Immunerősítő, rákellenes, vízhajtó

Mi az?

A zöldségek nemcsak alapvető vitaminokban bővelkednek, de egyes alkotóelemeik különleges gyógyszerré teszik őket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy konyhai patikádban melyik zöldség mire jó. Ha megismered az ételek titkát, a legtöbb betegségre könnyedén találhatsz ellenszert, és harmonikus, egészséges étrendet alakíthatsz ki. Ezúttal bemutatunk három természetes csodaszert, ami semmiképpen nem hiányozhat a zöldségtartódból.

Padlizsán

A padlizsán növénytanilag a burgonyafélék családjához tartozik. Európába arab és török közvetítéssel érkezett a 16. század közepén - nem véletlenül hívják török paradicsomnak is. Bár nálunk a lilás héjú változat terjedt el, valójában számos szín és alakváltozata létezik a padlizsánnak, a sárgától az uborkaformáig.

Alacsony kalóriatartalma következtében a padlizsánt akár fogyókúrás zöldségként is fogyaszthatod. Testsúlyodra még olajban kisütve is kedvező hatást gyakorol, mivel káliumtartalmánál fogva vízhajtó hatású, így segít abban, hogy veséden keresztül kiürüljön szervezetedből a szövetekben megkötött vízmennyiség. A ballasztanyagok - amelyek többsége a héjban és a magokban található - serkentik a bélműködést és a koleszterin kiválasztását, ezzel segítik a bélrák veszélyének elkerülését. A keserű aromaanyag növeli az emésztőnedvek mennyiségét, és pozitívan hat a koleszterinszintre. A réz és a folsav együttes hatása kedvező a vörösvértestek képződése szempontjából. A C-vitamin és a mangán segíti a kötőszövetek működését, továbbá összhatásukban antioxidánsok, így jelentős szerepük van a szabadgyökök elleni harcban.

Ha a padlizsán héján barna foltokat találsz, akkor már nem friss. Az éretlen padlizsánban a zöld paradicsomhoz hasonlóan egy szolanin nevű mérgező alkaloida található, ezért nyersen semmiképp ne fogyaszd!

Tök

A sütőtök egyre népszerűbb zöldség. Amint arra elnevezése is utal, szinte kizárólag nagyobb darabokra vágva, megsütve szokás fogyasztani, az utóbbi időben azonban egyre inkább elterjed a tökből készült leves és ivólé is.

Mivel a sütőtök lényegében véve zsírmentes, és nem tartalmaz gyümölcssavat sem, rendkívül könnyen emészthető. Ballasztanyagának köszönhetően hasznos gyógyszerként alkalmazhatod székrekedés ellen, de méregtelenítő és koleszterinszint-csökkentő hatású is. Magas vérnyomás esetén, vagy, ha szervezetedben túl sok víz halmozódik fel, fordulj bátran a sütőtökhöz: káliumtartalma szabályozza a szervezet vízháztartását, vesédet pedig a felesleges folyadékmennyiség kiválasztására serkenti.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A sütőtökben található béta-karotin antioxidánsként véd a tüdőrák és a prosztatarák kialakulásától. A béta-karotin mellett rákellenes hatású a C- és az E-vitamin, a cink és a szelén is. Ez az ötfős csapat erősíti immunrendszered, így könnyen elkerülheted a fertőzéseket.

A sütőtök hosszú ideig is eltartható. Sötét, hűvös helyen tárolva megőrzi valamennyi értékes összetevőjét. Meghámozva, feldarabolva, kis adagonként megsütve a legfinomabb!

Torma

Olyan erős, hogy reszeléskor könnyeket csal az ember szemébe, és, ha illatát beszívod, a lélegzeted is elakadhat. Emellett azonban az egyik legjobb gyógyhatású növény, ugyanis koncentrált mustármagolaj-tartalma következtében természetes antibiotikum. Akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazod, fertőtlenítő, anyagcsere-szabályozó és vérkeringés-serkentő hatású.

Egyes tápanyagoknak a torma esetében inkább alárendelt szerepük van, mivel szinte lehetetlen a többi zöldséghez hasonló mennyiségben fogyasztani. Káliumtartalma mindazonáltal olyan erős, hogy a torma vízhajtó hatása kis mennyiség fogyasztása esetén is érzékelhető, főképp azért, mert a benne lévő mustárolajok ugyancsak vízhajtó jellegűek. Hasonló a helyzet a C-vitamint illetően is: három evőkanál reszelt torma napi szükségleted felét fedezi - ez elsősorban az immunrendszerre van kedvező hatással. A torma legjelentősebb hatóanyagai, a mustárolajok rákmegelőző hatásúak, valamint hatékonyan veszik fel a harcot a baktériumokkal, a vírusokkal és a gombákkal is. Emellett a torma serkenti a vérkeringést, és nagyon hasznos a reumás betegségek, a köszvény és az asztma ellen is.

A friss torma akár egy évig is eltartható a hűtőszekrényben. Ehhez azonban viszonylag állandó nedvességtartalomra van szükség. Ha ecetes tormát vásárolsz, olyat válassz, amely nem tartalmaz tartósítószert.
Cikkünk A 100 legfontosabb élelmiszer című könyv alapján készült.

A helyes táplálkozással nemcsak immunrendszeredet erősítheted, de hozzájárulhatsz ahhoz is, hogy kisebb valószínűséggel légy kitéve a szív- és érrendszeri betegségeknek, a cukorbetegségnek és más nyavalyáknak.

Kiadja a Mérték Kiadó.
A könyv ára: 3999 forint.
A könyvet itt rendelheted meg!

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük