Így készül a nagyi zamatos málnalekvárja: biztosan eláll a következő szezonig
Zselésítő nélkül is sűrű, tökéletes állagú lesz a zamatos málnalekvár.
A befőzési idény egyik kedvence a málnalekvár, amit sokféle sütibe felhasználhatsz, de pirítósra, kalácsra kenve is fenséges. A siker záloga a tisztaság, különben a lekvár hamar megpenészesedik. Befőzés előtt fertőtlenítsd a munkafelületet. Az üvegeket pedig előbb mosd el, majd járasd egy percig a mikróban a legmagasabb fokozaton. Ha ezeket a szabályokat betartod, bátran elhagyhatod a tartósítószert.
Málnalekvár receptje
Hozzávalók
- 2 kg málna
- 80 dkg cukor
Elkészítés:
A málnát válogasd át, az egészségtelen, penészes szemeket feltétlenül dobd ki. Rakd szűrőbe, és folyóvíz alatt alaposan mosd meg. Csepegtesd le, tedd egy vastagabb falú edénybe, és közepes lángon, többször megkeverve főzd egy órán át. Ezt követően passzírozd át egy kisebb lyukú szitán vagy szűrőn. Ha nem zavarnak a magok, a macerás passzírozást el is hagyhatod.
Az áttört gyümölcsöt tedd egy tiszta edénybe, keverd hozzá a cukrot, és főzd 10-15 percig. Közben folyamatosan kavard, nehogy leégjen. Ha elég sűrű, töltsd a lekvárt sterilizált, felforrósított üvegekbe, és zárd le légmentesen. Fordítsd fejre a lekvárokat néhány percre. Pakold az üvegeket plédek közé, és várd meg, míg két-három nap alatt kihűlnek.
Képek: Getty Images.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept