Túrós lepény receptek

Édes, sós, szórt változatok

Készíts ínycsiklandó túrós lepényeket, és idézd fel a nagyszülőknél töltött régi szép időket! Fogyassz vidéki finomságok!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A túrós lepény elkészítése nem nagy ördöngösség. Rengeteg változata van, édes, sós, szórt, öntött, némelyik elkészítése könnyebb, némelyiké nehezebb, de megéri a fáradozást, mert olyan ízvilágba csöppenhetsz, amilyet csak gyerekkorodban éreztél a nagyinál.

Minden, ami a tökéletes sütihez kell

Nézegess képeket!

Elolvasom

Sőt, ha kitartó vagy, még akár jobbat is készíthetsz, mint ő annak idején. Hívd meg a barátaidat is, és teszteld le rajtuk az ízét.

Házi túrós lepény

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 tojássárgája
  • fél csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja

Hozzávalók töltelékhez:

  • 35 dkg túró
  • 20 dkg alma
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 5 tojásfehérje
  • 3 dkg búzadara
  • mazsola

A liszthez keverd hozzá a darált diót, a tojássárgákat, a cukrot, a puha vajat, a vaníliás cukrot. Reszeld bele a citrom héját is, gyúrd össze, és pihentesd körülbelül negyed órát. A túrót, a vajat, a cukrot, a búzadarát és a mazsolát keverd össze. Az almát kockázd fel, és azt is add hozzá. A fehérjékből verj kemény habot, és óvatosan forgasd bele a túrós masszába. A tészta felét lisztezett deszkán nyújtsd ki, és egy kivajazott tepsibe fektesd bele. Előmelegített sütőben süsd 15 percet. Ekkor vedd ki, kend rá a tölteléket, és takard be a másik kinyújtott tésztával. Szurkáld meg a tetejét, és tedd vissza a sütőbe körülbelül 40 percre. Tálaláskor ízlésed szerint szórd meg vaníliás cukorral.

Kapros-túrós lepény

Hozzávalók a tésztához:

  • 75 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 7 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 kg túró
  • 6 dkg búzadara
  • 5 g kapor
  • 4 tojásfehérje
  • 2 tojássárgája

Az élesztőt cukros tejben futtasd fel. A lisztet a vajjal, a tojással és az élesztővel gyúrd össze. Takard le, és meleg helyen keleszd meg.
A túrót két tojássárgájával, a búzadarával és a kaporral keverd össze. A fehérjékből verj kemény habot, majd óvatosan forgasd a túrós töltelékbe. A tésztát nyújtsd ujjnyi vastagra, és kend rá a tölteléket. A tészta szélét vágd le, sodord össze, és készíts rácsot a töltelék tetejére. Előmelegített sütőben süsd 20 percig. Tálaláskor ízlésed szerint locsold meg tejföllel.

Szórt túrós lepény

Hozzávalók:

  • 1 kg túró
  • 40 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A lisztet a porcukorral és a sütőporral keverd össze. A túrót a cukorral, a tojásokkal, valamint a tejföllel és a vaníliás cukorral dolgozd össze robotgép segítségével. A tepsibe szórd bele egyenletesen a liszt egyharmadát, és tedd rá a töltelék felét. Megint szórj rá egy réteg lisztet, és tedd rá a túró másik felét. Végül szórd rá a maradék lisztet. A felolvasztott vajjal locsold meg a tetejét, és előmelegített sütőben süsd nagyjából 40 percig.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Öntött túrós lepény

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg búzadara
  • 5 tojás
  • 1 citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa a szóráshoz
  • vaj

A túrót villával törd össze. A citrom héját reszeld bele, és a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral és a sütőporral keverd össze. Tedd hűtőbe, és másnap reggelig hagyd állni. A tojásfehérjékből verj kemény habot, és óvatosan dolgozd hozzá a túrós masszához. Egy tepsit vajazz ki, és szórd meg zsemlemorzsával. Tedd bele a túrós masszát, és előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt süsd pirosra.

Ezt is szeretjük