Így követhető nyomon legjobban a vérnyomás ingadozása: hiába normálisak a mért értékek

A vérnyomásértékek egy napon belül is jelentősen változhatnak.

GettyImages-182657707
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magasvérnyomás-betegség diagnosztizálásánál az egyik kihívást az jelenti, hogy a vérnyomásértékek egy napon belül is jelentősen változhatnak. Éppen ezért sokszor nem elég néhány otthoni, sőt egy-egy rendelői vérnyomásmérés sem.

Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa szerint ilyenkor van jelentősége a 24 órás vérnyomásmérésnek és további vizsgálatoknak is. 

Egy-egy vérnyomásmérés nem mindig elég

Aki otthon - akár rendszeres időpontban - méri a vérnyomását, nem feltétlenül tudja követni a vérnyomás napi változásait. A vérnyomás ugyanis gyakran csak időszakosan emelkedik meg, tehát lehet, hogy éppen a mérés pillanatában normális, máskor viszont kiugrások tapasztalhatók. Az is előfordulhat, hogy éjszaka magasabbak a vérnyomásértékek, amiről természetesen a nappali mérések nem tájékoztatnak.

Gyakori jelenség a fehérköpeny-szindróma is, ami azt jelenti, hogy a páciensnek éppen az orvos által mért vérnyomásértékei lesznek magasak, pontosan a rendelői körülmények, az izgalom miatt. Ráadásul, ha valaki már gyógyszert, gyógyszereket szed a magas vérnyomására, azok hatását sem lehet kizárólag egyetlen, nyugalmi méréssel kontrollálni. 

- Mindezek ellenőrzésére és a minél átfogóbb eredmények miatt az esetek többségében fontos lehet a 24 órás vérnyomásmérés, az úgynevezett ABPM - ismerteti dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. 

Hogyan zajlik a 24 órás vérnyomásmérés?

Az ABPM-vizsgálattal válasz kapható az olyan kérdésekre, mint hogy milyen vérnyomásértékei vannak a páciensnek a munkahelyén, az egyes napszakokban, fizikai aktivitás során és pihenés közben. Ezek az eredmények pedig - a nyugalmi vérnyomásmérést kiegészítve - sokkal pontosabban diagnózist eredményezhetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A 24 órás vérnyomásmérés fájdalommentesen zajlik, hiszen csupán arról van szó, hogy a páciens karján elhelyezett vérnyomásmérőt összekötik egy kis övtáska méretű eszközzel, amit 24 órán keresztül viselnie kell. A műszer 15-30 percenként rögzíti a mért adatokat, amelyeket aztán számítógép segítségével elemezni lehet.

További vizsgálatok

A kardiológusnak ki kell derítenie, hogy elsődleges vagy másodlagos hipertóniáról, magas vérnyomásról van-e szó, ehhez további vizsgálatok is szükségesek lehetnek.

Nagylaborvizsgálat

A nagylaborvizsgálat komoly segítséget jelent a magasvérnyomás-betegség kiindulópontjának megismerésében és az állapotváltozások nyomon követésében is. Segít kideríteni például, hogy esetleg valamely szervi probléma - akár vese- vagy pajzsmirigybetegség - okozza-e a magasabb vérnyomást. A magas vérnyomással gyakran együtt járó koleszterinszint-emelkedést is detektálja, ahogyan a vércukor szintjét is megállapítja, hiszen a cukorbetegség gyakran együtt jár vérnyomásproblémákkal is. Ezen adatok és a további laboreredmények megfelelő értelmezése egy irányvonalat rajzol ki az orvosnak a páciens állapotáról. 

Nyugalmi EKG 

Annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen esetleges szövődmények alakultak már ki a magas vérnyomás miatt, szükséges lehet a nyugalmi EKG-vizsgálat is. Az EKG-vizsgálat során a szív állapotáról kapunk pontos képet az elektromos aktivitásán keresztül. 

Kiegészítő vizsgálatok

Ha felmerül a gyanúja annak, hogy a magas vérnyomás már esetleg szervi károsodást is okozhatott, szükség lehet további vizsgálatokra is, mint például nyaki és hasi ultrahang, szívultrahang, valamint egyéb képalkotó és laborvizsgálatok.  

8 étel, ami segít a magas vérnyomás leküzdésében

A vérnyomás csökkentésének érdekében nagy vonalakban a túlzottan fűszeres, sós és zsíros ételek elhagyása javasolt, a zöldségeket, gyümölcsöket, tengeri halakat és vitaminokban, illetve ásványi anyagokban gazdag magvakat tartalmazó étrend tartása ajánlott. Ennek megtervezéséhez érdemes dietetikus szakember segítségét igénybe venni. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük