A tökéletes almás pite receptje
Az ősz ajándéka a zamatos alma. Klasszikus süteménytöltelék, ami a nagymama pitéje óta megunhatatlan.
Almát szinte egész évben lehet kapni, de ilyenkor a legfrissebb és a legolcsóbb is. Ismerd meg a tökéletes pite titkait!
A készülő almás sütik illata pedig kis meleget csempész a hideg novemberbe, ahogy szép lassan betölti a lakást.
Almás pite
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg vaj
- 40 dkg finomliszt
- 12 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- fél citrom reszelt héja és leve
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1-2 evőkanál tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 kg alma
- fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor
A vajat morzsold el a liszttel, majd a többi hozzávalóval gyúrj belőle puha tésztát. Oszd két cipóra, és hagyd pihenni, a legjobb, ha hűtőbe teszed. Ezalatt hámozd meg és magozd ki az almákat, majd egy nagy lyukú sajtreszelőn reszeld le őket. Az egyik cipót nyújtsd akkorára, mint a tepsi, amit használsz majd, majd fektesd is bele a kivajazott, kimorzsázott formába. A kifacsart, lereszelt almát oszlasd el a tésztán, szórd meg a vaníliás cukorral és a fahéjjal, majd ezt is hintsd meg zsemlemorzsával. A másik cipót is nyújtsd ki ekkorára, majd a sodrófa segítségével fektesd a süti tetejére. Villával szurkáld meg, és kend be felvert tojássárgájával. 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsül. Várd meg, amíg picit hűl, és utána kezdd el szeletelni.
Fahéjas bundás alma
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg kristálycukor
- 2 tojás
- 5 dl tej
- 1 kávéskanál rum
- 1-2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
Az almákat hámozd meg, vágd ki a közepüket, majd vágd fel ujjnyi vastag szeletekre. Szórd meg a cukorral, locsold meg a rummal, és hagyd állni. Eközben készítsd el a palacsintatésztát a tejből, a lisztből és a tojásokból. Az almaszeleteket mártsd a tésztába, majd forró olajban süsd ki. Tálaláskor hintsd meg fahéjas porcukorral.
Rácsos almás linzer
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál tejföl
- 2 tojássárgája
- 1 késhegynyi sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 kg alma
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 dl víz
Az almát reszeld le, majd kevés vízzel folyamatos kevergetés mellett kezdd el párolni. Amikor már összeesett, szórd meg a cukorral, és kevergetve olvaszd fel benne. A hozzávalókból gyúrj tésztát, majd folpackba csomagolva legalább fél órára tedd a hűtőbe. A tészta kétharmadát ezután nyújtsd akkorára, hogy pont kitöltse a kivajazott tepsit. Kend rá a tölteléket, a megmaradt tésztából pedig sodorj rudakat. Ezekkel rácsozd be a süteményt, átlósan lefektetve a tésztacsíkokat, először az egyik irányba, majd a másikba. A végeket amennyire lehet, nyomkodd bele az alsó tésztalapba, így sütéskor nem kunkorodik fel. 170 fokon süsd szép pirosra.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kelt tésztás almás lepény
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 3 evőkanál cukor
- 1 csipetnyi só
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1-2 evőkanál tejföl
- fél citrom reszelt héja
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1,5 kg reszelt alma
- 15 dkg cukor
- fél citrom leve
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
Az élesztőt egy kávéskanál cukorral egy kevés langyos tejben tedd néhány pillanatra a mikróba. A lisztet keverd el a sóval és a vajjal, add hozzá az egyik egész tojást, a másik tojás sárgáját, a cukrot, a citromhéjat, a felfuttatott élesztőt, illetve annyi tejfölt, hogy lágy tésztát kapj. Addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Letakarva hagyd pihenni, amíg szépen megkel. Lisztezett deszkán nyújts belőle két tepsi méretű lapot. Az első tésztát fektesd kikent, kilisztezett tepsibe, oszlasd el rajta a tölteléket, majd takard be a másik tésztalappal. Villával szurkáld meg, kend meg a megmaradt tojásfehérjével, és 170 fokon süsd pirosra.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény