Ehető a banánhéj? Ebből áll valójában az örökké kidobott gyümölcsdarab
Az érett banánhéj antioxidánsokban gazdag.

Míg az almának, körtének, baracknak - úgy hatéves kortól felfelé - megesszük a héját, addig a déligyümölcsöknek ritkábban.
Van ebben némi elővigyázatosság: messziről jött gyümölcsökről van szó, nem tudjuk pontosan, milyen vegyszerekkel kezelik őket. Ám a biogyümölcsök héja akár fogyasztható is lehet.
Ehető a banánhéj?
A banán héja a gyümölcs mintegy 35%-át adja. Mi gyerekkorunk óta csak lehúzzuk és a szemétbe dobjuk, pedig a világ számos pontján konyhai alapanyagnak számít. A banánhéj nagyjából 60%-ban szénhidrátokból, 30%-ban rostból áll. A maradék 10%-át a víz, kis mennyiségű fehérje és zsír teszi ki.

Vastagsága és magas rosttartalma miatt kemény - és néha kicsit keserű is -, de lényegében ehető és sok ásványi anyagot tartalmaz. Káliumtartalmából adódóan vízhajtó hatással bír, segít a vérnyomás szabályozásában, csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Az érett banánhéj antioxidánsokban gazdag, melynek köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bír, és bizonyos fokú védelmet biztosít olyan krónikus betegségekkel szemben, mint a rák, valamint a szív- és érrendszeri problémák. Magas rosttartalmának köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet és javítja a vércukorszintet.
Természetesen mindezek ellenére nem érdemes rögtön a gyümölccsel együtt elfogyasztani. Próbáld ki, hogy egy végeitől megszabadított, alaposan megmosott - szigorúan bio! - banánt a héjával együtt felszeletelsz, adsz hozzá 2 dl tejet és egy csipet fahéjat, majd összeturmixolod.
A legfinomabb banános receptek
A banán sokféle sütibe illik, piskótába, kevert tésztákba, sőt, bámulatos tortákba is. Bátran használhatsz érettebb, barnulásnak indult gyümölcsöt, sőt.
Képek: Getty Images Hungary