Ezt edd terhesen, hogy a kisbabád mindent megkapjon - És te se hízz meg

Szülés után lefogyni nem könnyű. Előzd meg a bajt lemondás nélkül!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A távol-keleti nők nemigen híznak meg a terhesség alatt, ami nem annyira alkati sajátosság, sokkal inkább az étrendjüknek köszönhető. Az arrafelé elterjedt táplálkozási formák egyike a makrobiotika, amely a jin - nőies - és jang - férfias - energiák egyensúlyán alapul. Nyugaton sokan ódzkodnak tőle, mivel a közvélekedés szerint a szükséges alapanyagok drágák és nehezen beszerezhetők, az ételek elkészítése macerás, ráadásul a makrobiotikus ízvilág alapjaiban különbözik a hagyományostól. Ám, mint az alábbiakból kiderül, ez a fajta táplálkozás az itteni körülmények között is egyszerűen és olcsón megvalósítható - az ily módon megkomponált finomságoknak pedig a magyar konyha hívei sem tudnak ellenállni.

Nem kell mereven ragaszkodnod a makrobiotikus elvekhez - sőt, ha eddig hagyományosan étkeztél, ez nem is javasolt -, csak annyit illessz be a mindennapjaidba, amennyi jólesik. Így a szíved alatt növekvő babával minden szükséges vitamint, illetve ásványi és tápanyagot megkaptok, és nemhogy nem hízol meg, de még a hajad és a bőröd is szebb lesz.

Táplálkozásodban kerüljenek előtérbe a magas vitamintartalommal bíró, egyszersmind harmonizáló hatású leveles zöldségek. Ha lehet, vegyszermentes gazdaságból szerezd be őket, de legalábbis a piacról, őstermelőktől. Ilyen például a kelkáposzta, amit párolhatsz vagy blansírozhatsz, de rakottasok alapanya is lehet.

A kelbimbó ugyancsak kedvelt makrobiotikus zöldség, és a magyar konyhába is kiválóan beilleszthető - nem csoda, hiszen nálunk is megterem.

Bármely más, a mérsékelt égövön termő zöldség is javasolt, úgymint sárgarépa, hagyma, paszternák, zeller, káposzta, karfiol.

A makrobiotika szerint a legjobb, ha az étrend 50-60%-át gabonafélék teszik ki. Természetesen, ha nem akarsz, nem kell ennyit enned - már az is sokat számít, ha heti néhány alkalommal gabona kerül a tányérodra. Leginkább a magas B-vitamin-tartalommal bíró, méregtelenítő és vízhajtó barna rizs ajánlott, ami nemcsak a testnek, hanem a léleknek és a szellemnek is jót tesz.

Az árpa a rizs után a legkönnyebben emészthető gabonaféle, leginkább melegebb évszakokban javasolt. Nagyon ízletes levesekben vagy rizzsel keverve, de egytálételeket is készíthetsz belőle.

A kölest lúgosító hatása miatt is érdemes fogyasztanod. Emellett erősíti a csontokat - amire neked és a babának egyaránt szükségetek van -, kovasav-tartalmából adódóan pedig a bőröd, hajad, körmöd is szép lesz. Mindeközben a legkevésbé sem hizlal. A gabonák közül fogyaszthatsz még rozst, zabot, kukoricát, de lehetőleg ne pehely formáján. A hajdina - bár valójában nem gabona, hanem egy keserűfűféle - pedig vérképző hatással bír.

A szója ugyancsak kiváló fehérjeforrás - a régi kínaiak a föld húsának nevezték, ily módon kifejezve, hogy milyen nagyra becsülték e hüvelyes növény táperejét.

Természetesen nem kell kiiktatnod étrendedből az állati eredetű élelmiszereket, de időnként hüvelyesekkel is pótolhatod a fehérjét, például lencsével, babbal. Különösen finom a csicseriborsó.

A makrobiotikában ugyan a kevésbé fontos szerepet játszanak a gyümölcsök, de persze azért fogyaszthatod őket, lehetőleg olyat válassz, ami az évszaknak megfelel. Az unalmasnak hitt almát félbevágva, a magházát kiszedve meg is sütheted - tegyél bele előtte egy kis szilvalekvárt és diót is, és mennyei édességet kapsz.

Cikkünk Szepesi Dóra Főzz évszakok szerint című könyvének segítségével készült.

"Szepesi Dóra, újságíró, életmód-tanácsadó és terapeuta vagyok. Szakterületem: főzőtanfolyamok, szakácsképzés, tanácsadás, szakcikkek írása. A makrobiotikát Horváth Éva berlini főzőiskolájában ismertem meg. Közösen írtunk három életmód- és receptkönyvet, amelyek 1991 óta folyamatosan fellelhetők a piacon. Cím szerint ezek: A fiatalodás művészete, a Harmónia az ételben, harmónia az életben, és a Boldog szülő, boldog gyerek. Horváth Éva önzetlen szellemében szeretném ajánlani a makrobiotikát mindenkinek, aki nyitott egy 'nagyobb életre', tágasabb valóságra, játékosságra, kreativitásra. Öröm és ajándék, hogy a tanítványa lehettem." (a Szerző)

Aschenbrenner Sándor, újságíró, fotós képei nem csupán esztétikus ételfotók: a recepteken túl tovább mesélnek az ételekről, az alapanyagokról.

Kiadja a M-Érték Kiadó.
A könyv ára 2799 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

Tényleg vetélést okoz az aloe vera?

Egyes gyógynövények sok baj esetén segítenek, várandósan azonban nem javasolt fogyasztásuk. Tudd meg, melyek ezek!

Tényleg vetélést okoz az aloe vera?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük