Az eredeti aranygaluska receptje

Ahogyan a nagyi készíti

A hagyományos aranygaluska jó sok vaníliasodóval, készítsd el te is a családnak, vagy magadnak!

Nyereményjáték

Nyerj 20 000 forint értékű családi belépőt a Sobri Jóska Élményparkba! (x)

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 2 db játék

Ez is érdekelhet

Nem kell sátorban aludnod, ráadásul biciklivel is elmehetsz erre a fesztiválra (x)

Teljesen más oldalát mutatta meg Hosszú Katinka - Ilyennek látta a fotós munka közben (x)

Egyszerű praktikákkal megóvhatod a látásodat - 5 tipp, hogyan vigyázz rá a nyári melegben! (x)

Mit és mennyit kell inni nyáron, hogy éber és fitt maradj? Nem csak a cukormentesség a fontos! (x)

Kicsi, sötét helyiségek a lakásban? Így töltsd meg napfénnyel! (x)

beauty and style

Ezekért a hajszínekért őrül meg most a fél világ »

A szoknyafazon, ami mindenkinek jól áll: nem tudja elrontani az alakod »

Legyező az esküvőre: 10 kép, amitől te is beleszeretsz »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A menzákon a legnagyobb ünnepnapok egyike, amikor aranygaluska a menü és kisebb ünnep valószínűleg minden háztartásban, ha ez a mennyei desszert kerül az asztalra.

A diós keveréket kakaósra is válthatod, ekkor nem kell hozzá citromhéj, csak cukor és holland kakaópor, na meg persze az elmaradhatatlan vaníliasodó, anélkül nincs aranygaluska.

Aranygaluska

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • reszelt citromhéj
  • olaj

Elkészítés ideje:

120 perc

Elkészítés menete:

A tejet melegítsd langyosra, adj hozzá egy csipetnyi cukrot, valamint morzsold bele az élesztőt és meleg helyen futtasd fel. Egy alkalmas tálba szitáld bele a lisztet, keverd hozzá a felfutott élesztőt, add hozzájuk a tojások sárgáját és egy csipetnyi sót. Dolgozd össze, majd a vaj felét is add hozzá, a legjobb, ha előtte kicsit felolvasztod, így könnyebb lesz vele dolgoznod. Ha szépen elválik a tészta a tál falától, nyert ügyed van.

Fedd le egy konyharuhával, majd meleg helyen hagyd kelni. Amíg kel, készítsd el a tölteléket: a diót dolgozd össze a cukorral és reszelj hozzájuk citromhéjat. A maradék vajat is olvaszd fel. A megkelt tésztát nyújtsd körülbelül két ujjnyi vastagra, majd a kedvenc pogácsaszaggatódat, vagy valami keskenyebb szájú poharat márts az olvasztott vajba, majd ezzel szaggasd ki a tésztát. A szaggatott darabokat helyezd el három sorban egy kuglófformában, vagy ha az nincs kéznél, egy kivajazott jénaiban. A sorok közé némi olaj segítségével kend fel a tölteléket. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és körülbelül 30 perc alatt süsd készre az édességet. Amíg sül, készítsd el a vaníliasodót, az egyszerű boltit, aminek a csomagolásán minden információt megtalálsz, vagy pedig a házit, ami mindennél finomabb, a receptjét itt találod.

Így lesz tökéletes a kelt tészta

Mielőtt nekifogsz a recept elkészítésének, nézd át cikkünket, hogy biztosan finom legyen a vasárnapi édesség

Blog.hu ajánló