Túrós lepény receptek
Készíts ínycsiklandó túrós lepényeket, és idézd fel a nagyszülőknél töltött régi szép időket! Fogyassz vidéki finomságok!
A túrós lepény elkészítése nem nagy ördöngösség. Rengeteg változata van, édes, sós, szórt, öntött, némelyik elkészítése könnyebb, némelyiké nehezebb, de megéri a fáradozást, mert olyan ízvilágba csöppenhetsz, amilyet csak gyerekkorodban éreztél a nagyinál.
Sőt, ha kitartó vagy, még akár jobbat is készíthetsz, mint ő annak idején. Hívd meg a barátaidat is, és teszteld le rajtuk az ízét.
Házi túrós lepény
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg kristálycukor
- 3 tojássárgája
- fél csomag vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
Hozzávalók töltelékhez:
- 35 dkg túró
- 20 dkg alma
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 5 tojásfehérje
- 3 dkg búzadara
- mazsola
A liszthez keverd hozzá a darált diót, a tojássárgákat, a cukrot, a puha vajat, a vaníliás cukrot. Reszeld bele a citrom héját is, gyúrd össze, és pihentesd körülbelül negyed órát. A túrót, a vajat, a cukrot, a búzadarát és a mazsolát keverd össze. Az almát kockázd fel, és azt is add hozzá. A fehérjékből verj kemény habot, és óvatosan forgasd bele a túrós masszába. A tészta felét lisztezett deszkán nyújtsd ki, és egy kivajazott tepsibe fektesd bele. Előmelegített sütőben süsd 15 percet. Ekkor vedd ki, kend rá a tölteléket, és takard be a másik kinyújtott tésztával. Szurkáld meg a tetejét, és tedd vissza a sütőbe körülbelül 40 percre. Tálaláskor ízlésed szerint szórd meg vaníliás cukorral.
Kapros-túrós lepény
Hozzávalók a tésztához:
- 75 dkg liszt
- 2 tojás
- 7 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 kg túró
- 6 dkg búzadara
- 5 g kapor
- 4 tojásfehérje
- 2 tojássárgája
Az élesztőt cukros tejben futtasd fel. A lisztet a vajjal, a tojással és az élesztővel gyúrd össze. Takard le, és meleg helyen keleszd meg.
A túrót két tojássárgájával, a búzadarával és a kaporral keverd össze. A fehérjékből verj kemény habot, majd óvatosan forgasd a túrós töltelékbe. A tésztát nyújtsd ujjnyi vastagra, és kend rá a tölteléket. A tészta szélét vágd le, sodord össze, és készíts rácsot a töltelék tetejére. Előmelegített sütőben süsd 20 percig. Tálaláskor ízlésed szerint locsold meg tejföllel.
Szórt túrós lepény
Hozzávalók:
- 1 kg túró
- 40 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 4 tojás
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
A lisztet a porcukorral és a sütőporral keverd össze. A túrót a cukorral, a tojásokkal, valamint a tejföllel és a vaníliás cukorral dolgozd össze robotgép segítségével. A tepsibe szórd bele egyenletesen a liszt egyharmadát, és tedd rá a töltelék felét. Megint szórj rá egy réteg lisztet, és tedd rá a túró másik felét. Végül szórd rá a maradék lisztet. A felolvasztott vajjal locsold meg a tetejét, és előmelegített sütőben süsd nagyjából 40 percig.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Öntött túrós lepény
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 15 dkg cukor
- 10 dkg búzadara
- 5 tojás
- 1 citrom
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál zsemlemorzsa a szóráshoz
- vaj
A túrót villával törd össze. A citrom héját reszeld bele, és a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral és a sütőporral keverd össze. Tedd hűtőbe, és másnap reggelig hagyd állni. A tojásfehérjékből verj kemény habot, és óvatosan dolgozd hozzá a túrós masszához. Egy tepsit vajazz ki, és szórd meg zsemlemorzsával. Tedd bele a túrós masszát, és előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt süsd pirosra.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény