3 szuper alakkímélő étel
Szeretnéd, ha a karácsonyi fogások nem veszélyeztetnék alakodat? Tippjeink és receptjeink segítenek!
Lazac
A lazac nagyon sok egészséges olajat tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek a jól működő immunrendszerhez.
A lazac kitűnő forrása az omega-3 zsírsavaknak, melyek amellett, hogy esszenciális, telítetlen zsírsavként hatékony diétás, zsírégető szernek számítanak, szabályozzák a fehérvérsejtek tevékenységét, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak.
A koleszterin- és a zsírsavszintet is az ellenőrzésük alatt tartják, védik a szívet és az érrendszert, csökkentve a szívbetegség és a keringési zavarok kialakulásának kockázatát.
A lazac antioxidánsokban is gazdag, például nagyon sok A-vitamint tartalmaz, ami segít megőrizni a vér és az idegrendszer egészségét. D-vitamin is nagy mértékben található benne, így előmozdítja a kalcium felszívódását, és jót tesz a csontok általános egészségének.
Mindemellett sok szelént tartalmaz, ami erős antioxidáns hatású anyag, így szintén segít az antitestek létrehozásában, a szabadgyökök leküzdésében, illetve a rákos megbetegedések megelőzésében.
Hozzávalók: 2 kis lazacfilé, 4 kis burgonya, 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej finomra vágott hagyma, 1 felvert tojás, maroknyi apróra vágott, friss petrezselyem.
Süsd vagy párold a lazacot, amíg át nem sül - körülbelül 20 percig. Főzd meg, és enyhén törd össze a feldarabolt krumplit. Fonnyaszd meg a hagymát egy evőkanál olajon. Az olaj kivételével keverd össze a hozzávalókat, és formálj nyolc kicsi halpogácsát. Hűtsd egy órán át, majd óvatosan süsd ropogósra a fasírtokat a maradék olajban. Azonnal tálald.
Gyöngytyúk
Ez a kistestű madár feltehetőleg Nyugat-Afrikából származik. A gyöngytyúk egészséges, alacsony zsírtartalmú forrása a minőségi fehérjéknek, melyek az izmok felépítéséhez és a zsírégetéshez elengedhetetlenek.
A gyöngytyúk húsa mindemellett sok B6-vitamint tartalmaz, amely a cisztein szintéziséhez nélkülözhetetlen. A cisztein fontos aminosav, és a salakanyagokat is segít kiüríteni a testből. Mint minden húsban, a gyöngytyúkban is van B12-vitamin, ami segít az idegrendszer egészségének megőrzésében. A különleges szárnyashús mindemellett igen gazdag vasban, mely véred és a vérképzőszervek egészségének záloga. Ha gyöngytyúkot vásárolsz, ha lehetőséged van rá, válassz bio minősítésűt, mivel a nagyüzemi módszerekkel nevelt madarak húsa kevesebb értékes tápanyagot tartalmaz.
Hozzávalók: 1 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem, 1 evőkanál apróra vágott, friss tárkony, 2 gyöngytyúkmell, 2 evőkanál olívaolaj, tengeri só és feketebors ízlés szerint.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Tömködd az apróra vágott zöldfűszereket a gyöngytyúk bőre alá, és sózd meg ízlés szerint. Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és süsd a mellet 2 percig mindkét oldalán, hogy barna legyen. Ezután tedd be a sütőbe, és még 8 percig süsd. A tyúk bőrét ne edd meg, ha diétázol.
Csirke
A sovány csirkehús az egyik legjobb forrása a minőségi, zsírégető fehérjéknek, mindemellett zsírokban és koleszterinben szegényebb - fontos azonban, hogy lehúzd a bőrét -, mint a többi húsféle. Jó forrása a szelén nevű ásványi anyagnak, vagyis annak a fertőzéseket leküzdő antioxidánsnak, mely a legtöbb ember étrendjéből gyakran hiányzik.
Egy csíraölő aminosavat is tartalmaz, a lizint, mely segít legyőzni egyes vírusokat - például a herpeszvírust.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A csirkében lévő B3- és B6-vitamin segít az idegrendszer egészségének megőrzésében. A csirkében lévő proteinek mindemellett a sejtek növekedéséhez és helyreállításához is hozzájárulnak.
Hozzávalók: 3 evőkanál olívaolaj, 2 fej felszeletelt hagyma, 8 bőr nélküli csirkecomb, 1 evőkanál sima liszt megborsozva és megsózva, 300 ml zöldséglé, 1 narancs reszelt héja és leve, 150 ml fehérbor, 5 felszeletelt portobello gomba.
Hevíts fel két evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, tedd bele a hagymát, és süsd 10 percig. Rakd át egy tányérra. Dobd a csirkét a lisztbe, melegítsd fel a maradék olajat, helyezd bele a csirkét, és süsd, amíg meg nem barnul. Öntsd hozzá a zöldséglevet, adj hozzá hagymát, add hozzá a narancslevet és a -héjat, valamint a fehérbort. Forrald fel, majd vedd kisebbre a lángot, fedd le, és lassan főzd 25 percig. Ezután keverd bele a gombát, és főzd még 5 percig. Tálald barnarizzsel
Cikkünk Charlotte Haigh 100 természetes immunerősítő című könyve alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- villámdiéták
- villámdiéta mintaétrend
Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!
- c-vitamin
- fogyasztó praktikák