2023 legfontosabb orvosi áttörései a fogyásban - A gyógyszeres súlyvesztés lehet a jövő?

Az elmúlt évben rengeteg vizsgálat készült a különböző fogyókúrás gyógyszerek hatásosságáról.

2023 legfontosabb orvosi áttörései a fogyásban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt egy évben rengeteg tanulmány született arról, hogy a különböző fogyókúrás módszerek és készítmények milyen hatással vannak a szervezet működésére. Több diétás csodaszerről - közöttük jó néhány cukorhelyettesítőről - derült ki, hogy bizonyos mennyiségben veszélyes lehet az egészségre. Egyes étrendeket viszont, a kitűnő tápanyag-összetételük miatt, kifejezetten ajánlanak a szakértők. Lássuk, mik azok, amiket mindenképp el kell kerülnöd az orvostudomány jelenlegi állása szerint, ha diétázol, és mi az, amit biztonsággal ajánlanak a túlsúllyal küzdő emberek számára. 

2023 legfontosabb orvosi áttörései a fogyásban

Az elmúlt időszakban nagyon népszerűvé váltak a fogyást segítő gyógyszerek. Modellek, színészek és más hírességek is előszeretettel alkalmazzák ezeket a készítményeket, ezért nem véletlenül kerültek az orvostudomány górcsöve alá. Ezeket a szereket alapvetően a 2-es típusú cukorbetegség és a kóros elhízás kezelésére fejlesztették ki, azonban nem mindenkinél eredményeznek súlyvesztést. Nem mellesleg népszerűségük miatt hiánycikké váltak a gyógyszertárakban, így gyakran azok sem juthatnak hozzá, akiknek valamilyen súlyos egészségügyi probléma miatt van szükségük rá.  

GettyImages-1447128964
Fotó: Oleksandra Troian / Getty Images Hungary

Emellett friss kutatások kimutatták, hogy több tabletta fogyasztása is káros és veszélyes a szervezetre. A gyógyszerek gyakori mellékhatásai közé tartozik a hányás, szédülés, hasmenés és hányinger, hosszú távon alkalmazva pedig akár gyomorbénulást, bélelzáródást és hasnyálmirigy-gyulladást is okozhatnak. A British Columbia Egyetem szakértői például azután döntöttek úgy, hogy megvizsgálják az úgynevezett GLP-1 agonisták szervezetre gyakorolt hatását, miután a sürgősségi osztályon felfigyeltek egy megmagyarázhatatlan hányással és hasmenéssel küzdő betegre. Később, vizsgálódás közben számos hasonló eset leírására is rábukkantak.

A kutatók körülbelül 16 millió ember egészségbiztosítási kárigényét vizsgálták meg abból a szempontból, hány személynél lépett fel a gyógyszer használata közben valamilyen gyomor- vagy bélrendszeri probléma. Az eredmények végül azt mutatták, hogy azoknál, akik GLP-1 agonistákat szedtek, valamivel több mint kilencszer nagyobb volt a hasnyálmirigy-gyulladás kockázata, több mint négyszer nagyobb a bélelzáródásé és három és félszer a gyomorbénulásé.

Veszélyes cukorhelyettesítők 

A cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával küzdők, valamint a súlyfeleslegtől szabadulni vágyók gyakran nyúlnak hozzáadott cukor helyett mesterséges édesítőszerrel ízesített termékekhez. Ezekről azonban már számos negatívum napvilágot látott, nemrégiben például emberek bevonásával végzett kutatás támasztotta alá, hogy megzavarhatják a bélflóra működését és a cukoranyagcserét is. Más vizsgálatok szerint néhány típus túlzott fogyasztása a szorongás és a rákos megbetegedések rizikóját is növelheti.

GettyImages-1144443551
Fotó: Luis Echeverri Urrea / Getty Images Hungary

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2023.  május 15-én közzétett ajánlása szerint a cukorhelyettesítő, mesterséges édesítők egyáltalán nem használnak hosszú távon a testzsírszázalék csökkenésében. Az átfogó vizsgálat során felfedezték, hogy az édesítőszerek ugyan rövid távon valóban fogyást eredményezhetnek, de ez a hatás egyáltalán nem tartós. Sőt még olyan káros mellékhatási is lehetnek, amik növelik a gyakran hasi elhízással járó, kettes típusú diabétesz és a szív-érrendszerei betegségek kialakulásának a kockázatát. Ide tartoznak az aceszulfám-K, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szacharin, a szukralóz, a stevia és a stevia származékai is. 

Ezeket a diétákat ajánlják a dietetikusok

A legtöbb dietetikus 2023-ban a DASH- és a mediterrán diétát ajánlotta a fogyni vágyók számára. Ezek az étrendek a menopauza alatt is eredményesek lehetnek, ugyanis számos olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagot, vitamint és makrotápanyagot tartalmaznak, amelyek nagyon jó hatással vannak a változókorban lévő nőkre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A DASH-diéta

A DASH-diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) nemrég az  Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége megválasztotta a szív egészségét legjobban szolgáló étrendnek. Most pedig az ötven év feletti nők számára ajánlott diétaként térhet haza arannyal. Követéséhez zsírszegény tejtermékeket, gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket, magvakat, teljes kiőrlésű gabonaféléket és sovány fehérjéket kell előnyben részesítened, miközben ajánlott a cukorbevitel korlátozása. Ez a stratégia egy alacsony nátriumtartalmú, kiegyensúlyozott, makrotápanyagokban (fehérje, szénhidrát, zsír) és mikrotápanyagokban gazdag étrendet eredményez. 

A mediterrán diéta

A mediterrán étrend hat éve viszi el a legjobb étrendek első helyét. Ez az étkezési terv 2023-ban a Legjobb étrend az egészséges táplálkozásért, a Legjobb növényi alapú étrend és holtversenyben az első helyen végzett a Legjobb családbarát étrend és a Legjobb étrend a csontok és ízületek egészségéért kategóriában is. Az ötven fölötti nőknek ajánlott diéták között azonban a második helyre szorult. 

GettyImages-513063350
Fotó: autumnhoverter / Getty Images Hungary

Követéséhez alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, halakat, tenger gyümölcseit, tojást, baromfit, teljes kiőrlésű gabonaféléket, magvakat, olívaolajat és dióféléket kell fogyasztani. Azonban időnként megengedhetsz magadnak egy kis vörös húst, és a vörös bort sem kell teljesen megvetned. De korlátoznod kell az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a cukor fogyasztását. 

Fontos azonban megjegyezni, hogy mielőtt bármilyen diétát vagy étrend-kiegészítőt kipróbálnál, konzultálj az orvosoddal. Emellett a tartós és egészséges fogyás kulcsfontosságú része nemcsak a tudatos táplálkozás, hanem a megfelelő mennyiségű testmozgás is. 

Olvass tovább! Segítenek-e a 30 napos kihívások a fogyásban? Elmondjuk, mit tapasztaltunk

A pár hetes, hónapos diéták csábítóak lehetnek, mivel azt ígérik, viszonylag rövid idő alatt érheted el az álomformádat.

Segítenek-e a 30 napos kihívások a fogyásban? Elmondjuk, mit tapasztaltunk

Úgy tűnik, leáldozóban vannak a gyors fogyást ígérő módszerek.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük