2 komoly hiánybetegség a töredező körmök hátterében

Ahelyett, hogy lakk alá rejtenéd a problémát, inkább tegyél a töredező körmök ellen!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán azt gondolod, a töredező köröm csupán esztétikai kérdés, illetve hajlam dolga, pedig valójában komoly hiánybetegséget jelez. Míg a körmök megvastagodása jellemzően körömgombára hívja fel a figyelmet, addig elvékonyodása, törékennyé válása vas-, illetve kalciumhiányra utalhat.

Amennyiben nem tulajdonítasz komolyabb jelentőséget a tünetnek, idővel súlyosabb következményekkel is szembe kell nézned.

Vashiány - elsősorban nőknél

A vas a vörösvérsejtek oxigénszállító összetevőjének nélkülözhetetlen alkotórésze. Mind a hemoglobin, mind a mioglobin képződéséhez rendkívül fontos, hogy elegendő vas legyen jelen a szervezetedben. Az ajánlott mennyiség nők esetében 15 mg - terhesség alatt 30 mg -, férfiaknál, illetve változókor után napi 10 mg szükséges. Az ásványi anyag hozzájárul a test megfelelő energiaellátásához, az immunrendszer hibátlan működéséhez.

Hiányában

Amennyiben a táplálkozás útján nem veszel fel elegendő vasat, idővel számos tünet jelzi majd az ásványi anyag hiányát: romlik a koncentrációs képességed, körmeid töredezetté válnak, sápadt és fáradékony leszel. Mivel a vérvesztéssel együtt a szervezet vasat is veszít, nők esetében a menstruáció miatt jóval gyakoribb probléma a vashiány, mint a férfiaknál.

Pótold a vasat!

Súlyos hiánybetegség esetén az orvos vaspótló készítményeket írhat fel - ezek szedése hetekig vagy akár hónapokig is indokolt lehet. Természetes formában a máj, a bárány- és a marhahús tartalmaznak nagyobb mennyiségű vasat. Vegetáriánusok számára bab- és borsófélék, levélzöldségek, valamint aszalt gyümölcsök fogyasztása ajánlott nagyobb mennyiségben.

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Helyes étrenddel számos betegség kialakulását megelőzheted. Hallgasd meg dietetikus szakértőnk tanácsait!

Kalciumhiány - csontritkuláshoz vezet

A kalcium nem csupán a csontok és a fogazat szilárdságát biztosítja, hanem a körmök erősségéért is felel. Nélkülözhetetlen továbbá a véralvadáshoz, különböző hormonok és enzimek termelődéséhez, valamint az izmok összehúzódásához. A kalcium biztosítja az idegsejtek közötti kommunikációt és a megfelelő sebgyógyulást is. Az ásványi anyag szintje a vérben állandó, amennyiben csökkenne, a szervezet a csontokból vonja el. Felnőtt szervezet számára napi 1000 mg kalciumra van szükség.

A kalciumhiány jelei

Amennyiben a tested hosszú időn át nem jut elegendő kalciumhoz, a hiányállapotra szuvas fogak, töredező körmök hívják fel a figyelmet. Idővel - különösen nők esetében - csontritkulás alakul ki. A vér alacsony kalciumszintje pedig izomgörcsöket okozhat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Több kalciumot!

Amennyiben táplálékkiegészítő formájában veszed magadhoz a kalciumot, úgy a hatékony felszívódás érdekében oszd ketté az adagodat. Érdemes napi két alkalommal 600 mg-ot magadhoz venni - mindig étkezés közben. Legbiztosabb természetesen forrásként a tejtermékeket érdemes említeni. Tehát kalcium hiányában fogyassz több tejet, joghurtot és sajtot. Ezenkívül a brokkoli, a mandula és a szardínia tartalmazza nagyobb arányban az ásványi anyagot.

Ezt is szeretjük