körülmények, és ott marad egyedül a szobában. Általában azonban, ha már odajut egy család, hogy felkeresnek az adott problémával, tényleg erős a szándék a szülőkben arra vonatkozóan, hogy visszakapják az éjszakai nyugalmukat - teszi hozzá dr. Gál Éva, aki maga is gyakorló nagymama.

Alvás alatti légzészavarok

A szülőnek feltűnhet például, hogy a gyerek horkol, esetleg alvás közben elakad a lélegzete. A tünetek hátterében ilyenkor több ok is állhat: a normálisnál nagyobb orrmandula, anatómiai rendellenesség, esetleg allergia. Ezért mindenképpen javasolt a kivizsgálás. Az esetek többségében a mandulakivétel, illetve a gyermekek számára kifejlesztett alvásmaszk megoldja a gondokat. Vannak azonban olyan éjszakai jelenségek is, amelyek mély barázdákat rajzolnak a szülők homlokára, ha a családban még nem találkoztak hasonlóval.

Nemkívánatos éjszakai jelenségek

Ilyen jelenség, amikor a szülők azt veszik észre, hogy a gyermek az éjszaka közepén a lakásban járkál. Szólnak hozzá, de nem reagál. A szülők többnyire megdöbbennek, amikor az alváslaboratóriumban töltött éjszakák után az orvos kimondja a diagnózist: alvajáró, hiszen többségük erről csak hallott, de előtte soha nem élte át az ezzel járó élményeket. A legtöbben azt kérdezik, mit tegyenek ilyenkor - mondja Gál doktornő.

- A legelső ebben az esetben az, hogy a szülőt megnyugtassuk, ettől a gyerek még normálisan fejlődik, de meg kell tanulni, hogyan éljen ezzel együtt a család. Ezért kell a szakember segítsége - teszi hozzá -, hiszen teljesen természetes, hogy meg kell beszélni, elengedhetik-e például táborba vagy több napos kirándulásra a gyereket. Mikor, hogyan, milyen körülmények között érdemes életvezetési tanácsokat kérniük, hogyan vezessék az ilyenkor elengedhetetlen alvásnaplót - és még számos apró részlet, amelyet meg kell érteni, fel kell dolgozni, a helyére kell tenni.

Lelki okok a háttérben

Alvászavarhoz vezethetnek bizonyos lelki tényezők is, melyek a jó szándékú, ám nem egészen helyes nevelésből is adódhatnak. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Nem könnyebb a helyzet akkor sem, amikor a gyermek gyakran riad fel éjszaka, esetleg rendszeresen bepisil, nemkívánatos mozgások jelennek meg, vagy rémálmok gyötrik, amelyeket azért érdemes szakemberrel megbeszélni, mert ezeknek a rémálmoknak mindig van valóságalapjuk, amelyek a leggyakrabban a család életében keresendőek.

A Magyarországon alig több mint egy évtizede létező gyermek-alvásmedicina jelentőségét jól mutatja az a tény, hogy a kutatások és a mindennapi tapasztalatok egyértelműen igazolják: az alvással kapcsolatos problémák jelentősen befolyásolják az életminőséget. Ezért nem mindegy, mennyit alszik, és hogyan tölti az éjszakáit a gyermek és az egész család.

Ezt is szeretjük