3 rejtett, erősen hizlaló anyag

Ezek gátolják a zsírbontást!

Szeretnéd megtudni, mi okozhatja fogyókúrád kudarcát? Íme, három anyag, amivel vigyáznod kell!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha úgy érzed, elvesztél a helyes táplálkozás útvesztőiben, itt az ideje megismerkedned azokkal a hizlaló anyagokkal, melyek túlzott jelenléte nem csupán karcsúságod, de egészséged rovására is mehet. Íme, három veszélyes tényező, mellyel nem árt vigyáznod.

Inzulin

Az inzulin egy olyan hormon, mely a hasnyálmirigyben választódik ki, amikor szénhidrátot tartalmazó ételeket fogyasztasz. A fehér kenyér, a pizza, a tésztafélék, a fényezett rizs, az édességek és az üdítőitalok elfogyasztásakor gyorsabban oldódik fel a szénhidrát, így hasnyálmirigyed több inzulint ad át a vérnek, ugyanis glükózt juttat a sejtekbe. Rögtön be is zárja a zsírsejteket, ezáltal lehetetlenné téve a trigliceridek felszabadítását.

Veszélyes dolog, ha a gyorsan oldódó szénhidrátokat zsírral együtt fogyasztod, tehát tartsd távol magadat a tojásos nokedlitől, a vajas kenyértől, a pizzától, a hamburgerektől és a sütemény- és tortaféléktől.

A zsír és a gyorsan oldódó szénhidrátok kombinációja esetén ugyanis tízszeres mennyiségű alapanyag jut a zsírpárnáknak a zsír beépítéséhez, mint akkor, ha ugyanezeket a szénhidrátokat zsír nélkül eszed, tehát a spagettit paradicsomszósszal, a kenyeret pedig sovány sajttal. Döntő szerepet játszik ilyenkor a zsírszövet anyagcseréjének hőeffektusa is. A túlsúlyosoknak szóló legfontosabb parancs ezért a következő: reggelire kizárólag komplex szénhidrátokat tartalmazó élelmiszereket szabad enni, így a glükózértékek egészséges szinten maradnak, mivel kevesebb inzulin kerül a vérbe, így hasnyálmirigyed is hatalmas tehertől szabadulhat meg.

Rejtett zsírok

A zsírsavakat úgy is el lehet képzelni, mint kis uszályokat, melyek egy kötélhágcsót húznak maguk után. A létra fokai jelentik mindig az összeköttetést két szénatom között. Ezek a létrafokok 10, 14, 16, 18 vagy 20 szénatomhoz kapcsolódhatnak.

15 táplálék, amit iktass ki az étrendedből, ha fogyni akarsz

Nézegess képeket!

Elolvasom
A tudósok ezeket közepes vagy hosszú láncú zsírsavaknak nevezik. Amikor az izomsejtekben energiává égnek el a zsírsavak, mindig egy-egy ilyen létrafok szakad le és ég el. A hosszú kötélhágcsók nyilvánvalóan több tüzelőanyagot juttatnak a sejtekbe. A telített zsírsavak esetében minden szénatomon hidrogénatomok ülnek, éppen ezért hívják ezeket telítetteknek. Az ilyen zsírsavak az állati zsírokra jellemzőek.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Az anyagcserében ezek kevésbé reakcióbarátok, és tulajdonképpen már annyival is elégedettek, hogy valahol a zsírpárnában pihennek. A telített zsírok szobahőmérsékleten szilárdak, és általában fehérek, mint a sonka vagy a kókusz zsírja.

A jó zsírsavakat az olyan olajos növények tartalmazzák, mint az avokádó, a bab, a szójakészítmények, a kukorica, a dió, a mogyoró és az egyéb magvak, valamint a gyümölcsök, például az alma, a szilva, az erdei gyümölcsök vagy a szőlő héja, de a húsban, illetve a hideg vízi halak zsíros és olajos részeiben is találhatók jótékony zsírsavak.

15 egészséges diéta a tartós fogyásért

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egészen más a helyzet a disznó- és a marhahússal, melyekben sok zsír bújik meg, ráadásul ezek telített zsírsavak, melyek csak hizlaló trigliceridek formájában keresnek menedéket a hasi és csípőtájéki zsírpárnákban. Ugyanez igaz a soványnak vélt kolbászra, mely akár 50% zsírból is állhat, és mindez érvényes az olyan nyalánkságokra is, mint a fagylalt, a sütemények, a krémes ételek, a majonéz és a különféle mártások, öntetek, szószok.

Glükóz

Zsírpárnáidra nézve a glükóz, a szénhidrátok legkisebb egysége, veszélyt jelent, hiszen sok esetben a legádázabb hizlaló anyag. A cukor, az édesség, a fehér liszt és tésztafélék már 20 perccel az utolsó falat után azt eredményezik, hogy a glükózmolekulák erősen áramlani kezdenek a vérbe.

Ezzel egyidejűleg a hasnyálmirigynél megszólalnak a vészcsengők.
A hasnyálmirigy ekkor töménytelen mennyiségű inzulint tölt a vérbe, melynek le kell bontania a sejtekbe került glükózt, vagyis a vércukrot. Amíg a vérnek magas a glükózszintje, addig nem távozhat el zsír a hasi zsírpárnákból, hiszen a zsírsejtek zárva maradnak.

A zsírsejtekben a glükóz visszaszorítja a zsírbontó cAMP molekula termelését is. A cAMP gyarapításának receptje: már reggelire se egyél fehér kenyeret, csak teljes kiőrlésű gabonából készült pirítóst, de ennél is jobb a magnéziumban gazdag, teljes kiőrlésű gabonából és olajos magvakból összeállított müzli.

Cikkünk Klaus Oberbeil Zsír nélkül frissen, fürgén című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük