Ezek a jelek utalhatnak a vérnyomás hirtelen kiugrására - Mikor kell mentőt hívni?
A vérnyomást a szorongás is emelheti.

GettyImages-491836741
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szorongás és a magas vérnyomás közti összefüggés oda-vissza működik: mindkettő fokozhatja a másik hatását.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa elmagyarázza a kapcsolatot, és felhívja a figyelmet a kezelés jelentőségére is. 

Így okozhat a szorongás magas vérnyomást

A szorongás olyan fizikai tüneteket okozhat, mint az erős szívdobogás és az izzadás, valamint emelheti a vérnyomást is - áll az American Psychological Association definíciójában, és ez fordítva is igaz: a magas vérnyomás tudata okozhat a páciensben szorongást.

Az összefüggés megértéséhez tudni kell, hogy a szorongás során a test stresszhormonokat termel, amelyek természetes módon emelik a pulzust és szűkítik az ereket, ezek a folyamatok pedig vérnyomás-emelkedést okozhatnak. A szorongás miatti vérnyomásváltozás ugyanakkor jellemzően átmeneti jellegű, és megnyugváskor visszaáll a normális értékekre. De a tartós, kezeletlen stressz idővel ugyanúgy károsíthatja a szívet, az ereket, a vesét, mint a magas vérnyomás. A szorongás kezelésében azonban nagyon tudatosnak kell lenni, ugyanis az e célból rendelt gyógyszerek (főként a szerotonin- és a noradrenalin-visszavételgátlók) szintén megemelhetik a vérnyomást.

Hogyan okozhat a magas vérnyomás szorongást?

Bizonyos személyeknél a magas vérnyomás diagnózisa szorongást okozhat, sokan emiatt félthetik az egészségüket, bár ez tartós, kevésbé pregnáns érzés. Az úgynevezett hipertenziós krízis tünetei azonban kifejezetten stresszreakciót indíthatnak be a páciensekben. Szerencsére a vérnyomás hirtelen kiugrása ritka esemény. Ilyenkor nem a vérnyomás számszerű értéke számít, hanem az, hogy gyors, hirtelen emelkedés következik be. Ha valakinek rövid idő alatt 120/80 Hgmm-ről 160/100 Hgmm-re emelkedik a vérnyomása, ez is okozhat tüneteket, ugyanakkor akár 210/120 Hgmm-es érték mellett is lehet panaszmentes a beteg, ha az stabilan magas, és lassan alakult ki.

Vagyis, ha a vérnyomás kiugrik, és orrvérzés, rossz közérzet, fejfájás kíséri, öt perc várakozás után meg kell ismételni a mérést. Amennyiben nem csökken, és a panaszok is fennállnak, mentőt kell hívni. 

A kezelés minden esetben szükséges

Ha valaki tartósan szorong, vagy nem tudja feldolgozni a stresszt, mindenképpen érdemes ebben segítséget kérnie. A pszichológusok, pszichiáterek különböző módszerekkel és szükség esetén gyógyszerekkel is tudnak segíteni, de nagy szerepe lehet az életmódváltásnak, a rendszeres mozgásnak, táplálkozásnak, relaxálásnak is a pszichés egyensúly visszaszerzésében.  

A cikk az ajánló után folytatódik

- Természetesen a magas vérnyomást is kezelni kell, már csak a szövődmények megelőzése végett is - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - Ha diagnózis születik a magasvérnyomás-betegségről, kiemelten fontos az orvos által elrendelt kezelés, azonban ez 160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában kifejezetten életmódkezelés, e fölötti vérnyomásnál életmódkezelés is - a gyógyszeres kezelés mellett. Ez utóbbi általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel három hónap alatt a célérték elérése nem sikerült, illetve magasabb vérnyomásértékeknél, társbetegségek és/vagy szövődmények megléte esetén. A jó hír, hogy megfelelően megválasztott kezeléssel és a páciens együttműködésével a magasvérnyomás-betegség kezelhető, és így az emiatt érzett esetleges szorongás is jelentősen csökkenthető. 

4 ital, ami segíthet a magas vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében

Több olyan ital is létezik, amelynek vérnyomásra gyakorolt pozitív hatását kutatások is alátámasztották, némelyikük további előnyökkel is kecsegtet, egyebek mellett a koleszterinszintet is csökkentheti. Fontos megjegyezni, hogy nem helyettesítik sem a gyógyszereket, sem pedig a kiegyensúlyozott táplálkozást és az aktív életmódot!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük