Immunerősítő, rákellenes, vízhajtó
Mi az?
A zöldségek nemcsak alapvető vitaminokban bővelkednek, de egyes alkotóelemeik különleges gyógyszerré teszik őket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy konyhai patikádban melyik zöldség mire jó. Ha megismered az ételek titkát, a legtöbb betegségre könnyedén találhatsz ellenszert, és harmonikus, egészséges étrendet alakíthatsz ki. Ezúttal bemutatunk három természetes csodaszert, ami semmiképpen nem hiányozhat a zöldségtartódból.

Padlizsán

A padlizsán növénytanilag a burgonyafélék családjához tartozik. Európába arab és török közvetítéssel érkezett a 16. század közepén - nem véletlenül hívják török paradicsomnak is. Bár nálunk a lilás héjú változat terjedt el, valójában számos szín és alakváltozata létezik a padlizsánnak, a sárgától az uborkaformáig.

Alacsony kalóriatartalma következtében a padlizsánt akár fogyókúrás zöldségként is fogyaszthatod. Testsúlyodra még olajban kisütve is kedvező hatást gyakorol, mivel káliumtartalmánál fogva vízhajtó hatású, így segít abban, hogy veséden keresztül kiürüljön szervezetedből a szövetekben megkötött vízmennyiség. A ballasztanyagok - amelyek többsége a héjban és a magokban található - serkentik a bélműködést és a koleszterin kiválasztását, ezzel segítik a bélrák veszélyének elkerülését. A keserű aromaanyag növeli az emésztőnedvek mennyiségét, és pozitívan hat a koleszterinszintre. A réz és a folsav együttes hatása kedvező a vörösvértestek képződése szempontjából. A C-vitamin és a mangán segíti a kötőszövetek működését, továbbá összhatásukban antioxidánsok, így jelentős szerepük van a szabadgyökök elleni harcban.

Ha a padlizsán héján barna foltokat találsz, akkor már nem friss. Az éretlen padlizsánban a zöld paradicsomhoz hasonlóan egy szolanin nevű mérgező alkaloida található, ezért nyersen semmiképp ne fogyaszd!

Tök

A sütőtök egyre népszerűbb zöldség. Amint arra elnevezése is utal, szinte kizárólag nagyobb darabokra vágva, megsütve szokás fogyasztani, az utóbbi időben azonban egyre inkább elterjed a tökből készült leves és ivólé is.

Mivel a sütőtök lényegében véve zsírmentes, és nem tartalmaz gyümölcssavat sem, rendkívül könnyen emészthető. Ballasztanyagának köszönhetően hasznos gyógyszerként alkalmazhatod székrekedés ellen, de méregtelenítő és koleszterinszint-csökkentő hatású is. Magas vérnyomás esetén, vagy, ha szervezetedben túl sok víz halmozódik fel, fordulj bátran a sütőtökhöz: káliumtartalma szabályozza a szervezet vízháztartását, vesédet pedig a felesleges folyadékmennyiség kiválasztására serkenti.

A sütőtökben található béta-karotin antioxidánsként véd a tüdőrák és a prosztatarák kialakulásától. A béta-karotin mellett rákellenes hatású a C- és az E-vitamin, a cink és a szelén is. Ez az ötfős csapat erősíti immunrendszered, így könnyen elkerülheted a fertőzéseket.

A sütőtök hosszú ideig is eltartható. Sötét, hűvös helyen tárolva megőrzi valamennyi értékes összetevőjét. Meghámozva, feldarabolva, kis adagonként megsütve a legfinomabb!

Torma

Olyan erős, hogy reszeléskor könnyeket csal az ember szemébe, és, ha illatát beszívod, a lélegzeted is elakadhat. Emellett azonban az egyik legjobb gyógyhatású növény, ugyanis koncentrált mustármagolaj-tartalma következtében természetes antibiotikum. Akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazod, fertőtlenítő, anyagcsere-szabályozó és vérkeringés-serkentő hatású.

Egyes tápanyagoknak a torma esetében inkább alárendelt szerepük van, mivel szinte lehetetlen a többi zöldséghez hasonló mennyiségben fogyasztani. Káliumtartalma mindazonáltal olyan erős, hogy a torma vízhajtó hatása kis mennyiség fogyasztása esetén is érzékelhető, főképp azért, mert a benne lévő mustárolajok ugyancsak vízhajtó jellegűek. Hasonló a helyzet a C-vitamint illetően is: három evőkanál reszelt torma napi szükségleted felét fedezi - ez elsősorban az immunrendszerre van kedvező hatással. A torma legjelentősebb hatóanyagai, a mustárolajok rákmegelőző hatásúak, valamint hatékonyan veszik fel a harcot a baktériumokkal, a vírusokkal és a gombákkal is. Emellett a torma serkenti a vérkeringést, és nagyon hasznos a reumás betegségek, a köszvény és az asztma ellen is.

A friss torma akár egy évig is eltartható a hűtőszekrényben. Ehhez azonban viszonylag állandó nedvességtartalomra van szükség. Ha ecetes tormát vásárolsz, olyat válassz, amely nem tartalmaz tartósítószert.
Cikkünk A 100 legfontosabb élelmiszer című könyv alapján készült.

A helyes táplálkozással nemcsak immunrendszeredet erősítheted, de hozzájárulhatsz ahhoz is, hogy kisebb valószínűséggel légy kitéve a szív- és érrendszeri betegségeknek, a cukorbetegségnek és más nyavalyáknak.

Kiadja a Mérték Kiadó.
A könyv ára: 3999 forint.
A könyvet itt rendelheted meg!

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük