Ezt edd terhesen, hogy szülés után ne kelljen fogyóznod
A nőgyógyász tanácsai
Fogyni nehéz, és a bőr is kinyúlik. Csak egy kis odafigyelés kell.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még manapság is sokan gondolják, hogy a kismamának kettő helyett kell ennie. Ám ez túlsúlyhoz vezet, amit igencsak nehéz leadni, ráadásul a bőr jóvátehetetlenül megnyúlik. Az alábbiakban dr. Csermely Gyula tanácsait olvashatod.

Dr. Csermely Gyula

"Tíz kilót megengedsz?"

Hirtelen tavaszodik. Néhány vendéglő elé már kis rakták az utcára az asztalokat, a teraszon a gázmelegítők alatt üldögél néhány fazon. Kedvet kapok, felhívom várandós feleségemet, Gabit.

- Kivel ebédelsz?
- Veled.
- Oké, felveszlek.

Nézi az étlapot.

- Mit egyek, azaz mit ne?
- Majdnem mindent ehetsz, csak nyers húst ne. Tatár törölve. Meg lágy házi sajtot se, de az itt úgysincs. Van egy toxoplazmózis nevű, igazán ritka betegség, a nyers hús terjesztheti.
- Jó, legyen csak egy Cézár-saláta. Tényleg: tíz kilót megengedsz?
- Aha. Neked, mint átlagos súlyú nőnek, a kilenc-tíz az ideális. Tudod, a bébi a terminusban mondjuk három és fél kiló, a lepény egy másik fél, a magzatvíz úgy egy liter, az öt kiló. A megnagyobbodott méh, a keringő többletvér és a megnövekedett szövet közti folyadék súlya körülbelül négy kiló. Az összesen kilenc. Minden, ami efelett van, fölösleges súlygyarapodás.

- Ühüm. És minden pácienseddel ilyen szigorú vagy?
- Persze. Néha meg is sértődnek. de nem tántorítanak el. Nemegyszer látom, hogy kezd eltorzulni egy-egy csinos ő a 20. terhességi hét körül, kizárólag azért, mert többet eszik a kelleténél. Amit ilyenkor szoktam mondani, azzal már többeket megbántottam, de általában elég megrázó ahhoz, hogy abbahagyják a habzsolást, és utólag, a szülés után nagyon hálásak.

"Géza nem egy ősanyára vágyott, mikor elvett"

- Miért, mit mondasz?
- Mindenkinek kicsit mást. Tegyük fel, bejön egy délceg srác, karján mauritiusi barnasággal, egy Rolexszel meg a bombázó arájával. A csaj már 16 hetesen kezdi átadni magát az enyészetnek. Eddigre sokszor már tegeződünk is a párral. Ilyenkor nyilván nem érdemes a tromboembóliás szövődmények kockázatát ecsetelni, úgyhogy valami ilyesmit mondok:
"Figyelj ide, az a tapasztalatom, hogy egy ilyen csinos nőt, mint te, nagyon megvisel, ha alaktalan tömbbé változik a szülés után. Persze aztán lehet kétségbeesetten fogyókúrázni, de akkor meg kétszer fogsz beleférni a bőrödbe. Ennek szerintem Jóska - Géza, szóval a rolexes - sem nagyon örülne, nem egy ősanyára vágyott, mikor elvett." Őszintébb srácok ilyenkor sűrűn bólogatnak.

Ugyanez mondjuk egy ügyvédnővel: "Tudja, a bébinek nincs szüksége az ön többletkalóriáira. Nem igaz az a régi mondás, hogy kettő helyett kell enni. Az ön szervezetének pedig kifejezetten árt a többletsúly. Megterheli a keringést, a gerincet, esetlenebb lesz a mozgás, arról nem is beszélve, hogy milyen nehéz a szülés után lefogyni, és hogy a bőr mennyire elveszíti a rugalmasságát." Na, hát ezeket variálom.

Ezt javasolják a dietetikusok

A terhesség alatti elhízást megelőzendő egyél naponta többször kisebb adagokat, valamint kerüld a szénhidrátban és zsírban gazdag ételeket. Az édességeket lehetőség szerint korlátozd a gyümölcsökre, tehát a csokiról, a süteményekről, de még a befőttekről is érdemes lemondani.

A teába cukor helyett természetes édesítőszert tegyél. Fogyassz rostban gazdag ételeket, melyek alacsony cukortartalmuk révén csak minimálisan emelik meg vércukorszintedet. A rostdús zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék mellett azonban arra is ügyelj, hogy zsírszegény szárnyas húsokkal a szükséges fehérjemennyiséget is biztosítsd magadnak és a babának egyaránt. Ha megbarátkozol ezzel az étrenddel, a szülés után is könnyebben visszanyerheted alakodat, ezt követően pedig időnként már egy kis édes bűnözést is megengedhetsz magadnak.

Cikkünk dr. Csermely Gyula Ha 1 nő gyereket akar című könyvének segítségével készült.

"Szeretem ezt a könyvet, mert okos, gyors észjárású, érzelmes, de nem ömlengő, nem akar kioktatni, és személyes példákon keresztül tanít." Jakupcsek Gabriella

Csermely Gyula egy szülész apa szemszögéből mondja el, hogyan fogant meg, milyen életet élt az anyja méhében, és hogyan jött világra apai/szülészi asszisztenciával kisfia, Móric.

A józanul szakmai, ugyanakkor lágyan lírai történet, mely egyszerre mutatja meg, hogy mit gondol az orvos és mit érez a páciens, pofonegyszerűen magyarázza el az orvostudományban járatlan olvasónak a modern medicina hajmeresztően bonyolult eljárásait, és közben lazán mesél a gyereket váró család zűrös életéről. A könyv megvásárlásával 100 forinttal támogathatod a Magzati Medicina Alapítványt.

Kiadja a Cor Leonis Films Kft.
Ára 1990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük