A tökéletes almás pite receptje

+ 3 illatos sütemény

Az ősz ajándéka a zamatos alma. Klasszikus süteménytöltelék, ami a nagymama pitéje óta megunhatatlan.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Almát szinte egész évben lehet kapni, de ilyenkor a legfrissebb és a legolcsóbb is. Ismerd meg a tökéletes pite titkait!

A tökéletes piskóta titka

Nézegess képeket!

Elolvasom

A készülő almás sütik illata pedig kis meleget csempész a hideg novemberbe, ahogy szép lassan betölti a lakást.

Almás pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg vaj
  • 40 dkg finomliszt
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • fél citrom reszelt héja és leve
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1-2 evőkanál tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2 kg alma
  • fahéj
  • 2 csomag vaníliás cukor

A vajat morzsold el a liszttel, majd a többi hozzávalóval gyúrj belőle puha tésztát. Oszd két cipóra, és hagyd pihenni, a legjobb, ha hűtőbe teszed. Ezalatt hámozd meg és magozd ki az almákat, majd egy nagy lyukú sajtreszelőn reszeld le őket. Az egyik cipót nyújtsd akkorára, mint a tepsi, amit használsz majd, majd fektesd is bele a kivajazott, kimorzsázott formába. A kifacsart, lereszelt almát oszlasd el a tésztán, szórd meg a vaníliás cukorral és a fahéjjal, majd ezt is hintsd meg zsemlemorzsával. A másik cipót is nyújtsd ki ekkorára, majd a sodrófa segítségével fektesd a süti tetejére. Villával szurkáld meg, és kend be felvert tojássárgájával. 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsül. Várd meg, amíg picit hűl, és utána kezdd el szeletelni.

Fahéjas bundás alma

Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 5 dl tej
  • 1 kávéskanál rum
  • 1-2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só

Az almákat hámozd meg, vágd ki a közepüket, majd vágd fel ujjnyi vastag szeletekre. Szórd meg a cukorral, locsold meg a rummal, és hagyd állni. Eközben készítsd el a palacsintatésztát a tejből, a lisztből és a tojásokból. Az almaszeleteket mártsd a tésztába, majd forró olajban süsd ki. Tálaláskor hintsd meg fahéjas porcukorral.

Rácsos almás linzer

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 1 késhegynyi sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1 dl víz

Az almát reszeld le, majd kevés vízzel folyamatos kevergetés mellett kezdd el párolni. Amikor már összeesett, szórd meg a cukorral, és kevergetve olvaszd fel benne. A hozzávalókból gyúrj tésztát, majd folpackba csomagolva legalább fél órára tedd a hűtőbe. A tészta kétharmadát ezután nyújtsd akkorára, hogy pont kitöltse a kivajazott tepsit. Kend rá a tölteléket, a megmaradt tésztából pedig sodorj rudakat. Ezekkel rácsozd be a süteményt, átlósan lefektetve a tésztacsíkokat, először az egyik irányba, majd a másikba. A végeket amennyire lehet, nyomkodd bele az alsó tésztalapba, így sütéskor nem kunkorodik fel. 170 fokon süsd szép pirosra.

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Kelt tésztás almás lepény

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csipetnyi só
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • fél citrom reszelt héja

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1,5 kg reszelt alma
  • 15 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa

Az élesztőt egy kávéskanál cukorral egy kevés langyos tejben tedd néhány pillanatra a mikróba. A lisztet keverd el a sóval és a vajjal, add hozzá az egyik egész tojást, a másik tojás sárgáját, a cukrot, a citromhéjat, a felfuttatott élesztőt, illetve annyi tejfölt, hogy lágy tésztát kapj. Addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Letakarva hagyd pihenni, amíg szépen megkel. Lisztezett deszkán nyújts belőle két tepsi méretű lapot. Az első tésztát fektesd kikent, kilisztezett tepsibe, oszlasd el rajta a tölteléket, majd takard be a másik tésztalappal. Villával szurkáld meg, kend meg a megmaradt tojásfehérjével, és 170 fokon süsd pirosra.

Ezt is szeretjük