10 népszerű táplálék, amitől depressziós leszel, és nem is gondolnád
Egy új kutatás szerint a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek növelik a depresszió kockázatát.
Egyre több embert érintenek a pszichiátriai megbetegedések, közöttük pedig kiemelten a depresszió. Még ma is kutatják, hogy milyen tényezők vezetnek ehhez a betegséghez, hogy ne csak kezelni, hanem megelőzni is lehessen. A közelmúltban meglepő kutatási eredményeket publikáltak, miszerint az is fokozza a depresszió kialakulásának a kockázatát, hogy milyen ételeket eszel.
Veszélyes zsírok
A Las Palmas de Gran Canariai és a navarrai spanyol egyetemek, valamint a wageningeni holland egyetem munkatársainak közös kutatása vizsgálta az elfogyasztott zsírok típusa és a depresszió kialakulásának kapcsolatát. 11 évig tartott a tanulmány elkészítése, melyben több mint 12 ezer fő vett részt. Hat éven keresztül jelentettek az alanyok az étkezési szokásaikról.
Ennyi idő alatt 657 esetben azonosítottak orvosilag igazolt depressziót. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a biztos kapcsolat mutatható ki a transzzsírsavak fogyasztása és a depresszió kialakulása között. Azonban az szív- és érrendszeri problémákat okozó telített zsírsavak is veszélyesek.
Napraforgóolaj
Fánk, sült krumpli, halrudacska
A napraforgóolaj a táplálkozásodban az egyik legfontosabb transzzsírt tartalmazó készítmény. Ezt az anyagot természetes állapotában nem tartalmazza az olaj, kezelése közben keletkezik. A jobb minőségű felhasználhatóság érdekében fejlesztették ki a hidrogénezési technológiát. A növényi olajok az eljárás nélkül rosszul viselik a magas hőmérsékletet, hamar oxidálódnak. A hidrogénezés viszont szilárdabbá teszi a kötéseket, így pedig már ellenállóbbak a magas hővel szemben.
A kezelés eredménye, hogy a zsírsavak átalakulnak transzzsírsavakká, melyek egyes kutatások szerint károsabbak az egészségre, mint az állati eredetű zsírok. Az új tanulmánynak köszönhetően pedig bebizonyosodott, hogy a depresszió kockázatát is növelik. A forró olajban sült ételek, mint a fánk, a sült krumpli vagy a halrudacska, egytől-egyig károsak.
Margarin
Pékáruk, kekszek, kész sütemények
A növényi olajok hidrogénkezelését a vaj iránt megnövekedett kereslet okozta, így lett a margarin. Később a telített zsírban gazdag vaj helyettesítőjeként terjedt el. Transzzsírsav-tartalma egészen a kilencvenes évekig nagyon magas volt, de miután bebizonyosodott, hogy ez az anyag is érelmeszesedéshez vezet, új irányelv született. A kereskedelmi forgalomban kapható margarinoknak 1% alatti a transzzsír-tartalma. Azonban az ipari célra gyártott termékeknél nincs ilyen megkötés, tehát próbáld meg elkerülni a késztermékeket, a pékárukat, kekszeket.
Csak egészségesen!
Dietetikus szekértőnkkel készített videónkból még többet megtudhatsz a helyes táplálkozásról.
Tejtermékek
A sajt, tej, vaj, azaz a tejtermékek a zsírsavak két káros típusát is tartalmazzák. Transzzsírsavak természetes formában fordulnak elő bennük, emellett telített zsírsavakban is bővelkednek. A kutatók úgy találták, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyekhez a telítettzsírsav-fogyasztás vezet, hozzájárulhat a depresszióhoz. Már a komoly betegségek kialakulása előtt megnövekedik a vérben a rossz koleszterin, az LDL mennyisége. Ez az érfalakra lerakódva gyulladást okoz, ami a tanulmány szerint a pszichiátriai megbetegedésnek kedvez. A szervezetben hasonló biológiai változások következnek be mindkét problémánál, így lehet, hogy az egyik kiváltója a másiknak.
Müzlik
Az egészséges életmódhoz kapcsolódnak, pedig árthatnak a reggeli zabpelyhek és a müzliszeletek. A natúr változatok nem okoznak problémát, de az ízesített, színezett termékeket érdemes fenntartásokkal kezelni.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A tanulmány a nyugati táplálkozási mintát ítéli el, aminek szerves részeit képezik a müzlis reggelik, gyorséttermi és a készételek. A kutatók szerint ez a tendencia Európára is egyre jobban jellemző, ami ellen tenni kéne. Hiszen bebizonyították, hogy ezek a fajta élelmiszerek a fizikális betegségek mellett mentális problémákat is okoznak.
OLVASD EL EZT IS!
- depresszió
- tél
Melyik évszakban születtél?
- depresszió
- tünetek és betegségek
A súlyos depresszió tünetei
- táplálkozás
- megelőzés