Rigójancsi, Dobos-torta, Rákóczi-túrós

A legfinomabb hazai édességek receptjei képekkel

Mindenki kedvencei.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A mindenütt jó, de legjobb otthon mondás szinte mindig megállja a helyét. Nincs ez máshogy az ízek világában sem, bárhol is járj a világban, a megszokott illatok és ízek biztosan hiányozni fognak, pláne, ha a legfinomabb édességekről van szó - gondolj csak a frissen sült rétes illatára vagy a gőzölgő szilvás gombócra, esetleg a somlói semmivel sem összetéveszthető ízére.

Dobostorta

Dobos C. József életének fő műve. A mai napig rengeteg kisebb-nagyobb rendezvény főszereplője a csokis vajkrémmel - lehetőleg minél gazdagabban - hat rétegben megpakolt és egy karamellizált réteggel lezárt mennyei desszert.

Rákóczi-túrós

A sütemény, ami nélkül jobb, ha ki sem nyit egy cukrászda, legalábbis idehaza. Készítőjének gyakorlatilag semmi köze az erdélyi fejedelemhez, szerencsére a gasztronómiához, azon belül a cukrászathoz viszont annál több, és ezt kihasználva összerakta az egyik legfinomabb süteményt, amit valaha kitaláltak, a habos, omlós Rákóczi-túróst, ami házi baracklekvárral az igazi.

Szilvás gombóc

Kevés édességnek van akkora kultusza, mint az ország gombócának, hiszen szerepelt már filmben, remek dalban és a dallal színdarabban is. Népszerűsége nem véletlen, magyar ember nemigen találkozhat olyan szituációval, amikor ne esne jól a mennyei szilvás gombóc.

Aranygaluska

Az első találkozás a menzán valószínűleg a magyar lakosság 95%-ának egyből élethosszig tartó szerelmet jelentett a diós vagy kakaós - ízlés szerint - kelt tésztával, és persze a hozzá elengedhetetlen - és mindig kevés - vaníliasodóval.

Túrós rétes

Az édesség, amit csak a magyar háziasszonyok tudnak igazán jól készíteni, próbálkozhat bárki, úgysem éri őket utol. Az ínycsiklandó túrós töltelék és a ropogós, frissen sült tészta elegye verhetetlen, a mazsola-nem mazsola vita pedig örök.

Rigójancsi

A legendás cigányprímás és szerelme emlékét őrző süteményt először az a cukrász készítette, akitől a zenész kedvesének kért valami különleges finomságot, ez lett a csokis, háromszínű kocka, ami aztán közel akkora karriert járt be, mint névadója.

Somlói galuska

Az 1958-as brüsszeli világkiállítás sztárja talán a legismertebb magyar édesség. A sima, diós, valamint kakaós piskótákból készült desszert nem a legkönnyebb darab, amit a konyhádban elkészíthetsz, de az íze mindenért kárpótol, a sütésbe pedig bevonhatod az egész családot, jut bőven részfeladat mindenkinek.

Diós édességek

Desszertből sosem elég, ha te is így gondolod, folytasd a nyálcsorgatást következő cikkünkben, ahol szintén mennyei édességeket találsz!

Kevert süti, muffin és az ország tortája

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük