3 megdöbbentő tévhit az egészséges életmódról
Azt gondolod, mindent megteszel egészséged megőrzése érdekében? Ismerj meg néhány meglepő tényt, nehogy tévútra kerülj!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számtalan forrásból tájékozódhatsz arról, milyen lépésekkel kerülhetsz egyre közelebb a hosszan tartó egészséghez. Legyél azonban óvatos még a gyakran hallott állításokkal kapcsolatban is!

Míg eddig meg voltál győződve róla, hogy bátran követheted őket, most szembenézhetsz a valósággal. Lehet, hogy az ellenkező eredményt éred el azokkal a módszerekkel, melyekben szilárdan hittél!

C-vitamin-tabletta - Tényleg minden mennyiségben?

A Föld legtöbb élőlénye képes saját szervezetéből előállítani a C-vitamint. Néhány állatfaj mellett azonban az ember is azok közé tartozik, akik csak táplálék útján juthatnak hozzá. Ha ez nem történik meg, a vitamin hiányában veszélyes betegségek fenyegetnek. Ugyanakkor túlzásba vinni sem szabad a fogyasztását. Bár maga Szentgyörgyi Albert is napi 1000 mg C-vitamint fogyasztott, a közelmúltban tudományos kísérletek mutattak rá, hogy a számolatlanul szedett mesterséges készítmények súlyos károkat is okozhatnak egészségedben.

Az angol Leicester University kutatása szerint a naponta szedett 500 mg-os C-vitamin ahelyett, hogy megvédene a kórokozók támadásától, ellenkező hatást vált ki.

Megnöveli a betegségeket előidéző szabadgyökök számát, így fokozódik a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

A stockholmi Karolinska Orvostudományi Intézet munkatársai hasonló hatást fedezték fel, mikor 24 600 nőt vizsgáltak, akik naponta 1000 mg C-vitamint szedtek. Esetükben 25%-kal gyakrabban alakult ki szürke hályog, mint a jóval csekélyebb mennyiségű vitaminkészítményt fogyasztók között!

Ősztől tavaszig bíztál benne, hogy a nagyobb mennyiségű C-vitamin megóv az influenzától és a megfázástól? A Helsinki Orvosi Egyetem és az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatóinak kísérlete bizonyította, hogy semmivel sem vagy nagyobb biztonságban, ha az ajánlott napi mennyiség sokszorosával egészíted ki az étrendedet.

Természetes forrásokból!

A tévhit ellenére ezentúl se fordulj el a C-vitamintól, hiszen valóban nélkülözhetetlen tápanyagként védi az egészségedet. Azonban próbálj természetes úton, táplálékok formájában hozzájutni! A csipkebogyó, a feketeribizli, a savanyú káposzta és a citrusfélék bőségesen szerepeljenek a tányérodon. Ha úgy érzed, szervezeted további kiegészítést igényelne, háziorvosod javaslatára válassz a mérsékelt mennyiséget tartalmazó készítmények közül.

Tejfogyasztás - Valóban élet, erő, egészség?

A megfelelő minőségű fehérjebevitel segít, hogy megőrizd állóképességedet, és formás izomzattal büszkélkedhess. Ha korábban úgy gondoltad, a tej ideális fehérjeforrás, és vitamintartalma is védi egészségedet, érdemes megismerned a kutatások eredményeit, melyek meglepő cáfolatot tartogatnak.

A százéves kort elért Dr. Norman Walker - amerikai táplálkozáskutató - rámutatott a tejtermékekben található antibiotikum-maradványok veszélyére. Az itallal együtt ezek a gyógyszermaradványok is bekerülnek a szervezetedbe, ha pedig később egy betegség kapcsán antibiotikum-kezelésre lenne szükséged, könnyen lehet, hogy nem reagál rá a szervezeted.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A Harvard Egyetem tanulmánya is megdöbbentő eredményre jutott. A naponta több alkalommal tejet fogyasztó nők között jóval nagyobb arányban fordul elő csontritkulás, mint azok körében, akik alig, illetve egyáltalán nem isznak tejet. A magyarázat egyértelműen nyomon követhető.

A tejben a pasztörizálás hatására olyan folyamatok mennek végbe, melyek következtében a kalcium nem tud megfelelően hasznosulni, ellenben lerakódik a csontok és az erek falára, meszesedést elindítva. Ráadásul a nehezen emészthető tejfehérje savas irányba tolja el szervezeted kémhatását, ennek ellensúlyozására rengeteg kalcium áramlik ki a csontokból, rombolva azok szerkezetét.

Ha eddig nem fedezted fel, mi állhat makacs köhögésed, náthád és visszatérő fertőzéseid hátterében, az amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia kutatása választ ad rá. Megállapításuk szerint a legtöbb ember szervezete allergénként reagál a tej alkotórészeire, és az említett tünetek jelzik a tiltakozást.

Mit tehetsz?

Ha nem tapasztalsz allergiás reakciót, nem kell végleg lemondanod a tejfogyasztásról. Azonban ajánlott a bio változatot fogyasztanod, mérsékelt mennyiségben. Ha biztos akarsz lenni abban, hogy valóban bio élelmiszert vásárolsz, keresd a termékeken a Biokontroll Kht. tanúsítványát. Ezenkívül érdemes a növényi tejekkel, például a szójatejjel is megbarátkoznod.

Kemény edzés naponta? - Veszélyben az egyensúly!

A rendszeres testedzés több oldalról is védi egészségedet. A keringés javítása által sejtjeid több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak, immunrendszered erősödik, csontjaid és izomzatod hosszútávon megőrzi épségét. Ám tévhit, hogy minél többet sportolsz, annál egészségesebb leszel. Ha naponta kimerítő edzésprogramot folytatsz, azzal az ellenkező hatást éred el.

Az amerikai Olimpiai Szövetség és a Sporttudományi Egyetem megállapította, hogy a túlzásba vitt, megfelelő pihenőidőt sem hagyó edzések jelentős veszélyeket rejtenek. Rövidesen tapasztalhatod, hogy nemcsak a teljesítményed csökken, de számtalan kellemetlen tünettel kell szembenézned.

A túlzásba vitt sportolásból eredő tünetek

  • Étvágytalanság.
  • Hajlam a fertőzésekre.
  • Krónikus izomfájdalom.
  • Koncentrációs zavarok.
  • Álmatlanság, depresszió.

Mindez annak tudható be, hogy az intenzív és túl gyakori edzések hatására egyes kémiai anyagok szintje kórosan megváltozik a szervezetedben. A glutamin nevű aminosav mennyisége jelentősen csökken, pedig ez az anyag nagymértékben felelős a megfelelően működő immunrendszerért. Így tehát a mértéktelen sportolás következtében egyre gyakrabban érhetnek utol a vírusok.

Kiegyensúlyozott lelkiállapotodról, pihentető alvásodról egy fontos idegrendszeri szabályozó anyag, a szerotonin megfelelő szintje gondoskodik. A túlzásba vitt edzések hatására annyira megnövekedhet a mennyisége, hogy váratlan hangulati ingadozások, alvászavar és ingerlékenység keríthet hatalmába.

Csak módjával!

Ha szeretnéd elkerülni a kellemetlen tüneteket, és a sport egészségvédő hatását akarod élvezni, mindenképpen hagyj egy-két napot az edzésprogramok között a pihenésre, ekkor elégedj meg a könnyű sétával. Így bátran készítheted a sporttáskát a legközelebbi alkalomra.

OLVASD EL EZT IS!

vorosbor
  • genetika
  • táplálkozás

Mit tudnak a százévesek?

Ezt is szeretjük